casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Konstruktivist
Last Moments Of 1923
Ambient - Experimental - Industrial
18/03/2019 : Konstruktivist - Last Moments Of 1923
Klanggalerie  Klanggalerie
18/03/2019, Dimi Brands

Konstruktivists (oorspronkelijke naam, op latere releases zoals ook hier verschijnt de naam ook zonder de laatste s) werd gevormd door Glenn Michael Wallis in 1982, uit de as van Heute (een door krautrock geïnspireerd trio die naast elektronica ook gebruik maakte van conventionele gitaren en bas).

In deze periode, de late jaren 70/vroege jaren 80 was Wallis sterk betrokken bij de Britse industrial pioniers Throbbing Gristle. Ook zagen we hem in de eerste helft van de jaren 80 opduiken bij Nurse With Wound (The Sylvie And Babs Hi-Fi Companion) en Whitehouse (Psychopathia Sexualis, Live Aktion 2 en Live Action 46). Wallis was in deze periode part-time lid van Whitehouse en was mee betrokken met de opname van de lp Great White Death.

Last Moments Of 1923 is het eigenlijke debuut van Konstruktivists, hoewel dit vaak over het hoofd gezien wordt aangezien het hier een cassette betrof. Tot op de dag van vandaag blijkt het het favoriete album van Wallis zelve te zijn.

Wallis schudt alle krautrock invloeden van zich af (die later, op de lp A Dissembly (1983) terug zouden opduiken) en brengt op Last Moments Of 1923 een puur elektronische compositie die bedoeld is als soundtrack van Sovjet-Rusland ten tijde van deze periode in het interbellum.

Een dromerige, futuristische ambient opname die voor het eerst het levenslicht ziet op cd. Opvallend is hier het melancholische geluid dat thematisch gezien duidelijk verwijst naar het noodlottige jaar voor Rusland. Het was het laatste levensjaar van Lenin, en in deze periode werd de eerste gemeenschappelijke grondwet van de Sovjet-Unie uitgewerkt. De klanken roepen beelden op van schokkerige zwart-wit films uit de tijd van de net opgerichte wereldmacht en creëren een zekere futuristische atmosfeer. Deze kunstvorm was dan ook erg populair in de jonge Sovjet-Unie, maar die kwam in 1924 abrupt ten einde met de inauguratie van Stalin en luidde vervolgens zestig jaar socialistisch realisme in.

Ieder nummer is opgebouwd rond wazige, uitgerekte en een deels versmolten mengeling van nationalistische muzak en aankondigingen met de toevoeging van bij tijden broeierige synthlijnen en weifelende elektronica, met zo nu een dan eerder ingetogen noise elementen. Hoewel in dezelfde hoek geplaatst als de industrial pioniers, schildert Wallis hier toch met een sterk afwijkende kleur dan de gebruikelijke ongemakkelijke industrial sfeer. Hier zal je dus weinig terugvinden van het spelen met afval of percussieve elementen die de voedingsbodem waren voor deze beweging.

Waar Last Moments Of 1923 wel in slaagt, en dus gemeen blijft hebben met het industrialgenre, is het creëren van een verontrustende sfeer. Iets wat dus ook lukt zonder oorverdovend lawaai.

Wij denken aan een Robert Rental in een experimentele bui. En om op het Mute label te blijven, denken we ook aan het experimentele werk van Boyd Rice en Frank Tovey leverden voor dit label.

Konstruktivists

Dimi Brands
18/03/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...