casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.297 items

   

Konstruktivist
Last Moments Of 1923
Ambient - Experimental - Industrial
18/03/2019 : Konstruktivist - Last Moments Of 1923
Klanggalerie  Klanggalerie
18/03/2019, Dimi Brands

Konstruktivists (oorspronkelijke naam, op latere releases zoals ook hier verschijnt de naam ook zonder de laatste s) werd gevormd door Glenn Michael Wallis in 1982, uit de as van Heute (een door krautrock geïnspireerd trio die naast elektronica ook gebruik maakte van conventionele gitaren en bas).

In deze periode, de late jaren 70/vroege jaren 80 was Wallis sterk betrokken bij de Britse industrial pioniers Throbbing Gristle. Ook zagen we hem in de eerste helft van de jaren 80 opduiken bij Nurse With Wound (The Sylvie And Babs Hi-Fi Companion) en Whitehouse (Psychopathia Sexualis, Live Aktion 2 en Live Action 46). Wallis was in deze periode part-time lid van Whitehouse en was mee betrokken met de opname van de lp Great White Death.

Last Moments Of 1923 is het eigenlijke debuut van Konstruktivists, hoewel dit vaak over het hoofd gezien wordt aangezien het hier een cassette betrof. Tot op de dag van vandaag blijkt het het favoriete album van Wallis zelve te zijn.

Wallis schudt alle krautrock invloeden van zich af (die later, op de lp A Dissembly (1983) terug zouden opduiken) en brengt op Last Moments Of 1923 een puur elektronische compositie die bedoeld is als soundtrack van Sovjet-Rusland ten tijde van deze periode in het interbellum.

Een dromerige, futuristische ambient opname die voor het eerst het levenslicht ziet op cd. Opvallend is hier het melancholische geluid dat thematisch gezien duidelijk verwijst naar het noodlottige jaar voor Rusland. Het was het laatste levensjaar van Lenin, en in deze periode werd de eerste gemeenschappelijke grondwet van de Sovjet-Unie uitgewerkt. De klanken roepen beelden op van schokkerige zwart-wit films uit de tijd van de net opgerichte wereldmacht en creëren een zekere futuristische atmosfeer. Deze kunstvorm was dan ook erg populair in de jonge Sovjet-Unie, maar die kwam in 1924 abrupt ten einde met de inauguratie van Stalin en luidde vervolgens zestig jaar socialistisch realisme in.

Ieder nummer is opgebouwd rond wazige, uitgerekte en een deels versmolten mengeling van nationalistische muzak en aankondigingen met de toevoeging van bij tijden broeierige synthlijnen en weifelende elektronica, met zo nu een dan eerder ingetogen noise elementen. Hoewel in dezelfde hoek geplaatst als de industrial pioniers, schildert Wallis hier toch met een sterk afwijkende kleur dan de gebruikelijke ongemakkelijke industrial sfeer. Hier zal je dus weinig terugvinden van het spelen met afval of percussieve elementen die de voedingsbodem waren voor deze beweging.

Waar Last Moments Of 1923 wel in slaagt, en dus gemeen blijft hebben met het industrialgenre, is het creëren van een verontrustende sfeer. Iets wat dus ook lukt zonder oorverdovend lawaai.

Wij denken aan een Robert Rental in een experimentele bui. En om op het Mute label te blijven, denken we ook aan het experimentele werk van Boyd Rice en Frank Tovey leverden voor dit label.

Konstruktivists

Dimi Brands
18/03/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...