casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.088 items

   

Kollaps
Mechanical Christ
Industrial
22/10/2019 : Kollaps - Mechanical Christ
Cold Spring  Cold Spring
22/10/2019, Dimi Brands

“Kollaps is goed op weg om het nieuwe Trepaneringsritualen te worden”, zei ik onlangs nog tegen Wim Pauwels (Silken Tofu) tijdens de editie van Fantastique Nights alwaar Kollaps mede op de affiche stond.

Hiermee doelde ik dus vooral op het feit dat de Australiërs de laatste tijd wel heel erg veel in België live te zijn waren/zijn. Indien u ze nog niet aan het werk zal u met andere woorden met een heel goed excuus mogen komen aandraven.

Het was dankzij diezelfde Pauwels en diens lichtjes fantastische label dat we leerden kennismaken met dit zootje ongeregeld uit Melbourne. In 2015 verscheen de EP Heartworms er op cassette, twee jaar later zag het officiële debuut Sibling Lovers er op vinyl het levenslicht.

Een album dat meteen op heel wat bijval kon rekenen, en hoewel criticasters zich vooral stoorden aan het nogal openlijk verheerlijken van Einstürzende Neubauten (tja, wat wil je met die naam), onthielden wij vooral een geslaagde mengvorm van oude (het industriële schroot kreeg terug een plaats in de opnamestudio) en nieuwe industrial.

Mechanical Christ, hun tweede langspeler komt uit op het Engelse Cold Spring label, alwaar ook Trepaneringsritualen dit jaar zijn laatste album uitbracht, en zo maken we de cirkel netjes rond.

Conceptueel trekt Mechanical Christ de lijn verder van Sibling Lovers. Wat klinkt als de eeuwigdurende strijd tussen mens en machine is eigenlijk een verkenning van de inherente maatschappelijke ziekten van onze tijd, die zich manifesteert in het ondermijnen van individuele moraliteit. Thema’s als uitbuiting, wraak, drugsverslaving, paranoia en slavenarbeid maken deel uit van een dissonant, omgekeerd moraliteitsspel. Door hier overkoepelende thema’s als liefde, leven en dood bij te betrekken geven niet alleen een gevoel van gedeelde ervaring in het ongemak van de universele menselijke ervaring, maar bewijst ook dat men het concept kan laten evolueren.

Een van de hoogtepunten tijdens hun set die ik in Brussel zag was een langgerekte versie van ‘Crucify’, dat vrij gelijkaardig klinkt als ‘Suck’, het prijsnummer van Sibling Lovers. Repetitieve metalen percussie en al even hypnotiserende zang (nuja, galmend geschreeuw is in het geval van Kollaps een meer accurate omschrijving) tekenen present, al klinkt het allemaal net iets beter dan op het debuut.

‘Fleshflower’ toont ons een nieuw gezicht van Kollaps en bewijst dat ze naast traag slepend ook met een uptempo nummer uit de voeten kunnen. Meer zelfs, dit industriële punknummer van 2 en een halve minuut klinkt als Ministry op zijn best.

Het blijkt echter maar een uitspatting, want vanaf dan gaat er weer flink de rem op. Niet erg, want ze weten hun handelsmerk verder uit te breiden en komen op Mechanical Christ onder dat verstikkende (hoewel ze daar wel een beetje zelf achter zochten natuurlijk) keurslijf van Einstürzende Neubauten uit.

Probeer tijdens ‘Blood Premonitions' maar eens niet aan Swans te denken. Op ‘Traducer’ herhaalt het trio zichzelf net ietsje te veel, een kleine uitschuiver die we snel vergeten als we de laatste twee nummers (‘Mechanical Christ’ en ‘Love Is A War’) gehoord hebben.

Het titelnummer is zeer minimaal en basic van aard, maar het is net deze beperkte inkleding die maakt dat het nummer stevig door merg en been snijdt.

‘Love Is A War’ laat zowaar een akoestische gitaar horen, en hoewel we van het nummer an sich niet bepaald ondersteboven zijn, toont het wel aan dat Kollaps niet zo maar voor een gemakkelijke herhalingsoefening gegaan is.

Ik vreesde voor het optreden in Brussel op voorhand hetzelfde: dat deze gimmick vrij snel uitgemolken zou zijn. U kon lezen in mijn verslag dat deze vrees ongegrond was.

De enige vrees die nu overblijft is dat door het wel heel intensieve touren Kollaps aan de letterlijke betekenis van zijn naam ten onder kan gaan. Op tijd een rustpauze dus jongens, want wij willen nog lang blijven genieten van deze meer dan opwindende naam in het industrial landschap.

Meer weten over Kollaps? Lees hier ons interview dat we vorig hadden met frontman Wade Black.

Kollaps

Dimi Brands
22/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Zachery Allan Starky (ZAS) verzoent postpunk en techno!

Kan dat dan? Wel deze Amerikaan is al jaren actief in de ondergrond van New York, ondermeer als dj. Hij analyseert de scene zeer scherp en na heel wat productiewerk pakt hij binnenkort uit met zijn debuutplaat “Fear City”die een hedendaags muzikaal beeld moet geven van de grootstad New York anno 2020. De eerste singel “No ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Last call voor Porta Nigra... en meer festival plezier!

In onze scene bestaat er niet zoiets als een festivalseizoen. Gans het jaar vieren we feest. Zo kunt u straks, op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart voor twee dagen in Aartschot terecht voor Porta Nigra. Twee dagen, waarbij Dark Entries onder andere uitkijkt naar de passages van Rosa Crux, Ordo Rosarius Equilibrio, Siglo XX en een herrezen The ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Dark Entries geeft 5 vrijkaarten weg voor de New Wave Club Class-X Party in Aarschot

Het is een jaarlijkse traditie, de New Wave Club Class-X in de stadsfeestzaal van Aarschot. Dj Wildhoney zal je er trakteren op de beste plaatjes in meer dan 40 jaar new wave. Het feestje gaat door op zaterdag 7 maart. En Dark Entries mag 5 vrijkaarten weggeven. Niet zomaar, hé, je moet een vraag beantwoorden. Welk instrument speelde ...

lees meer...
NIEUWS 26/02/2020 : 'Het lijkt wel vrede'-tour van Gert Kleinpunk

Gert Kleinpunk - de tegendraadse troubadour uit Leuven - heeft een nieuwe ep afgewerkt, en die heet net zoals de optredens die hij al meer dan 30 jaar organiseert: 'Het lijkt wel vrede'. Daarop staan alweer 8 scherpe en rake liederen over de toestand van de maatschappij, over de achteruitgang van het milieu, over de corruptie van de ...

lees meer...
NIEUWS 19/02/2020 : The Epic Apocalypse Tour

EPICA en Apocalyptica bundelen de krachten voor een tournee die alle monden zal doen open vallen. De twee groepen kondigen 'The Epic Apocalypse Tour' aan, die tot groot jolijt van de Belgische fans ook langskomt in de Ancienne Belgique, en dat op vrijdag 4 december. De Nederlanders van EPICA staan al bijna twee decennia aan de ...

lees meer...
INTERVIEW : ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - Evenementen zoals Porta Nigra zijn noodzakelijk!

Met Let’s Play (Two Girls & A Goat) leverde Ordo Rosarius Equilibrio wederom een ijzersterk album af. Frontman Tomas Petterson omschreef het zelfs als zijnde “de finale versie van zijn project.” Binnen enkele maanden keren de Zweden terug naar Aarschot alwaar ze het Porta Nigra festival mogen afsluiten. Voer genoeg ...