casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.420 items

   

KMFDM
In Dub
Dub - Industrial
03/10/2020 : KMFDM - In Dub
Metropolis Records  Metropolis Records
03/10/2020, Dimi Brands

Je hebt mensen van alle slag. Dus ook, al verwachten we dat het om een kleine groep gaat, zij die zitten te wachten op een album dat de grootste hits van KMFDM in een dub-jasje giet.

Inderdaad, u leest het goed, al laat de titel van dit werk natuurlijk niet veel aan de verbeelding over. Een keuze die nogal contrasterend genoemd kan worden: we hebben het even voor u opgezocht en de 12 nummers die een herwerking krijgen schommelen oorspronkelijk wat BPM’s betreft tussen de 100 en de 194 BPM’s, het aantal beats per minuut bij dub bevindt zich tussen de 60 en de 90, waardoor KMFDM als het ware met de voet op de rem deze bloemlezing uit eigen werk voordraagt.

Toch moet gezegd dat dit inboeten aan snelheid zich niet bepaald uitgesproken laat gelden. Het is dan ook geen compleet nieuw terrein voor Käpt’n K (Sascha Konietzko) en co, aangezien dub en reggae zowat de grootste en meest constante muzikale invloeden voor hem waren en hij al lang met het idee speelde om een soortgelijk album uit te brengen.

Met 3 songs uit de jaren 90, 5 uit de jaren 00 en 2 uit het voorbije decennium krijgen we een mooi gevarieerde selectie aan songs. Doordat alles met hetzelfde dubsausje overgoten wordt, krijg je dus ook de kans niet om te zeggen dat het vroeger toch beter was (waar in het geval van KMFDM toch wel iets van aan is).

Hun allergrootste hit, ‘Juke Joint Jezelbel’ schittert door afwezigheid en misschien maar goed ook. Kwestie van onze perceptie van deze song niet te bezoedelen.

Wanneer je je echter over de bij momenten nogal geforceerde combinatie van Konietzko’s distorted zang en de zompige ritmes kan zetten, zijn dit best wel behoorlijke interpretaties. We leren vooral dat Lucia Cifarelli’s stem zich het beste leent voor deze behandeling die haar stem nog een streepje verleidelijker laat klinken dan ze van nature reeds is.

Het was geen straf om deze eigenzinnige compilatie uit te zitten, maar na afloop werd bevestigd wat reeds op voorhand vaststond: er gaat niets boven het origineel.

Deze enfants terribles van de industrial metal zullen hier hoogstwaarschijnlijk vooral zelf heel veel plezier aan beleefd hebben. Al dan niet met de nodige met dub en reggae gerelateerde kruiden binnen handbereik, dat laten we in het midden.

Dat KMFDM staat voor (de grammaticaal verkeerde) Duitse uitdrukking “Kein Mehrheit Fü Die Mitleid”, dat weten de echte fans natuurlijk wel. Zij die niet op de hoogte hiervan waren speculeerden wild waar deze afkorting wel voor zou kunnen staan. Met als resultaat geslaagde pogingen zoals “Kylie Minogue Fans Don’t Masturbate” en “Kill Motherfucking Depeche Mode”. Deze laatste werd bedacht tijdens hun eerste tournee door Amerika. Men kreeg steevast de vraag om uit te leggen waarvoor de initialen van de groep stonden, wat serieus begon tegen te steken. Eén van de gitaarroadies van Ministry kwam toen op het lumineuze idee om de sneer richting Depeche Mode te gebruiken.

Anno 2020 hebben de speculanten er nog een nieuwe mogelijkheid bij: KMFDM Makes Fucking Dub, Man! Of we daar blij om moeten zijn, dat mag u voor uzelf uitmaken. We verwachten dat het iets eenmaligs zal zijn, we zouden er beslist niet rouwig om zijn.

Voor een meer accuraat overzicht schuif ik dan ook liever de compilatie Retro (1996) of de dubbelaar Greatest Shit (2010) naar voren. Best ofs in de strikte zin van het woord zijn er dus al, maar meer dan een originaliteitsprijs van onzentwege zit er voor KMFDM In Dub helaas niet in.

KMFDM

Dimi Brands
03/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...