casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.638 items

   

KMFDM
In Dub
Dub - Industrial
03/10/2020 : KMFDM - In Dub
Metropolis Records  Metropolis Records
03/10/2020, Dimi Brands

Je hebt mensen van alle slag. Dus ook, al verwachten we dat het om een kleine groep gaat, zij die zitten te wachten op een album dat de grootste hits van KMFDM in een dub-jasje giet.

Inderdaad, u leest het goed, al laat de titel van dit werk natuurlijk niet veel aan de verbeelding over. Een keuze die nogal contrasterend genoemd kan worden: we hebben het even voor u opgezocht en de 12 nummers die een herwerking krijgen schommelen oorspronkelijk wat BPM’s betreft tussen de 100 en de 194 BPM’s, het aantal beats per minuut bij dub bevindt zich tussen de 60 en de 90, waardoor KMFDM als het ware met de voet op de rem deze bloemlezing uit eigen werk voordraagt.

Toch moet gezegd dat dit inboeten aan snelheid zich niet bepaald uitgesproken laat gelden. Het is dan ook geen compleet nieuw terrein voor Käpt’n K (Sascha Konietzko) en co, aangezien dub en reggae zowat de grootste en meest constante muzikale invloeden voor hem waren en hij al lang met het idee speelde om een soortgelijk album uit te brengen.

Met 3 songs uit de jaren 90, 5 uit de jaren 00 en 2 uit het voorbije decennium krijgen we een mooi gevarieerde selectie aan songs. Doordat alles met hetzelfde dubsausje overgoten wordt, krijg je dus ook de kans niet om te zeggen dat het vroeger toch beter was (waar in het geval van KMFDM toch wel iets van aan is).

Hun allergrootste hit, ‘Juke Joint Jezelbel’ schittert door afwezigheid en misschien maar goed ook. Kwestie van onze perceptie van deze song niet te bezoedelen.

Wanneer je je echter over de bij momenten nogal geforceerde combinatie van Konietzko’s distorted zang en de zompige ritmes kan zetten, zijn dit best wel behoorlijke interpretaties. We leren vooral dat Lucia Cifarelli’s stem zich het beste leent voor deze behandeling die haar stem nog een streepje verleidelijker laat klinken dan ze van nature reeds is.

Het was geen straf om deze eigenzinnige compilatie uit te zitten, maar na afloop werd bevestigd wat reeds op voorhand vaststond: er gaat niets boven het origineel.

Deze enfants terribles van de industrial metal zullen hier hoogstwaarschijnlijk vooral zelf heel veel plezier aan beleefd hebben. Al dan niet met de nodige met dub en reggae gerelateerde kruiden binnen handbereik, dat laten we in het midden.

Dat KMFDM staat voor (de grammaticaal verkeerde) Duitse uitdrukking “Kein Mehrheit Fü Die Mitleid”, dat weten de echte fans natuurlijk wel. Zij die niet op de hoogte hiervan waren speculeerden wild waar deze afkorting wel voor zou kunnen staan. Met als resultaat geslaagde pogingen zoals “Kylie Minogue Fans Don’t Masturbate” en “Kill Motherfucking Depeche Mode”. Deze laatste werd bedacht tijdens hun eerste tournee door Amerika. Men kreeg steevast de vraag om uit te leggen waarvoor de initialen van de groep stonden, wat serieus begon tegen te steken. Eén van de gitaarroadies van Ministry kwam toen op het lumineuze idee om de sneer richting Depeche Mode te gebruiken.

Anno 2020 hebben de speculanten er nog een nieuwe mogelijkheid bij: KMFDM Makes Fucking Dub, Man! Of we daar blij om moeten zijn, dat mag u voor uzelf uitmaken. We verwachten dat het iets eenmaligs zal zijn, we zouden er beslist niet rouwig om zijn.

Voor een meer accuraat overzicht schuif ik dan ook liever de compilatie Retro (1996) of de dubbelaar Greatest Shit (2010) naar voren. Best ofs in de strikte zin van het woord zijn er dus al, maar meer dan een originaliteitsprijs van onzentwege zit er voor KMFDM In Dub helaas niet in.

KMFDM

Dimi Brands
03/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 26/02/2021 : Hoe zou het zijn met... Absolute Body Control

Dirk Ivens laat de afgelopen tijd niet alleen met Dive van zich horen. (Dive, dat met 'Where Do We Go From Here?' één van de beste platen van 2019 uitbracht, aldus de Dark Enries redactie.) Neen, Ivens grijpt ook terug naar zijn allereerste project: Absolute Body Control, de electrogroep die hij in 1979 al oprichtte, ...

lees meer...
NIEUWS 26/02/2021 : Bysmarque & SnowWhyte verwerken science fiction-reeks

Bysmarque & SnowWhyte ontstonden uit de assen van de dark metal groep Arcane Rain, als zangeres Mel en toetsenist Roman besluiten om met hun tweeën een nieuw project op te zetten. De groep maakt een mix van electro en synthpop, wat in 2019 tot het aangename debuut 'Once Upon A Time' leidde. Maar voor hun laatste werk - de ...

lees meer...
NIEUWS 25/02/2021 : Livestream Mr. Hurley & die Pulveraffen

Met pijn in ons hart missen we allemaal de grote festivals en de leuke concerten. We snakken naar livemuziek en liters bier! Maar ja, als surrogaat stemmen we dan allemaal af op live concerten die via het internet worden gestreamd... De mensen die nu al een jaar dromen van stampen in de modder op het Heidnisches Dorf raad ik dan ook aan ...

lees meer...
INTERVIEW : WÜLF7 - We verdienen deze aarde niet en ik ben ervan overtuigd dat we haar verder gaan vernielen.

Wie zijn electro graag compromisloos hard heeft, als een avalanche van harde beats zonder rustpauze en zonder tragere stukken, moet beslist zijn oor lenen aan WÜLF7. Dit duo begon in 2019 en bracht al snel de ep 'The Night Of The Wolves' uit, met een veelbelovende mix van EBM en dark electro die ze 'Dark Electro Body Melancholic' ...

lees meer...
NIEUWS 23/02/2021 : Miel Noir brengt allereerste videoclip en heeft nog meer nieuws in petto.

BOEM PAUKESLAG! Het is zoals u misschien weet vandaag 125 jaar geleden dat de belangrijke modernistische dichter Paul van Ostaijen werd geboren. Wij betrekken zijn legendarische opener van zijn gelijknamige gedicht echter voor het heugelijke nieuws dat de allereerste videoclip van Dark Entries favorieten Miel Noir een feit is. Het ...

lees meer...
NIEUWS 22/02/2021 : Inanis Yoake in een gulle bui.

U kon het reeds lezen: ons neofolk minnend hart sloeg een tikkeltje sneller na het horen van In A Summer’s Silence, het debuut van Inanis Yoake. Dit duo bestaande uit de Italiaan Simone Skelton en de Japanse Risa Hara ging aan de slag met onder andere Tony Wakeford (Sol Invictus) en Lloyd James (Naevus) op dit album, dat een vlaag ...

lees meer...
INTERVIEW : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!

Het laatste epos van Epica ligt me nog vers in het geheugen en schuift met de regelmaat van de klok die cd-speler binnen. ‘The Holographic Principle’ weet je wel? Een monumentaal werk. Toch enige vrees: hier kunnen ze nooit niet meer ‘over’. Wat dan? Tot ik wat songs hoorde van hun 8ste studioalbum, ‘Omega’, ...