casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.646 items

   

.Klein
Bengal Sparks
Eclectisch - Shoegaze
06/07/2016 : .Klein - Bengal Sparks
Eigen beheer  Eigen beheer
06/07/2016, Danny Quetin

Als een zogeheten multi-instrumentalist een nieuwe plaat maakt, staan we doorgaans op de eerste rij om te luisteren naar wat er als resultaat naar boven komt.

Zeker als de invloeden uit de meest uiteenlopende muzikale genres komen, de do re mi-windstreken van eclectisme, hip hop, cinematografische pop, soundscapes, exotica, shoegaze en wat nog zo veel meer.

Het is dus zeker niet makkelijk om een bepaald genre te kleven op hetgeen Lutz Nikolaus Kratzer doet met zijn alter ego .Klein. Met Bengal Sparks is hij toe aan zijn derde studio-album.

Enig sarcasme mag aan de orde zijn, met haast fluisterstem deemstert dit album op gang met Feels Like May, ook al voelt het als januari.

De drums lijken weggeplukt uit de wonderlijke wereld van de ingetogen hip-hop. Veel heeft dan ook te maken met dat deze Lutz reeds op 6-jarige leeftijd de knepen van het vak leerde kennen als drummer/percussionist. Hetgeen hij laat blijken met het door woe hoe hoe aangestuurde The Eyes.

Parkinglot biedt ruimte aan wat bij wijlen wat aan Beck doet denken. Titeltrack Bengal Sparks zet niets in vuur en vlam maar is een mooi toonbeeld van samenzweerderige scapes en samenzang.

Dat deze .Klein ook fungeert als producer van Mr Vast moge duidelijk zijn in Generally Speaking en Silly You, met de paradox tussen .Klein en groot en Vast in de glansrol van zijn leven. Spoken word als voorleesverhaaltjes net voor het wakker worden.

Geparfumeerd in de wasem van sigarettenrook schuilt Nicotine Princess onder invloed van enig experiment onder de paraplu van droge wolken.

Het funky Low Rider van War dateert al van 1975 en wordt hier door de mangel gehaald alsof de broertjes Dewaele er mee in de weer zijn geweest. De interpretatie van .Klein heeft dan ook niets van zijn funkgevoel verloren. Meer zelfs, voorzien van heerlijke percussie geeft het net dat extra waar niets overbodig lijkt te zijn.

Zei ik al sarcasme en multi-instrumentalist ? In Pancake Man wordt de banjo boven gehaald en worden er pannenkoeken verkocht op het strand in G-string. Het moeten niet altijd Berlijnse Bollen zijn.

Slaapwandelen in de hoofdstad van de verlatenheid brengt triphopgewijs de nodige sfeer in Ghostytown, alwaar ene Kuoko zich waagt aan de heroïne en cocaïne om daarna in alle rust bedwaarts te keren.

Neon Fog had van Lou Reed kunnen zijn, al maakt .Klein er een heerlijk ochtendnummer van.

Ingetogen tracks kunnen soms vervelend klinken, maar hier weet men er een eigen karikatuur van te maken, waardoor eentonigheid en vervelendheid haast onbestaande zijn. Een duidelijk voorbeeld hiervan is Cages dat de melodie doet weerklinken in melancholie. Canyoning breidt daar nog een leuk einde aan.

Extraatjes zijn in de vorm van de Parasite Single Remix van Nicotine Princess en de Tongfang Remix van Low Rider. Waarbij het eerste wat synthpoppy aanvoelt en het tweede als minimal kan bestempeld worden.

Voor deze Bengal Sparks steken we nog niet het Bengaals vuur aan, maar de vonken zijn er zeer zeker wel. .Klein is groot in zijn daden.

Website

Facebook

Danny Quetin
06/07/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Euphemia Rise presenteert eerste EP.

Farewell To Greatness is de eerste officiële EP van het Belgische project Euphemia Rise. We berichtten reeds dat de man hierachter Wim Lankriet is, zie ook Syrenomelia. De EP is meteen een introductie van de ambitie die Lankriet naar voor wil schuiven: een meer experimentele benadering van alternatieve rock brengen en op die manier, ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Mildreda tekent bij Dependent!

Jan Dewulf is een bezige bij. Zijn gothic rock project Your Life On Hold doet het flink bij cult label Solar Lodge en de Oostendenaar pakt met Mildreda, zowat het eerste electro project van deze veelzijdige muzikant (meneer De Wulf was een jochie van 16 toen hij het uit de ondergrond stampte), binnenkort uit met een album bij, jawel, Dependent. Dependent ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Cover 'Forever Young' kondigt nieuw Blutengel-album aan

De lockdown is geen reden voor Blutengel om het werk neer te leggen. Ze lieten verschillende keren van zich horen, onder meer door een samenwerking met Massive Ego en door het zijproject van meesterbrein Chris Pohl: She Hates Emotions. Dat project wou reeds de voorliefde van Pohl voor de wave uit de jaren 80 uitdrukken, maar nu betuigt ook ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Dirk Scheuber verlaat Project Pitchfork

Het komt niet helemaal onverwacht. Dirk Scheuber verlaat Project Pitchfork. Hij stond samen met zanger Peter Spilles aan de basis van de groep in 1989 in Hamburg, maar heeft al sinds 2016 een soloproject onder de naam Scheuber. Daar scoort hij op dit moment goed mee, onder meer met de huidige plaat 'Numb'. Bovendien was het duidelijk ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : The Ultimate Dreamers lossen tweede video

Het leek er lang op dat The Ultimate Dreamers een van de vele vergeten new wavegroepen uit de jaren 80 zouden blijven. Ze bestonden van 1986 tot 1990 en onder hun gelederen vonden we onder meer Frédéric Cotton, thans bekend als de organisator van de Fantastique.Nights-concerten en de Club New Wave-fuiven. We hadden er geen idee ...

lees meer...
INTERVIEW : WÜLF7 - We verdienen deze aarde niet en ik ben ervan overtuigd dat we haar verder gaan vernielen.

Wie zijn electro graag compromisloos hard heeft, als een avalanche van harde beats zonder rustpauze en zonder tragere stukken, moet beslist zijn oor lenen aan WÜLF7. Dit duo begon in 2019 en bracht al snel de ep 'The Night Of The Wolves' uit, met een veelbelovende mix van EBM en dark electro die ze 'Dark Electro Body Melancholic' ...

lees meer...
INTERVIEW : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!

Het laatste epos van Epica ligt me nog vers in het geheugen en schuift met de regelmaat van de klok die cd-speler binnen. ‘The Holographic Principle’ weet je wel? Een monumentaal werk. Toch enige vrees: hier kunnen ze nooit niet meer ‘over’. Wat dan? Tot ik wat songs hoorde van hun 8ste studioalbum, ‘Omega’, ...