casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.302 items

   

Kazuya Ishigami
A-Z-B-Men (Neo Electroacoustic Ambient Series No.12)
Ambient - Drone
18/02/2018 : Kazuya Ishigami - A-Z-B-Men (Neo Electroacoustic Ambient Series No.12)
Kyou Records  Kyou Records
18/02/2018, Dimi Brands

Een pakketje van Kyou Records zonder een bijdrage van een van de mannen achter het label, de productieve Kazuya Ishigami? Nee, zo zijn we niet getrouwd!

A-Z-B-Men is Ishigami’s tweede bijdrage aan Kyou’s prestigieuze Neo Electroacoustic Ambient Series*. Na eerder Canceller X, het eerste deel van de reeks.

Voor deze nieuwe toevoeging aan de serie gaat Ishigami voor drie lange (2 keer 30 minuten, 1 keer 10 minuten) drone/ambient tracks, een werkwijze die we van hem nog niet hoorden. Maar wel eentje die werkt: Ishigami neemt alle tijd om de nummers minutieus op te bouwen en met engelengeduld uit te breiden. Een rustpunt in tijden waarin alles vooruit moet gaan, en dan nog liefst zo snel mogelijk. Hoewel hij een artiest die kwistig met releases is, heeft hij toch duidelijk de perfecte balans gevonden tussen kwaliteit en kwantiteit, en krijgt van ons dan ook het nodige respect.

‘A-Men’ en ‘B-Men’ zijn nieuwe versies van de gelijknamige nummers die terug te vinden zijn op ‘OmoteToUra’ dat in februari 2017 verscheen op het Amerikaanse Onmyōdō Cassette. De mixen die we hier horen werden een maand later gemaakt. ‘Z-Men’ is dan weer de nieuwe versie van ‘Modest Worry’ een track die ook in februari 2017 werd vrijgegeven op Bandcamp.

Deze nieuwe versie van ‘A-Men’ werkt zich als een spiraal naar boven, daarbij traag minieme klankverschillen toevoegend. Het nummer vergt op het eerste gehoor enige inspanning van de luisteraar, maar al snel blijkt dat de overgave zich als vanzelf manifesteert. Halverwege het nummer tapt Ishigami uit een ander vaatje, maar weet hij de trance die de eerste helft opgewekt werd vast te houden, waardoor we nog een kwartiertje kunnen blijven drijven op rustgevende wolkjes van geluid. Wie gelooft in de helende krachten van klanktherapie, kan alvast niet om dit nummer heen.

Het kortere ‘Z-Men’ gaat voor meer dwingende klanken. Hoewel Ishigami hier minder voor het oor comfortabele geluiden gebruikt, is de staat van rust die hij weet los te weken, ook hier alom tegenwoordig.

Het blijkt een voorbode te zijn, want de sfeer wordt nog grimmiger, zo merken we al snel bij de eerste tonen van ‘B-Men’. Met hetzelfde geduld als de eerdere bewerking van op OmoteToUra laat hij ons zien dat rust en onrust niet noodzakelijk elkaars tegenpolen behoeven te zijn.

Of hoe de relatie van in het begin de sleutel is om innerlijke demonen uit te drijven, iets wat hoorbaar bewerkstelligd wordt bij de onheilspellende geluiden van ‘B-Men’.

A-Z-B-Men vraagt naar onze Westerse maatstaven voor velen misschien wat te veel tijd. Maar wie daadwerkelijk de dagdagelijkse beslommeringen aan de kant schuift en openstaat voor de oh zo nodige rust, zal er een gedroomde metgezel in terugvinden.

Drie bewerkingen dus die in hun geheel als een ware cyclus een geheel eigen leven gaan leiden, en een mooie aanvulling vormen op het werk van Ishigami.

Net zoals de Neo Electroacoustic Ambient Series een verrijking is voor je cd-collectie. Aan alles komt onvermijdelijk een eind, al hopen we stilletjes dat het einde van deze reeks nog lang niet in zicht is en we nog tal van pareltjes mogen verwachten!

*over Neo Electroacoustic Ambient Series:

Deze serie kwam tot stand en werd geselecteerd door Kazuya Ishigami. De artiesten en hun werken van deze serie benaderen en beoefenen nieuwe soorten van noise muziek op totaal verschillende niveaus. Uit de verschillende werken van de artiesten blijkt een vrije houding tegenover het geluid dat niet gevangen zit binnen de traditie van het verleden, het bewustzijn en de continuïteit van de geschiedenis of het vasthouden aan het hedendaagse maar eerder een delicaat, precies en spannend timbre. Zo is het mogelijk ernaar te luisteren en de gemeenschappelijke punten te herkennen, alsook het experiment er van te ontdekken.

Kazuya Ishigami

Dimi Brands
18/02/2018

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...