casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Kazuko Narita
Chant d'Amour Sans Paroles (Neo Electroacoustic Ambient Series No.11)
Electroacoustic - Experimental
18/02/2018 : Kazuko Narita - Chant d'Amour Sans Paroles (Neo Electroacoustic Ambient Series No.11)
Kyou Records  Kyou Records
18/02/2018, Dimi Brands

Van de Egyptisch-Franse zangeres met Italiaanse wortels Dalida weten we dat de liefde graag gepaard gaat met “paroles paroles paroles”. Caïro of Rome is Tokyo niet, vandaar dat de Japanse artieste Kazuko Narita ervoor kiest de liefde zonder deze “paroles” te bezingen.

Hoe ver beide artiestes muzikaal ook van elkaar mogen staan, toch is er iets dat hen samenbrengt, namelijk Parijs. Dalida vestigde zich er aan het begin van haar carrière en Narita liep er school aan het Paris National Music Conservatory in de jaren 80, alwaar ze zich toespitste op de musique concrète traditie (van Pierre Schaeffer).

De werkwijze in die tijd verschilde logischerwijs heel wat met hoe men tegenwoordig te werk gaat. Zo werkte Narita met een cassette die ze in verschillende stukken knipte om deze stukken vervolgens met de hand op de bobijn te plakken. Het uiteindelijke resultaat van verschillende tapes werd vervolgens gemixt met behulp van 3 Studer bandopnemers.

Een hele tijd had ze simpelweg de kans niet om in de gedroomde omgeving van een opnamestudio te werken, waardoor ze uitsluitend akoestische muziek componeerde. Maar toen de computer zijn intrede deed in de jaren 90, bracht dat heel wat nieuwe mogelijkheden met zich mee, en waagde ze zich terug aan het maken van electro-akoestische composities.

Van de vijf nummers op Chant d’Amour Sans Paroles stammen er 4 uit de beginjaren 00, enkel het afsluitende ‘Autoportrait 2013’ (eigenlijk 自画像, gelukkig staan naast de Japanse tracktitels ook netjes de vertalingen) is uit het jaar waarover sprake.

De duur van de nummers varieert van minstens 8 tot maximaal bijna 18 minuten. Lange nummers die gelukkig voor ons enorm spannend en gevarieerd zijn, waardoor ze kleine muzikale reisjes op zich vormen, die naast de typische Japanse elementen ook niet nalaat om de bepalende invloed van Parijs in de verf te zetten.

Wat ons betreft is ‘Rue Saint-Jacques’ de absolute hoofdvogel. Het langste nummer van de plaat neemt ons mee door deze Parijse straat in het Quartier Latin, de hoofdas van het Middeleeuwse Parijs en ook het startpunt voor Parijse pelgrims die bijvoorbeeld naar Santiago de Compostela vertrokken. In deze straat vinden we ook de Sorbonne, de voormalige universiteit, en door haar aanwezigheid ook tal van boekhandelaar. We wandelen graag mee met Narita die als een magneet alle geluiden uit deze straat naar zich toetrekt, om er een opwindende grootstadscocktail van te brouwen.

Zelden hoorde ik muziek onder de noemer electro-akoestisch die zo opwindend klonk als met wat Kazuko Narita hier voor de dag komt! Gekruid met stemsamples, gaande van hoge sirenenzang, blaffende honden tot stemvervormingen gaat deze plaat niet snel vervelen.

Aan te bevelen voor een stadswandeling door Parijs of Tokyo zo u wil, uiteraard door de hoofdtelefoon, en in dat opzicht een waardige evenknie voor een klassieker als Psychic TV’s Dreams Less Sweet.

*over Neo Electroacoustic Ambient Series:

Deze serie kwam tot stand en werd geselecteerd door Kazuya Ishigami. De artiesten en hun werken van deze serie benaderen en beoefenen nieuwe soorten van noise muziek op totaal verschillende niveaus. Uit de verschillende werken van de artiesten blijkt een vrije houding tegenover het geluid dat niet gevangen zit binnen de traditie van het verleden, het bewustzijn en de continuïteit van de geschiedenis of het vasthouden aan het hedendaagse maar eerder een delicaat, precies en spannend timbre. Zo is het mogelijk ernaar te luisteren en de gemeenschappelijke punten te herkennen, alsook het experiment er van te ontdekken.

Dimi Brands
18/02/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...