casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.302 items

   

Kazuko Narita
Chant d'Amour Sans Paroles (Neo Electroacoustic Ambient Series No.11)
Electroacoustic - Experimental
18/02/2018 : Kazuko Narita - Chant d'Amour Sans Paroles (Neo Electroacoustic Ambient Series No.11)
Kyou Records  Kyou Records
18/02/2018, Dimi Brands

Van de Egyptisch-Franse zangeres met Italiaanse wortels Dalida weten we dat de liefde graag gepaard gaat met “paroles paroles paroles”. Caïro of Rome is Tokyo niet, vandaar dat de Japanse artieste Kazuko Narita ervoor kiest de liefde zonder deze “paroles” te bezingen.

Hoe ver beide artiestes muzikaal ook van elkaar mogen staan, toch is er iets dat hen samenbrengt, namelijk Parijs. Dalida vestigde zich er aan het begin van haar carrière en Narita liep er school aan het Paris National Music Conservatory in de jaren 80, alwaar ze zich toespitste op de musique concrète traditie (van Pierre Schaeffer).

De werkwijze in die tijd verschilde logischerwijs heel wat met hoe men tegenwoordig te werk gaat. Zo werkte Narita met een cassette die ze in verschillende stukken knipte om deze stukken vervolgens met de hand op de bobijn te plakken. Het uiteindelijke resultaat van verschillende tapes werd vervolgens gemixt met behulp van 3 Studer bandopnemers.

Een hele tijd had ze simpelweg de kans niet om in de gedroomde omgeving van een opnamestudio te werken, waardoor ze uitsluitend akoestische muziek componeerde. Maar toen de computer zijn intrede deed in de jaren 90, bracht dat heel wat nieuwe mogelijkheden met zich mee, en waagde ze zich terug aan het maken van electro-akoestische composities.

Van de vijf nummers op Chant d’Amour Sans Paroles stammen er 4 uit de beginjaren 00, enkel het afsluitende ‘Autoportrait 2013’ (eigenlijk 自画像, gelukkig staan naast de Japanse tracktitels ook netjes de vertalingen) is uit het jaar waarover sprake.

De duur van de nummers varieert van minstens 8 tot maximaal bijna 18 minuten. Lange nummers die gelukkig voor ons enorm spannend en gevarieerd zijn, waardoor ze kleine muzikale reisjes op zich vormen, die naast de typische Japanse elementen ook niet nalaat om de bepalende invloed van Parijs in de verf te zetten.

Wat ons betreft is ‘Rue Saint-Jacques’ de absolute hoofdvogel. Het langste nummer van de plaat neemt ons mee door deze Parijse straat in het Quartier Latin, de hoofdas van het Middeleeuwse Parijs en ook het startpunt voor Parijse pelgrims die bijvoorbeeld naar Santiago de Compostela vertrokken. In deze straat vinden we ook de Sorbonne, de voormalige universiteit, en door haar aanwezigheid ook tal van boekhandelaar. We wandelen graag mee met Narita die als een magneet alle geluiden uit deze straat naar zich toetrekt, om er een opwindende grootstadscocktail van te brouwen.

Zelden hoorde ik muziek onder de noemer electro-akoestisch die zo opwindend klonk als met wat Kazuko Narita hier voor de dag komt! Gekruid met stemsamples, gaande van hoge sirenenzang, blaffende honden tot stemvervormingen gaat deze plaat niet snel vervelen.

Aan te bevelen voor een stadswandeling door Parijs of Tokyo zo u wil, uiteraard door de hoofdtelefoon, en in dat opzicht een waardige evenknie voor een klassieker als Psychic TV’s Dreams Less Sweet.

*over Neo Electroacoustic Ambient Series:

Deze serie kwam tot stand en werd geselecteerd door Kazuya Ishigami. De artiesten en hun werken van deze serie benaderen en beoefenen nieuwe soorten van noise muziek op totaal verschillende niveaus. Uit de verschillende werken van de artiesten blijkt een vrije houding tegenover het geluid dat niet gevangen zit binnen de traditie van het verleden, het bewustzijn en de continuïteit van de geschiedenis of het vasthouden aan het hedendaagse maar eerder een delicaat, precies en spannend timbre. Zo is het mogelijk ernaar te luisteren en de gemeenschappelijke punten te herkennen, alsook het experiment er van te ontdekken.

Dimi Brands
18/02/2018

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...