casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Karl Bartos
Communication
Synthpop / Electropop
03/03/2016 : Karl Bartos - Communication
Trocadero  Trocadero
03/03/2016, Dimi Brands

Karl Bartos schreef zichzelf in de muziekgeschiedenisboeken als lid van Kraftwerk van 1975 tot 1990, om deze band te verlaten omdat hij niet goed overweg kon met het perfectionisme -waardoor de groep maar traag artistiek vooruitging- (of volgens sommigen: de dictatuur) van Hütter & Schneider (die de band verliet in 2008) binnen deze legendarische groep.

13 jaar nadat hij Kraftwerk verliet verscheen zijn eerste solo plaat, en nu, nog eens 13 jaar later is er deze heruitgave.

Waarom vragen wij ons ook af, want behalve een extra nummer (‘Camera Obscura’) zijn er geen verschillen met de eerste uitgave.

Communication is een conceptplaat die handelt over communicatie (we hadden het zelf niet kunnen bedenken!) op een ongelofelijk cruciaal moment in de elektronische media en digitale cultuur, kort na het begin van het nieuwe millennium. Of zoals Bartos tijdens het verschijnen in 2003 zelf zei: “Communication gaat over de manier waarop beelden vorm geven aan onze kijk op de wereld en hoe elektronische media de inhoud van onze cultuur zullen veranderen.”

Waaruit ik opmaak dat Bartos naar de toekomst wil kijken, doch dit vertaalt zich niet op de 11 nummers op Communication, alwaar voornamelijk teruggekeken wordt.

Als hij zich een vocoderstem aanmeet zoals op ‘The Camera’, klinkt het alsof de robots terug herrezen zijn.

Ditzelfde ‘The Camera’ is nog maar eens het bewijs dat een Duitser die Engels zingt vaak garant staat voor een potsierlijk resultaat. (“I take a piczure of ze world”)

De vocoder blijft aanstaan op ‘I’m The Message’ en verschilt hierdoor maar weinig van zijn voorganger.

Op sommige nummers knipoogt hij zelfs expliciet richting disco, disco à la Kraftwerk, wel te verstaan.

‘15 Minutes Of Fame’ bijvoorbeeld, waar Bartos de handen in elkaar slaat met electro(clash) legende Anthony Rother. Op papier een nieuwsgierigmakende combinatie, het uiteindelijke resultaat doet helaas slechts denken aan een flets New Order doorslagje. Van Rother hebben we alleszins al veel beter gehoord. “Stars ain’t what they used to be” klinkt de openinszin van dit nummer, van nagels met koppen slaan gesproken.

Wat een verrassing, op ‘Reality’ mogen we de vocoder nogmaals verwelkomen, wat de teller op 3 zet, na amper vier nummers. Hoewel alle nummers als Kraftwerk klinken, kan Bartos met deze onmogelijk dichter komen bij zijn ex-werkgever.

‘Electronic Apeman’ probeert het met een vleugje humor (en vocoder, of wat had u gedacht) maar ook hier klinkt het geheel niet meer als een bundeling geluiden uit de Kraftwerk backcatalogue.

‘Life’ klinkt dan weer heel erg New Order, maar wij zijn al blij dat de vocoder voor een keertje in de kast blijft staan. We moeten zelf haast aan Pet Shop Boys denken bij dit nummer, maak zelf maar uit of u hier al dan niet tevereden mee moet zijn.

Het robotstemmetje was maar even een luchtje gaan scheppen, want op ‘Cyberspace’ doet het weeral zijn intrede. Als we even deze stem wegdenken kunnen we nog zeggen dat dit nummer het eerste is dat niet HELEMAAL als Kraftwerk klinkt.

‘Interview’ voldoet ook aan deze omschrijving, aangezien Bartos hier in de weer gaat met een Moroder-beat. Welke stem hij gebruikt voor dit nummer, kan u al wel vermoeden...

Over ‘Ultraviolet’ zijn we ook nog te spreken, omdat dit nummer zich weet te onderscheiden van de eenheidsworst die we bij al het voorgaande moesten weghappen.

Het nieuw toegevoegde nummer, speciaal voor deze re-release, ‘Camera Obscura’ is gewoon een herwerkte versie van opener ‘The Camera’, en klinkt eveneens heel erg als ‘The Robots’ waardoor het op een schaamteloze ripoff begint te lijken.

‘Another Reality’ mag de plaat afsluiten, we kunnen niet zeggen dat we er rouwig om zijn als de laatste klanken weerklonken hebben.

De electronica en de beats klinken dus compleet zoals Kraftwerk, maar hetgene Kraftwerk zo geniaal maakte, namelijk de briljante melodielijnen, schittert hier door afwezigheid.

Een (re)release die dus niet had gemoeten, tenzij je geen genoeg kan krijgen van vocoderstemmen en/of je het wachten op nieuw Kraftwerk materiaal al lang opgegeven hebt. In dit laatste geval zal je je toch tevreden moeten stellen met een bundeling nummers die het niveau van outtakes en B-kantjes niet weet te overstijgen. Zo blijkt het verleden van Bartos een loodzware last om te dragen. Van zo iemand verwacht je immers veel meer dan een slap afkooksel, wat hetgeen hij ons hier serveert wel degelijk is.

Karl Bartos

Dimi Brands
03/03/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...