casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Kamila Govoršin
Anima
Ambient - Dark Ambient - Drone
13/06/2021 : Kamila Govoršin - Anima
Clang  Clang
13/06/2021, Dimi Brands

De Chileense Kamila Govorçin is een dame die alles uit het leven lijkt te willen halen. Haar muzikale avonturen begonnen op jonge leeftijd met het spelen van de dwarsfluit. In onze ogen zowat het minst avontuurlijke instrument, maar goed, je moet ergens beginnen.

Na een aantal zeer uiteenlopende fasen in haar leven die de muziek naar het zijplan verschoven, besloot ze op 25-jarige leeftijd er toch naar terug te keren.

En hoewel ze ondertussen nog steeds meer 37 lentes telt, kan ze nu reeds terugblikken op een rijk gevuld curriculum vitae.

Zo was ze in haar twintiger jaren een atlete die wedstrijden op internationaal niveau speelde en studeerde ze af met een bachelor in bedrijfsbeheer en administratie. Maar toch was de beet van de muzikale microbe van dien aard dat ze uiteindelijk besloot om alles aan de kant te schuiven en zich hier voluit op te storten.

Zo is ze als DJ sinds enkele jaren een begrip in de elektronische muziekscene van haar land en gaf ze optredens op festivals in binnen- en buitenland. In haar dj-sets zoekt ze diversiteit in stijl en onderzoekt ze ritmes die gaan van breakbeat over techno tot drum ‘n’ bass. Net zozeer zijn haar eigen producties gevarieerd en verkennen ze hypnotische geluiden met een vleugje nostalgie naar de jaren 90, de periode die haar inspiraties het beste beschrijft.

En dit zonder enige vorm van muzikale scholing. Een selfmade musicus die heel ver gaat om het intuïtieve en zoekende karakter van haar muziek te benadrukken. Naast haar werk achter de draaitafels is ze ook mede-oprichtster van het netlabel Panal Records.

Hoewel ze als dj constant op zoek is naar ritmes die de dansvloer in beweging kunnen zetten, heeft Govorçin altijd een sterke aantrekkingskracht gevoeld voor experimentele en ambient geluiden, waardoor ze zich uiteindelijk in deze wereld van texturen en sonische landschappen begeeft.

Volgens haar is er een fundamentele behoefte naar ambient muziek. Aangezien we in een vluchtige periode leven waarin er zo weinig tijd is om ergens bij stil te blijven staan en na te denken. Het geeft een moment voor meditatie, introspectie en verbinding met ons innerlijke zelf, dat ons op zijn beurt synchroniseert met de natuurlijke beweging van onze planeet. Het biedt een broodnodige ruimte die ons verbindt met de realiteit en een brug slaat tussen de aarde en het spirituele.

Dat de Chileense met deze gedachtengang haar nummers maakt wordt duidelijk uit het feit dat de nummers op Anima zeer breed uitgesponnen zijn. Het kortste nummer duurt een kleine 9 minuten, voor het langste mag je bijna 23 minuten uittrekken.

Op die manier wil Govorçin de luisteraar de gelegenheid bieden om tijd en plaats uit het oog te verliezen en zich te laten onderdompelen in een diepe reis. Vergelijk het gerust met een meditatie die het losmaken van emoties aanmoedigt. Voor Govorçin is muziek het middel om te helen en als ze muziek maakt heeft ze steevast in gedachten dat ze de luisteraar in een speciale staat wil brengen.

Anima, in de filosofie synoniem voor de ziel, valt als album voor Govorçin samen met een tijd van ingrijpende veranderingen. Dit zowel op extern niveau (samenleving, haar thuisland,...) als intern. Donkere maanden van pijn, teleurstelling en uitputting die ook sprankjes hoop en soms een zekere sereniteit brachten. Een periode ook waarin haar eenzame introspectie haar deed verbinden met diep gevoel van zijn.

Dit leidde tot een creativiteit die zeer reflectieve muziek naar voren bracht met een donker ambient karakter. Dark ambient dus, maar niet zoals we het genre voornamelijk aangeboden krijgen. Rijk aan dichte en broeierige geluidslagen die krachtig met elkaar onderhandelen, geeft het een echoënd gevoel van het (on)comfortabele. Helemaal te gek wordt het wanneer ze een denderende drone tussen smijt. Zoals tijdens ‘Anima’, met zijn diepe percussie. De naakte en uitdijende landschappen van ‘Introversión’ en ‘Rito de Muerte’ grijpen terug naar de onvermijdelijke Brian Eno en David Sylvian. Tijdens ‘Vientos’ horen we zelfs een soort proto new age die lijkt op sommige van Iasos’ experimenten (Griekse new age muzikant die bekend staat als een van de scheppers van het genre).

Govorçin slaagt in haar betrachting met Anima, en weet het naast spannend ook hier heerlijk vol variatie te houden. Absoluut een meerwaarde te noemen bij dergelijke lange nummers.

Kamila Govorçin

Dimi Brands
13/06/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...