casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Kamila Govoršin
Anima
Ambient - Dark Ambient - Drone
13/06/2021 : Kamila Govoršin - Anima
Clang  Clang
13/06/2021, Dimi Brands

De Chileense Kamila Govorçin is een dame die alles uit het leven lijkt te willen halen. Haar muzikale avonturen begonnen op jonge leeftijd met het spelen van de dwarsfluit. In onze ogen zowat het minst avontuurlijke instrument, maar goed, je moet ergens beginnen.

Na een aantal zeer uiteenlopende fasen in haar leven die de muziek naar het zijplan verschoven, besloot ze op 25-jarige leeftijd er toch naar terug te keren.

En hoewel ze ondertussen nog steeds meer 37 lentes telt, kan ze nu reeds terugblikken op een rijk gevuld curriculum vitae.

Zo was ze in haar twintiger jaren een atlete die wedstrijden op internationaal niveau speelde en studeerde ze af met een bachelor in bedrijfsbeheer en administratie. Maar toch was de beet van de muzikale microbe van dien aard dat ze uiteindelijk besloot om alles aan de kant te schuiven en zich hier voluit op te storten.

Zo is ze als DJ sinds enkele jaren een begrip in de elektronische muziekscene van haar land en gaf ze optredens op festivals in binnen- en buitenland. In haar dj-sets zoekt ze diversiteit in stijl en onderzoekt ze ritmes die gaan van breakbeat over techno tot drum ‘n’ bass. Net zozeer zijn haar eigen producties gevarieerd en verkennen ze hypnotische geluiden met een vleugje nostalgie naar de jaren 90, de periode die haar inspiraties het beste beschrijft.

En dit zonder enige vorm van muzikale scholing. Een selfmade musicus die heel ver gaat om het intuïtieve en zoekende karakter van haar muziek te benadrukken. Naast haar werk achter de draaitafels is ze ook mede-oprichtster van het netlabel Panal Records.

Hoewel ze als dj constant op zoek is naar ritmes die de dansvloer in beweging kunnen zetten, heeft Govorçin altijd een sterke aantrekkingskracht gevoeld voor experimentele en ambient geluiden, waardoor ze zich uiteindelijk in deze wereld van texturen en sonische landschappen begeeft.

Volgens haar is er een fundamentele behoefte naar ambient muziek. Aangezien we in een vluchtige periode leven waarin er zo weinig tijd is om ergens bij stil te blijven staan en na te denken. Het geeft een moment voor meditatie, introspectie en verbinding met ons innerlijke zelf, dat ons op zijn beurt synchroniseert met de natuurlijke beweging van onze planeet. Het biedt een broodnodige ruimte die ons verbindt met de realiteit en een brug slaat tussen de aarde en het spirituele.

Dat de Chileense met deze gedachtengang haar nummers maakt wordt duidelijk uit het feit dat de nummers op Anima zeer breed uitgesponnen zijn. Het kortste nummer duurt een kleine 9 minuten, voor het langste mag je bijna 23 minuten uittrekken.

Op die manier wil Govorçin de luisteraar de gelegenheid bieden om tijd en plaats uit het oog te verliezen en zich te laten onderdompelen in een diepe reis. Vergelijk het gerust met een meditatie die het losmaken van emoties aanmoedigt. Voor Govorçin is muziek het middel om te helen en als ze muziek maakt heeft ze steevast in gedachten dat ze de luisteraar in een speciale staat wil brengen.

Anima, in de filosofie synoniem voor de ziel, valt als album voor Govorçin samen met een tijd van ingrijpende veranderingen. Dit zowel op extern niveau (samenleving, haar thuisland,...) als intern. Donkere maanden van pijn, teleurstelling en uitputting die ook sprankjes hoop en soms een zekere sereniteit brachten. Een periode ook waarin haar eenzame introspectie haar deed verbinden met diep gevoel van zijn.

Dit leidde tot een creativiteit die zeer reflectieve muziek naar voren bracht met een donker ambient karakter. Dark ambient dus, maar niet zoals we het genre voornamelijk aangeboden krijgen. Rijk aan dichte en broeierige geluidslagen die krachtig met elkaar onderhandelen, geeft het een echoënd gevoel van het (on)comfortabele. Helemaal te gek wordt het wanneer ze een denderende drone tussen smijt. Zoals tijdens ‘Anima’, met zijn diepe percussie. De naakte en uitdijende landschappen van ‘Introversión’ en ‘Rito de Muerte’ grijpen terug naar de onvermijdelijke Brian Eno en David Sylvian. Tijdens ‘Vientos’ horen we zelfs een soort proto new age die lijkt op sommige van Iasos’ experimenten (Griekse new age muzikant die bekend staat als een van de scheppers van het genre).

Govorçin slaagt in haar betrachting met Anima, en weet het naast spannend ook hier heerlijk vol variatie te houden. Absoluut een meerwaarde te noemen bij dergelijke lange nummers.

Kamila Govorçin

Dimi Brands
13/06/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinnerĺs Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet ge´nteresseerd in de status-quo. Ik ben ge´nteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinnerĺs Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinnerĺs Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer Ĺzwartĺ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...