casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.958 items

   

Junkie Flamingos
Lemegeton Party
Ambient - Experimental - Industrial
16/05/2019 : Junkie Flamingos - Lemegeton Party
The Helen Scarsdale Agency
16/05/2019, Dimi Brands

Een groepsnaam schept automatisch verwachtingen. Toen Alice Kundalini besloot om haar project She Spread Sorrow te noemen, vonden we dat een etiket dat perfect een link weet te leggen met hetgeen ze muzikaal brengt.

Toen bleek dat ze samen met haar man Luca Sigurtà (die een tijdje terug nog een zeer fijn album uitbracht bij het Belgische Silken Tofu label) en Daniele Delogu een nieuw project boven de doopvont zou houden en dit de naam Junkie Flamingos zou meegeven, leek deze frivole benaming voorbode te zijn van wat men noemt “eens iets anders”.

Mis gedacht zo blijkt, want Lemegeton Party, het debuut van deze gedrogeerde flamingo’s, lijkt in eerste instantie een vervolg op het ijzersterke en allerminst frivole, vorig jaar uitgebrachte She Spread Sorrow album Midori.

Hun eerste plaat is geïnspireerd door Hyperion, een werk van de Duitse lyrische dichter Friedrich Hölderin (°1770-+1843). Hyperion is een roman waarin Hölderin tegen de achtergrond van de Griekse onafhankelijkheidsstrijd een lyrische bewogenheid ten gehore brengt. Hyperion kan dweepzuchtig en sentimenteel lijken, maar is in de eerste plaats veeleer muzikaal. Daarnaast is de roman Hölderins zelfgetuigenis en bevat als zodanig veel van zijn eigen beschouwingen over kunst, schoonheid en religie. Hyperion verscheen in twee delen in 1797 en 1799.

De hoofdpersoon Hyperion, die in retrospectief zijn Duitse vriend Bellarmin in brieven vertelt over zijn leven, groeit in het midden van de 18de eeuw op in het zuiden van Griekenland, te midden van de natuur. Zijn leraar Adamas wijdt hem in in de wereld van de oude Grieken, waardoor Hyperion ontvlamt voor het klassieke verleden. Zijn vriend Alabanda betrekt hem bij de plannen om Griekenland, destrijds onder Turkse heerschappij, te bevrijden. Dan leert hij Diotima kennen, de vrouw die voor hem het hoogste ideaal van schoonheid en wijsheid belichaamt. Zij geeft Hyperion de daadkracht om aan de bevrijdingsoorlog deel te nemen. De rauwheid van de strijd is echter niets voor Hyperion. Hij raakt zwaargewond, Alabanda moet vluchten en Diotima sterft. Hyperion vertrekt naar Duitsland, maar voelt zich daar niet thuis. Hij keert terug naar Griekenland, waar hij als heremiet leeft. In de schoonheid van de natuur en het landschap verzoent hij zich met zijn eenzaamheid.

Het is net dit kluizenaarsbestaan dat we gemakkelijk in Junkie Flamingos herkennen, want dit is echt wel industriële ambient die zo uit de isoleercel lijkt gevlogen.

Op de promofoto poseert het drietal als wat lijkt op drie kopstukken van een of andere religieuze sekte, met Kundalini op de voorgrond met een gehoornde schedel in de handen. Geflankeerd door haar twee muzikale collega’s, als waren het bodyguards.

Ook muzikaal tonen de mannen zich duidelijk haar bodyguard: ze geven Kundalini alle ruimte om haar kenmerkende zelf te zijn, en volop haar “verdriet te verspreiden”. Sigurtà en Delogu passen zich hier vlotjes aan, en maken in de arrangementen een aaneenschakeling van eb en vloed, of kiezen dan weer voor een ruggengraat van drum machines of spacy geluidjes, in effecten gedompelde akoestische instrumenten of welke behandeling dan ook om Kundalini’s allegorische verklaringen nog beter uit de verf te doen komen. Vertrouw nooit een junkie zeggen ze, maar deze flamingo is er duidelijk eentje van zijn woord.

De naam Junkie Flamingos klinkt haast als een rave act, maar in plaats van de ritmes een versnelling hoger te laten gaan, zorgt de zwaar doorgedrukte She Spread Sorrow stempel integendeel voor elektronica in slow motion, en daar zijn we beslist niet rouwig om.

Een mooi voorbeeld hiervan vinden wij ‘The Language Of Slaves’, waar de hoofdrollen bestemd zijn voor trage ritmes en de vocoderstem van Kundalini). Bij het aflsuitende ‘Shape Of Men’ moesten we even aan ‘Underwater Love’ denken, u herinnert zich misschien nog dit radiohitje uit de jaren 90 van het ondertussen lang vergeten one hit wonder Smoke City. Wel, had Smoke City toen in de studio gedoken met Coil, dan zou het in de eerste plaats hoogstwaarschijnlijk niet in de hitparade geraakt zijn, maar dan vermoeden we dat het eindresultaat een beetje geklonken zou hebben als dit Junkie Flamingos nummer.

Junkie Flamingos

Dimi Brands
16/05/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : R.I.P. Keith Brewer (°1970-+2019)

Keith Brewer, de man achter het geliefde power electronics project Taint is vorige week overleden ten gevolge van een zeer agressieve darmkanker. Door de uitzaaiingen werd zijn doodsvonnis reeds na enkele maanden getekend. Taint was al een tijdje niet meer actief, maar de man uit Texas bracht onder de naam Mania nog muziek uit. Taint ...

lees meer...
FOTO'S : Dässwat - @ C.C. Palethe Pelt, 03/12/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : Zaterdag HerrNia en WÜLF7 op Dark Entries Nights, gratis...

Toegegeven, onze Dark Entries Nights hebben in 2019 nogal een elektronische draai gekregen. We willen andere donkere genres uiteraard niet verwaarlozen, maar we herinneren er graag aan dat België zijn naam gemaakt heeft in de electro, en wie er laatst bij was op het optreden van IC 434 zal ons niet tegenspreken. De laatste Dark Entries ...

lees meer...
NIEUWS 02/12/2019 : Nieuwe videoclip van De Delvers plus optreden op 13 december in Antwerpen

De Delvers zijn een Nederlandstalig nachtorkest. Poëtische, donkere Nederlandstalige new wave met een groot hart voor kille tijden! De Delvers hebben een nieuw nummer klaar met videoclip: “Poolnacht”. Het nummer is (nog) niet verkrijgbaar op cd of vinyl. Met hun nieuwe single "Poolnacht" brengen De Delvers een ...

lees meer...
FOTO'S : Linea Aspera - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Desperate Journalist - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 26/11/2019 : Best Of Editie Downhill in De Nieuwe Nor Heerlen

Wanneer eerder welk groepke, van welk allooi of genre dan ook al een 14-tal albums heeft uitgebracht mag je er prat op gaan dat er vroeg of laat wel een verzamelplaat zal verschijnen, een Best Of als het ware. Zo ook moeten ze bij Downhill gedacht hebben, want de 14de editie van dit fijn festival zal ook een Best Of gaan worden. Downhill ...

lees meer...
NIEUWS 26/11/2019 : Dark Entries stelt voor; Rosegarden Funeral Party

Als trouwe bezoeker van deze webstek kent u mijn zwak voor wat sedert de jaren 80 vegeteert als gothic rock. Welnu, bij deze presenteer ik jullie graag deze Amerikaanse (Dallas) band rond Siouxsie fan Leah Lane die met “Martyr” (Moon sounds Records) een tweede album uitbrengen. Voordien had ik nog nooit van de band gehoord en hun ...

lees meer...
INTERVIEW : WEIHAN - Onze muziek biedt puur escapisme.

Het is een feit dat we niet veel Belgische groepen hebben die actief zijn in het neofolk genre. Dit jaar werd ik dan ook zeer aangenaam verrast door de nieuwkomers van La Merde (die we onmiddellijk ook in onze interviewruimte duwden) en zie, het einde van het jaar heeft nog een verrassing in petto: onze nationale trots in het genre, Weihan, ...