casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.088 items

   

Jowisz
Trench Rat's Banquet
Martial
27/01/2020 : Jowisz - Trench Rat's Banquet
Spatha Production  Spatha Production
27/01/2020, Dimi Brands

De toestand van het martial genre is als dat van een in het nauw gedreven dier. Beiden zijn op sterven na dood en ze weten het maar al te goed. Toch is een venijnige uithaal in beide gevallen geen zeldzaamheid.

Het Poolse Jowisz bracht vorig jaar nog een split uit met de landgenoten van H.Ø.S.T., en hoewel weinig vernieuwend (een van de genres waarin deze eigenschap geen vereiste is) was het meteen goed voor een vermelding in mijn eindejaarslijstje.

Het bombastische martial genre heeft me altijd aangesproken, het doet dan ook deugd dat er zo nu en dan überhaupt nog iets verschijnt.

Na mijn bespreking van deze split stuurde Jowisz’ Mr. Wolf me zijn twee laatste albums: de twee delen van Trench Rat’s Banquet, waarvan deel 1 werd uitgebracht in 2016 en deel 2 dateert van 2018.

Martial is en blijft een rondje schermen met clichés concluderen we reeds bij de titel en het bekijken van de hoesjes. Maar toch... in plaats van de gebruikelijke foto’s die kolossale beeldhouwwerken tonen, zien we hier en bij het tweede deel fraaie illustraties die de gruwel van de loopgraven weergeven.

Zo weet u meteen het thema dat op de twee delen van Trench Rat’s Banquet aan bod komt, mocht u het al niet kunnen afleiden uit de titel: de bloederige loopgraven van de Eerste Wereldoorlog.

En we blijven hierbij niet in Polen hangen, Jowisz neemt ons eveneens mee naar o.a. Italië (‘The Brotherhood Of Arditi’) en ons eigenste België (‘The Grey Faces Of Ypres And Somne’).

Tijdens ‘Polen Kampfkult’ staan we op uitkijk in de loopgraven, we draaien ons hoofd en horen geluiden die erg doen denken aan de ondersteunende klanken zoals die klonken tijdens ‘Patria Y Libertad’ van Der Blutharsch indertijd. Wanneer we ons gehoor de andere richting uit draaien horen we een heldhaftig soldatenkoor (vermoedelijk) in het Pools zingen. Best wel een verwarrend nummer, maar dat het voor de soldaten in de loopgraven een al even verwarrende tijd moet geweest zijn, is het minste wat we ons kunnen inbeelden.

Hoewel de granaatscherven je hier traditiegetrouw om de oren vliegen, koorgezang aanzwelt en men maar wat graag de trommelvellen beroert, zijn er ook nummers te vinden die, al is het maar een beetje, buiten de geijkte genregrenzen durven te kleuren. ‘The Crawling Horror (In Tribute For Mark I)’ bijvoorbeeld is er zo eentje die duidelijk de link legt naar dark ambient. Iets wat door andere acts die meer met imago en vormgeving bezig zijn wel eens vergeten wordt.

Doch ook wanneer het cliché hoogtij viert, zoals tijdens ‘Soldier Of Sun’ toont Jowisz zich door toevoeging van een minder voor de hand liggend element (hier iets wat klinkt als een gitaar) als een naam om te onthouden.

Vermeldenswaardig, al vrezen we dat dit weetje sommige mensen zal tegenhouden om hun oor aan Jowisz te lenen, is dat Mr. Wolf The Creativity Movement steunt. Deze beweging is een pantheïstische, blanke supremacistische religie. De beweging verwerpt het christendom en zweert bij blank nationalisme en antisemitisme. Meer info kan je vinden op deze website, al laten wij liever de muziek voor zich spreken.

Jowisz

Dimi Brands
27/01/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Zachery Allan Starky (ZAS) verzoent postpunk en techno!

Kan dat dan? Wel deze Amerikaan is al jaren actief in de ondergrond van New York, ondermeer als dj. Hij analyseert de scene zeer scherp en na heel wat productiewerk pakt hij binnenkort uit met zijn debuutplaat “Fear City”die een hedendaags muzikaal beeld moet geven van de grootstad New York anno 2020. De eerste singel “No ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Last call voor Porta Nigra... en meer festival plezier!

In onze scene bestaat er niet zoiets als een festivalseizoen. Gans het jaar vieren we feest. Zo kunt u straks, op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart voor twee dagen in Aartschot terecht voor Porta Nigra. Twee dagen, waarbij Dark Entries onder andere uitkijkt naar de passages van Rosa Crux, Ordo Rosarius Equilibrio, Siglo XX en een herrezen The ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Dark Entries geeft 5 vrijkaarten weg voor de New Wave Club Class-X Party in Aarschot

Het is een jaarlijkse traditie, de New Wave Club Class-X in de stadsfeestzaal van Aarschot. Dj Wildhoney zal je er trakteren op de beste plaatjes in meer dan 40 jaar new wave. Het feestje gaat door op zaterdag 7 maart. En Dark Entries mag 5 vrijkaarten weggeven. Niet zomaar, hé, je moet een vraag beantwoorden. Welk instrument speelde ...

lees meer...
NIEUWS 26/02/2020 : 'Het lijkt wel vrede'-tour van Gert Kleinpunk

Gert Kleinpunk - de tegendraadse troubadour uit Leuven - heeft een nieuwe ep afgewerkt, en die heet net zoals de optredens die hij al meer dan 30 jaar organiseert: 'Het lijkt wel vrede'. Daarop staan alweer 8 scherpe en rake liederen over de toestand van de maatschappij, over de achteruitgang van het milieu, over de corruptie van de ...

lees meer...
NIEUWS 19/02/2020 : The Epic Apocalypse Tour

EPICA en Apocalyptica bundelen de krachten voor een tournee die alle monden zal doen open vallen. De twee groepen kondigen 'The Epic Apocalypse Tour' aan, die tot groot jolijt van de Belgische fans ook langskomt in de Ancienne Belgique, en dat op vrijdag 4 december. De Nederlanders van EPICA staan al bijna twee decennia aan de ...

lees meer...
INTERVIEW : ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - Evenementen zoals Porta Nigra zijn noodzakelijk!

Met Let’s Play (Two Girls & A Goat) leverde Ordo Rosarius Equilibrio wederom een ijzersterk album af. Frontman Tomas Petterson omschreef het zelfs als zijnde “de finale versie van zijn project.” Binnen enkele maanden keren de Zweden terug naar Aarschot alwaar ze het Porta Nigra festival mogen afsluiten. Voer genoeg ...