casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.908 items

   

Josef K
The Only Fun In Town
Post Punk
24/05/2014 : Josef K - The Only Fun In Town
Les disques du crépuscule  Les disques du crépuscule
24/05/2014, Xavier Kruth

Slechts twee jaar, zo lang heeft Josef K bestaan. Ze hebben in die tijd één plaat uitgebracht - The Only Fun In Town - maar dat was genoeg om als invloedrijk bestempeld te worden. Hoe invloedrijk is voor discussie vatbaar, want ik kan me voorstellen dat vele lezers nog niet van Josef K gehoord hebben, maar daar komen we meteen op terug.

In de zomer van 1977 ontdekten verschillende leerlingen van de Firrhill High School in Edinburg - Paul Haig, Malcolm Ross en Ronnie Torrance - dat ze een gemeenschappelijke interesse hadden in de New Yorkse scene van Television, Talking Heads en The Velvet Underground. Geheel in de punk-filosofie onstond hieruit een groep die zich TV Art zou noemen eens bassist Gary McCormack de groep vervoegde. Toen deze vertrok (hij zou later nog spelen bij The Exploited) werd David Weddell aangetrokken en niet lang daarna veranderde de naam in Josef K, naar het hoofdpersonage van Franz Kafkas roman ‘Het Proces’.

Ondertussen had de groep een heel eigen geluid uitgewerkt. Het moet gezegd dat Josef K zich wist te onderscheiden van andere post-punk groepen uit het begin van de jaren 80. De muziek klonk als een hyperkinetische variant op post-punk, die ook funk en disco-achtige invloeden incorporeerde. De funky baslijnen van David Weddell, samen met de hectische gitaren van zanger Paul Haig en Malcolm Ross bepaalden het groepsgeluid in hoge mate. Alles werd in de maat gehouden door de nerveuse drums van Ronnie Torrance.

Dergelijke energieke cocktail moet live waarschijnlijk heel opwindend geweest zijn. En daar vormde zich een belangrijk obstakel: hoe de energie van de live-set van Josef K omzetten op plaat? Dat deden ze in de eerste plaats door een paar succesvolle singles te lanceren die hen tot in de indie hitparades brachten.

In november 1980 nam de groep een eerste plaat op op Postcard Records, het label van de bevriende groep Orange Juice waarmee ze vaak de affiche deelden. De plaat - Sorry For Laughing - bleef onuitgegeven omdat de groep ontevreden was over het geluid. Dat zou te verwaterd hebben geklonken. De scherpe gitaren waren te zeer naar de achtergrond verdreven door opdringerige bas- en drumlijnen.

Een jaar later volgden de opnames van ‘The Only Fun In Town’ - nota bene in Brussel -, en die voldeden wel aan het meer punky en ontoegankelijke geluid dat de groep nastreefde. In een poging om het live-gevoel over te brengen verdrong Haig vrijwillig het volume van de zang, iets waar hij later spijt over betuigde. De plaat bestond uit een aantal nummers die ook al op ‘Sorry For Laughing’ prijkten en op singles van de groep. De kritiek was niet unaniem positief (soms zelfs heel kritisch), maar de plaat verkocht goed en bezorgde de groep een degelijke aanhang. Toch bleek het onmogelijk om de steun te vinden van een grote platenmaatschappij.

In een interview uit 1980 gaf de groep aan dat ze slechts één plaat zouden opnemen en daarna splitsen. Waarschijnlijk was het als bluf bedoeld - wel passend in de anti-rock attitude die de groep zichzelf aanmat - maar ja, het lot... Gezien de onstabiele financiële situatie van de groep - vooral door Haigs weigering om op tournee te gaan, alweer een bewijs van het tegendraadse karakter van de man - ging Malcolm Ross in op het voorstel om over te stappen naar het commercieel meer succesvolle Orange Juice. Paul Haig van zijn kant vond dat de groep bereikt had wat het moest bereiken en begon een solocarrière.

Op de huidige heruitgave van ‘The Only Fun In Town’ door Les disques du crépuscule vindt u als bonus de opnames van ‘Sorry For Laughing’, de eerder onuitgegeven plaat. Beiden duren trouwens slechts een half uurtje. Het gemiddelde Josef K-nummer duurt drie minuten. En als ik eerlijk mag zijn hoor ik niet zoveel verschil tussen beide uitgaven, die zoals gezegd voor een deel overlappen. Op de LP-versie van de heruitgave zal je echter een verzameling singles en een John Peel-sessie als bonus aantreffen, kwestie van het ingewikkeld te maken. (Wie deze laatste graag op cd heeft kan op internet even zoeken naar de cd ‘Young and Stupid’ die alle singles en Peel-sessies bevat.)

Komt dus de vraag wat overblijft van de erfenis van de groep? Wat zeker is, is dat Johnny Marr van The Smiths een grote fan was, en dat valt ook te horen aan zijn composities. Ook latere groepen als Franz Ferdinand en The Wedding Present zouden de invloed van Josef K op hun muziek erkennen. Maar we moeten ook niet overdrijven. Vergelijkingen die soms gemaakt worden met Joy Division of The Velvet Underground zijn wat mij betreft niet aan de orde.

Josef K had de verdienste om origineel uit de hoek te komen op het moment dat post-punk volop in zwang was, maar ze klinken wat te hyperactief naar mijn smaak. Wat mij betreft vormen ze dan ook geen deel van de canon. Hoogstens zijn ze een voetnoot… maar voetnoten kunnen best interessant zijn voor wie de hoogdagen van de post-punk in detail wil bestuderen.

Josef K

Xavier Kruth
24/05/2014

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...