casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

Jlin
Autobiography
Glitch / IDM - Soundscape
09/11/2018 : Jlin - Autobiography
Planet Mu  Planet Mu
09/11/2018, Peter De Koning

Trek uw rode schoentjes aan en boen de vloer want Jlin nodigt uit ten dans! Autobiography werd gecomponeerd voor de gelijknamige dansvoorstelling van de befaamde Company Wayne McGregor uit Londen. Jlin is niet aan haar proefstuk toe en rees na haar niemendalletje Erotic Heat uit 2011 snel naar de top van het firmament van de iets complexere dansmuziek. Haar hart lag oorspronkelijk bij Footwork -het genre met de spastische breakdance-achtige bewegingen- maar ze deed er altijd al haar eigen ding mee. De eigenzinnige invloed van glitch en idm verheffen haar nummers tot boven de formules die het genre eigen zijn. Ook in haar geluidsdesign komt ze vaak origineler dan gemiddeld. Bovenal nodigen haar nummers uit tot dansen dankzij hun ongelooflijke drive. Deze Autobiography draagt duidelijk de sporen van de voorgangers maar voelt toch vooral aan als een soundtrack, wat meteen de reden is dat hij in deze pagina’s belandt. Dit is haar derde album maar het mag worden beschouwd als een zijspoor.

Het beste aspect van dit album is de variatie. We horen nog steeds de opgenaaide funk, zoetzeme ambientgeluiden, Oosterse klanken en percussie uit dezelfde drumcomputers die onze grote newwavehelden gebruiken. We horen echter vooral veel verwondering en verrassing.

De eerste vier nummers van de plaat vinden we wat flauw en weinig origineel.Vanaf dat moment gaat het echter stijl bergop. Een beetje de omgekeerde beweging van de meeste platen, zou je kunnen stellen.

We hebben vijf uitgesproken favorieten op dit album. Het ene is het betoverend Anamnesis (part 1, zowel als part 2). Een mooie dromerige pianopartij kondigt een nummer aan dat steeds verder evolueert en uiteindelijk uitmondt in een prachtig percussief stuk.

Net erna vinden we The Abyss of Doubt, een nummer dat op een zeer speciale manier zeer bevreemdend is, bijna industrieel. Bizarre gebroken ritmes delen het klankenspectrum met verontrustende stemsamples en gekrijs: Een echte horrordans.

First Interlude (Absence of Measure) is allesbehalve een tussendoortje het is een ijzersterke ambienttrack met bassen die onze speakers bijna aan flarden scheurden.

De intro van Kundalini deed ons meteen denken aan één van de duizend projecten van genie Alain Neffe. We werden echter op het verkeerde been gezet want hierna volgt een soort hiphop met Indische klanken. Het lijkt wel alsof een Bollywood VHS-cassette in de speler draait. De magische afsluiter Second Interlude (The Choosing) doet ons zowaar aan lang vergeten instrumentale jaren 90 darkwave denken zoals we die hoorden op de vele verzamelaars uit die tijd.

Irritaties zijn er ook. Zo zijn de typische zaagtandleads in Permutation en in Annotation absoluut niet aan ons besteed. Ook het hyperactieve aan µ-Ziq en Aphex Twin schatplichtige Blue i kan ons niet meteen bekoren.

Of dit voer is voor de gemiddelde lezer valt sterk te betwijfelen. De waver zonder oogkleppen zou hier echter wel eens meer gelijkenissen in kunnen vinden dan zij of hij eerst verwacht. Zeker het proberen waard. En die eerste vier nummers? Die skipt u gewoon.

Peter De Koning
09/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...