casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Jess And The Ancient Ones
The Horse And Other Weird Tales
Garagerock - Psychedelic - Rock
11/09/2018 : Jess And The Ancient Ones - The Horse And Other Weird Tales
Svart Records  Svart Records
11/09/2018, Dimi Brands

Hoewel ik in vergelijking minder onderlegd ben in het psychedelische genre dan collega’s Henk Vereecken en Paul Van De Gehuchte, besloot ik een goed jaar geleden het tweede album van het Finse Jess And The Ancient Ones tot mij te nemen.

Zoals u kon lezen een beslissing die me goed was bevallen, al was het niet meteen een opstapje om meer in dit genre te ontdekken.

Maar wanneer dit kwintet met een nieuw album staat te zwaaien, ben ik toch wel nieuwsgierig genoeg om te horen hoe dit verse werk klinken zal.

De muzikale invloeden die duidelijk hoorbaar waren op het debuut, vinden ook hier weer ongegeneerd hun weg terug.

Bij opener ‘Death Is The Doors’ is het al van dat: het ligt er zo vingerdik op dat deze invloed gewoon in de titel is geslopen. Dankzij het typische orgeltje kan u hem er moeiteloos uitvissen, en nee, het is niet de technische death metal band Death.

Gelukkig zijn Jess en haar Ancient Ones origineler en doen ze meer dan enkel hun idolen kopiëren. Let bijvoorbeeld ook tijdens het openingsnummer maar eens op de fijne tempoversnelling en de rockabilly gitaren, die evenzeer een garagerock band als The Bellrays of Detroit Cobra’s in herinnering brengt.

Niet toevallig halen we twee bands aan die zich kenmerken door sterke vrouwelijke vocalen, want ook dit is nog steeds de grootste troef bij Jess And The Ancient Ones.

Zo kan Jess zich vocaalgewijs helemaal uitleven tijdens ‘Shining’, dat door de gejaagde instrumenten en het achtergrondkoortje een gedroomde speeltuin vormt voor haar stem.

Haar extatische kreten die ze vol overgave te pas en te onpas uit, puilen uit van kracht en werken daarom ook erg aanstekelijk.

Maar op het randje af doen ze ons ook soms denken aan de Nederlandse Anouk, een artieste die ik toch liever ver uit mijn buurt heb. Gelukkig wel zonder het kauwgomballen-Engels van de Nederlandse would be diva.

Bij ‘Your Exploding Heads’ en ‘You And Eyes’ blazen de instrumenten wat meer stoom af, en doet de meer soulvolle aanpak ons terugdenken aan de hoogdagen van ons eigenste Sin Alley.

Dat het gebruik van filmsamples hen niet vreemd is wisten we al van vorig werk, ook op deze derde plaat duiken ze op, al vinden we ze om de een of andere manier minder passen.

Net zoals op hun vorige twee platen sluit de band dit album af met een prestigieuze psychedelische rock opera (‘Anyway The Minds Flow’). Al dient gezegd worden dat deze met zijn luttele 8 minuten beduidend korter is dan de 22 minuten durende lap muziek die het vorige album afsloot.

Een teken aan de wand van afnemende inspiratie? We houden het eerder op minder nood aan expansie want wederom krijgen we een zeer gevarieerd nummer, dat onderweg echter het spoor een beetje bijster raakt en uiteindelijk nergens echt heen gaat.

U hoort het al, The Horse And Other Weird Tales is klaarblijkelijk meer van hetzelfde en dus vooral voorbehouden voor de echte fans van het genre.

Al zullen de stevige korte nummers ook de fans van garage, rockabilly en aanverwante genres weten bekoren, waardoor deze 34 minuutjes psychedelische rock absoluut geen doodgaan zijn.

Jess And The Ancient Ones

Dimi Brands
11/09/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten