casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.380 items

   

Jess And The Ancient Ones
The Horse And Other Weird Tales
Garagerock - Psychedelic - Rock
11/09/2018 : Jess And The Ancient Ones - The Horse And Other Weird Tales
Svart Records  Svart Records
11/09/2018, Dimi Brands

Hoewel ik in vergelijking minder onderlegd ben in het psychedelische genre dan collega’s Henk Vereecken en Paul Van De Gehuchte, besloot ik een goed jaar geleden het tweede album van het Finse Jess And The Ancient Ones tot mij te nemen.

Zoals u kon lezen een beslissing die me goed was bevallen, al was het niet meteen een opstapje om meer in dit genre te ontdekken.

Maar wanneer dit kwintet met een nieuw album staat te zwaaien, ben ik toch wel nieuwsgierig genoeg om te horen hoe dit verse werk klinken zal.

De muzikale invloeden die duidelijk hoorbaar waren op het debuut, vinden ook hier weer ongegeneerd hun weg terug.

Bij opener ‘Death Is The Doors’ is het al van dat: het ligt er zo vingerdik op dat deze invloed gewoon in de titel is geslopen. Dankzij het typische orgeltje kan u hem er moeiteloos uitvissen, en nee, het is niet de technische death metal band Death.

Gelukkig zijn Jess en haar Ancient Ones origineler en doen ze meer dan enkel hun idolen kopiëren. Let bijvoorbeeld ook tijdens het openingsnummer maar eens op de fijne tempoversnelling en de rockabilly gitaren, die evenzeer een garagerock band als The Bellrays of Detroit Cobra’s in herinnering brengt.

Niet toevallig halen we twee bands aan die zich kenmerken door sterke vrouwelijke vocalen, want ook dit is nog steeds de grootste troef bij Jess And The Ancient Ones.

Zo kan Jess zich vocaalgewijs helemaal uitleven tijdens ‘Shining’, dat door de gejaagde instrumenten en het achtergrondkoortje een gedroomde speeltuin vormt voor haar stem.

Haar extatische kreten die ze vol overgave te pas en te onpas uit, puilen uit van kracht en werken daarom ook erg aanstekelijk.

Maar op het randje af doen ze ons ook soms denken aan de Nederlandse Anouk, een artieste die ik toch liever ver uit mijn buurt heb. Gelukkig wel zonder het kauwgomballen-Engels van de Nederlandse would be diva.

Bij ‘Your Exploding Heads’ en ‘You And Eyes’ blazen de instrumenten wat meer stoom af, en doet de meer soulvolle aanpak ons terugdenken aan de hoogdagen van ons eigenste Sin Alley.

Dat het gebruik van filmsamples hen niet vreemd is wisten we al van vorig werk, ook op deze derde plaat duiken ze op, al vinden we ze om de een of andere manier minder passen.

Net zoals op hun vorige twee platen sluit de band dit album af met een prestigieuze psychedelische rock opera (‘Anyway The Minds Flow’). Al dient gezegd worden dat deze met zijn luttele 8 minuten beduidend korter is dan de 22 minuten durende lap muziek die het vorige album afsloot.

Een teken aan de wand van afnemende inspiratie? We houden het eerder op minder nood aan expansie want wederom krijgen we een zeer gevarieerd nummer, dat onderweg echter het spoor een beetje bijster raakt en uiteindelijk nergens echt heen gaat.

U hoort het al, The Horse And Other Weird Tales is klaarblijkelijk meer van hetzelfde en dus vooral voorbehouden voor de echte fans van het genre.

Al zullen de stevige korte nummers ook de fans van garage, rockabilly en aanverwante genres weten bekoren, waardoor deze 34 minuutjes psychedelische rock absoluut geen doodgaan zijn.

Jess And The Ancient Ones

Dimi Brands
11/09/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : R.I.P. Willy Willy (59) (Stagebeast, Revenge 88, Arbeid Adelt!, The Scabs, Vaya Con Dios, Willy Willy & The Voodoo Band) - 'Een gitarist zo groot dat je hem twee maal moest noemen'

Zopas bereikte ons het droevige nieuws dat Willy Willy overleden is. In de zomer van 2018 werd bekend dat de Scabs gitarist leed aan kanker en het was al even bekend dat hij zwaar ziek was. Desondanks nam hij tot zeer onlangs nog deel aan de afscheidstournee van The Scabs. Hij speelde gitaar voor ongeveer de helft van het optreden, gezeten ...

lees meer...
NIEUWS 15/02/2019 : Kælan Mikla video: Draumadís

Het is absoluut niet zo dat we alles wat Robert Smith goed vindt zelf ook goed vinden, maar in het geval van het IJslandse Kælan Mikla doen we dat wel. Het meisjestrio maakt een frisse mix van punk, wave en poëzie en heeft op Cure-voorman zoveel indruk gemaakt dat deze hen uitnodigde op het Meltdown festival dat hij mocht cureren, ...

lees meer...
NIEUWS 14/02/2019 : R.I.P. Willy Willy (59) (Revenge 88, Arbeid Adelt!, The Scabs, Vaya Con Dios)

Zopas bereikte ons het droevige nieuws dat Willy Willy overleden is. In de zomer van 2018 werd bekend dat de Scabs gitarist leed aan kanker en het was al even bekend dat hij zwaar ziek was. Desondanks nam hij tot zeer onlangs nog deel aan de afscheidstournee van The Scabs. Hij speelde gitaar voor ongeveer de helft van het optreden, gezeten ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : HACKEDEPICCIOTTO - Alles wat ongebruikelijk klinkt, trekt me meteen aan.

Toen de eerste namen voor het Black Easter festival bekend gemaakt werden, kwamen er ten huize (db) een vreugdesprongetje of vier aan te pas. Zeker ook omdat een van de door ons getipte namen netjes op de affiche stond te blinken. Naar onze bescheiden mening was Hackedepicciotto dan ook de geschikte act voor dit festival, en gelukkig had men ...

lees meer...
INTERVIEW : METALWINGS - Groeten uit Bulgarije!

Een tijdje geleden kon u op Dark Entries een lovende cd-bespreking lezen van het album 'For All Beyond‘ van het Bulgaarse Metalwings. Bulgarije en symphonic metal, dat zijn niet direct twee dingen die je normaal in één zin zou ophoesten. Wat is dat toch met Metalwings? Dark Entries schotelde Metalwings enkele prangende ...

lees meer...
NIEUWS 11/02/2019 : Tijdreis met Lacrimosa

2019: Lacrimosa blaast 30 kaarjes uit! In 2017 verscheen het 13de studioalbum 'Testimonium‘. En dit jaar, op 22 maart mag je iets nieuws verwachten. Nieuw en niet nieuw weliswaar. Met 'Zeitreise‘ wil het gothic pionieersduo Tilo en Anne een overzicht bieden van 30 jaar Lacrimosa, goed voor meer dan 100 songs. Deze dubbel-cd ...

lees meer...
NIEUWS 10/02/2019 : De “Artificial Intelligence” is nakende...

15 maart is het zover. Dan gooit Near Earth Orbit zijn “Artificial Intelligence” tussen ons stervelingen. Om ons op deze nakende gebeurtenis voor te bereiden en het leed toch ietwat te verzachten is er eerst de vooraf singel “Neuromancer”, die als een gothische ruimtestorm de aarde weet te bereiken. Het voorbestellen ...

lees meer...
NIEUWS 10/02/2019 : Arti Diktator synth wave uit Turkije

Als we gothic en Turkije in één zin gebruiken komen we vaak uit bij She Past Away. Min of meer terecht, want vijf jaar geleden waren zij de openbaring. Maar er gebeurt meer in Turkije dan we zouden durven denken. Eveneens uit Istanboel bereikt ons deze Art Diktator, een poject van ene Ravenna en Mezarses, beiden geen onbeschreven ...

lees meer...
FOTO'S : Lords of Acid - @ Yap Leopoldsburg, 09/02/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Downhill XIII - New Years Edition - 26/01/2019 Nieuwe Nor Heerlen

Het noodlot durven te tarten, de angst weten te trotseren. Een zwarte kater krabt niet. Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn : nummer 13 is geen ongeluksgetal. Laat dat dan ook nog eens gecumuleerd zijn met een nieuwjaarsfeestje waar we wél graag naar toe gaan en dan weet je dat het geheel wel iets veelbelovend kon gaan worden. ...