casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.782 items

   

Jess And The Ancient Ones
The Horse And Other Weird Tales
Garagerock - Psychedelic - Rock
11/09/2018 : Jess And The Ancient Ones - The Horse And Other Weird Tales
Svart Records  Svart Records
11/09/2018, Dimi Brands

Hoewel ik in vergelijking minder onderlegd ben in het psychedelische genre dan collega’s Henk Vereecken en Paul Van De Gehuchte, besloot ik een goed jaar geleden het tweede album van het Finse Jess And The Ancient Ones tot mij te nemen.

Zoals u kon lezen een beslissing die me goed was bevallen, al was het niet meteen een opstapje om meer in dit genre te ontdekken.

Maar wanneer dit kwintet met een nieuw album staat te zwaaien, ben ik toch wel nieuwsgierig genoeg om te horen hoe dit verse werk klinken zal.

De muzikale invloeden die duidelijk hoorbaar waren op het debuut, vinden ook hier weer ongegeneerd hun weg terug.

Bij opener ‘Death Is The Doors’ is het al van dat: het ligt er zo vingerdik op dat deze invloed gewoon in de titel is geslopen. Dankzij het typische orgeltje kan u hem er moeiteloos uitvissen, en nee, het is niet de technische death metal band Death.

Gelukkig zijn Jess en haar Ancient Ones origineler en doen ze meer dan enkel hun idolen kopiëren. Let bijvoorbeeld ook tijdens het openingsnummer maar eens op de fijne tempoversnelling en de rockabilly gitaren, die evenzeer een garagerock band als The Bellrays of Detroit Cobra’s in herinnering brengt.

Niet toevallig halen we twee bands aan die zich kenmerken door sterke vrouwelijke vocalen, want ook dit is nog steeds de grootste troef bij Jess And The Ancient Ones.

Zo kan Jess zich vocaalgewijs helemaal uitleven tijdens ‘Shining’, dat door de gejaagde instrumenten en het achtergrondkoortje een gedroomde speeltuin vormt voor haar stem.

Haar extatische kreten die ze vol overgave te pas en te onpas uit, puilen uit van kracht en werken daarom ook erg aanstekelijk.

Maar op het randje af doen ze ons ook soms denken aan de Nederlandse Anouk, een artieste die ik toch liever ver uit mijn buurt heb. Gelukkig wel zonder het kauwgomballen-Engels van de Nederlandse would be diva.

Bij ‘Your Exploding Heads’ en ‘You And Eyes’ blazen de instrumenten wat meer stoom af, en doet de meer soulvolle aanpak ons terugdenken aan de hoogdagen van ons eigenste Sin Alley.

Dat het gebruik van filmsamples hen niet vreemd is wisten we al van vorig werk, ook op deze derde plaat duiken ze op, al vinden we ze om de een of andere manier minder passen.

Net zoals op hun vorige twee platen sluit de band dit album af met een prestigieuze psychedelische rock opera (‘Anyway The Minds Flow’). Al dient gezegd worden dat deze met zijn luttele 8 minuten beduidend korter is dan de 22 minuten durende lap muziek die het vorige album afsloot.

Een teken aan de wand van afnemende inspiratie? We houden het eerder op minder nood aan expansie want wederom krijgen we een zeer gevarieerd nummer, dat onderweg echter het spoor een beetje bijster raakt en uiteindelijk nergens echt heen gaat.

U hoort het al, The Horse And Other Weird Tales is klaarblijkelijk meer van hetzelfde en dus vooral voorbehouden voor de echte fans van het genre.

Al zullen de stevige korte nummers ook de fans van garage, rockabilly en aanverwante genres weten bekoren, waardoor deze 34 minuutjes psychedelische rock absoluut geen doodgaan zijn.

Jess And The Ancient Ones

Dimi Brands
11/09/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2019 : Affiche dag 1 Porta Nigra compleet!

Naast Dead Man’s Hill, Rosa Crux en Ordo Rosarius Equilibrio hadden we nog 1 naam te goed om te kunnen spreken van een volledige affiche voor de eerste dag van Porta Nigra. Dit is uiteindelijk weer een grote naam geworden, die trouwe bezoekers van het Aarschotse festival met blijdschap zullen zien terugkeren: :Of The Wand And The ...

lees meer...
FOTO'S : Near Meth Experience - @ Zappa Antwerpen, 16/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 16/09/2019 : Dead Man's Hill opent 1ste dag Porta Nigra 2020.

Het zijn drukke tijden voor Bart Piette, niet alleen verschijnt er binnenkort een eerste langspeler van het anarchistische new wave collectief Donder, Hel & Hagel; tevens haalt hij samen met levensgezellin Els de didgeridoo boven om overal te lande als Chrysopa Occulta op te treden, in het achterhoofd zijn ze dan nog eens met Kinderen ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2019 : Orryelle treedt dit jaar nog 1 keer op in Antwerpen, en doet dit niet alleen!

We steken het bij Dark Entries niet onder stoelen of banken dat we fan zijn van het duo UrZon & Orryelle. We zagen ze voor het eerst tijdens de tweede editie van Trouwfest, en onlangs waren ze nog het onbetwiste hoogtepunt van Sewerfest. Daartussen zagen we het duo nog samen aan het werk met Chrysopa Occulta (oftewel Bart en Els van Kinderen ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2019 : Tones On Tail met zeldzaam live materiaal present op youtube.

Tones On Tail was een Bauhaus offspring die naast bassist en voormalig Bauhaus roadie Glenn Campling ook ex Bauhaus leden Daniel Ash en Kevin Haskins in de gelederen telde. Diezelfde Glenn Campling zette recente zeldzame live clips online, die in 1984 in Schotland (Glasgow) op vhs werden opgenomen. Campling startte recent trouwens ook een ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2019 : Het wordt een drukke herfst bij Wool-E !

Release 5 Oktober: Donder, Hel & Hagel - Lang Genoeg Beleefd Geweest CD (Wool-E Discs) 2 punkers & een hippie, 2 hippies & een punker... 3 anarchisten quoi, volleerd in het schenenschoppen en het omverblazen van heilige huisjes. 20 jaar in diverse bands die het deden met ska, punk, hardcore, electro, (neo)folk, darkambient industrial ...

lees meer...
INTERVIEW : STALINGRAD VALKYRIE - De oude wereld zal binnenkort instorten.

Haar vele fans zullen het kunnen beamen: iedere gelegenheid is goed om een babbeltje te slaan met Elena Alice Fossi. Nog niet zo heel lang geleden schoven we bij haar aan tafel om het over de wederopstanding van haar project Spectra*Paris te hebben, maar ook nu hadden we weer een hele goede reden: het uitkomen van Martyrium Europae, waarmee ...

lees meer...
FOTO'S : The Spiritual Bat - @ Le Garage Luik, 06/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : Attila The Stockbroker op Breaking Barriers !! - Rock 'n' roll brexit!

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sewerfest (31/08/19, De Wommel, Wommelgem) - Een traditie om in ere te houden.

De allerlaatste dag van de zomervakantie afsluiten met Sewerfest, het begint een leuke traditie te worden. Voor de tweede keer vond dit gezellige DIY festival, georganiseerd door de mensen achter de New Wave Top 100 fuiven en Pale Moon, plaats in de Wommel. Vorig jaar was het het geval met Psychic Krist Kastrator, ook dit jaar werd een ...

lees meer...
FOTO'S : And One - W-Fest Waregem 18/08/2019 door Luc Luyten