casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.904 items

   

Jeremy Young
The Poetics Of Time-Space
Unclassifiable - Wereldmuziek
20/11/2017 : Jeremy Young - The Poetics Of Time-Space
Silken Tofu  Silken Tofu
20/11/2017, Dimi Brands

Hou u vast want op The Poetics Of Time-Space zal u er getuige van zijn dat de grenzen van tijd en ruimte in de tijdspanne van nog geen uur voor uw ogen zullen smelten als sneeuw voor de zon.

Verantwoordelijk hiervoor is de Canadese artiest Jeremy Young, die in samenwerking met ‘The Archives Internationales de Musique Populaire (AIMP), een deel van het Etnografisch Museum van Genève (MEG) aan de slag ging met het rijke archief van het museum.

Ondertussen is het al de derde keer dat het museum de sleutel van de geluidsarchieven uit handen gaf, alles voor de kunst, zeg maar.

Deze kunst is een bonte verzameling knip- en plakwerk, een collage die uitmondt in 5 nummers (elk ‘Reel’ getiteld met als ondertitel Suite).

Denk aan DJ Shadow’s invloedrijke sampleplaat Endtroducing..... maar dan zonder de hiphop achtergrond. Of denk gewoon niet te veel na bij deze vorm van sampledelica.

Zoals reeds aangegeven gomt Young de grenzen tussen tijd en ruimte vlotjes weg: we horen fragmenten waarvan het oudste dateert uit 1939 (“Djahti Fi Grini”, vermoedelijk uit Algerije, op ‘Reel V’) en het meest recente uit 2007 (“Burkina 06/2” uit Burkina Faso, ‘Reel I’) en maken we een doldwaze wereldreis die ons werkelijk in alle uithoeken van de wereld brengt. Zo brengt ‘Reel I’ ons achtereenvolgens naar India, Cuba, Nepal, Indonesië, Japan, Brazilië, de Verenigde Staten, Vietnam, Burkina Faso, Frankrijk en Canada. En dan hebben we het nog maar over 1 nummer.

De nummers zitten zo volgestouwd met samples dat je er haast ongemakkelijk van wordt, maar zo nu en dan geeft Young een kwinkslag ten gehore in zijn samplewerk, het moet immers ook niet té gewichtig worden allemaal.

Slechts een keer blijft de trukendoos dicht, want tijdens ‘Reel IV’ waar van de ondertitel van de Suite ‘The Sanzen Tape Reservoir (Archive Edition)’ draagt, krijgen we slechts een fragment in zijn geheel te horen. Uit de Japanse LP Music For Zen Meditation uit 1964 horen we hier een getokkel waar wij allesbehalve rustig zen van worden. Voor de liefhebbers: Sanzen betekent het op zoek gaan naar het advies van een Zen meester, en de “zazen” (een traag, repetitief en geïmproviseerd meditatiemuziekje waarmee men zen staat van vrede en bewustzijn af te dwingen) die we hier horen wordt gespeeld op shakuhachi (Japanse fluit) en koto (zither).

De meest interessante collage vinden we afsluiter ‘Reel V’, dat bijna psychedelische space proporties aanneemt, opgesmukt met de vondsten uit het klankenkabinet, een verrassende uitkomst.

In zijn opzet, namelijk creatief aan de slag gaan met het geluidsarchief van het MEG, slaagt Jeremy Young met verve. Maar of dit aangenaam is om te (her)beluisteren is een andere vraag. Want het verrassingseffect dat we aanvankelijk gewaar werden bij deze plaat, was na een paar luisterbeurten eveneens met de noorderzon verdwenen.

Hardcore etnologen, liefhebbers van wereldmuziek (hoe nietszeggend die term ook moge zijn) en mensen met een abonnement kunnen hier wel weg mee, de rest luistert best eerst een keertje.

Dimi Brands
20/11/2017

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...