casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.356 items

   

Jeremy Young
The Poetics Of Time-Space
Unclassifiable - Wereldmuziek
20/11/2017 : Jeremy Young - The Poetics Of Time-Space
Silken Tofu  Silken Tofu
20/11/2017, Dimi Brands

Hou u vast want op The Poetics Of Time-Space zal u er getuige van zijn dat de grenzen van tijd en ruimte in de tijdspanne van nog geen uur voor uw ogen zullen smelten als sneeuw voor de zon.

Verantwoordelijk hiervoor is de Canadese artiest Jeremy Young, die in samenwerking met ‘The Archives Internationales de Musique Populaire (AIMP), een deel van het Etnografisch Museum van Genève (MEG) aan de slag ging met het rijke archief van het museum.

Ondertussen is het al de derde keer dat het museum de sleutel van de geluidsarchieven uit handen gaf, alles voor de kunst, zeg maar.

Deze kunst is een bonte verzameling knip- en plakwerk, een collage die uitmondt in 5 nummers (elk ‘Reel’ getiteld met als ondertitel Suite).

Denk aan DJ Shadow’s invloedrijke sampleplaat Endtroducing..... maar dan zonder de hiphop achtergrond. Of denk gewoon niet te veel na bij deze vorm van sampledelica.

Zoals reeds aangegeven gomt Young de grenzen tussen tijd en ruimte vlotjes weg: we horen fragmenten waarvan het oudste dateert uit 1939 (“Djahti Fi Grini”, vermoedelijk uit Algerije, op ‘Reel V’) en het meest recente uit 2007 (“Burkina 06/2” uit Burkina Faso, ‘Reel I’) en maken we een doldwaze wereldreis die ons werkelijk in alle uithoeken van de wereld brengt. Zo brengt ‘Reel I’ ons achtereenvolgens naar India, Cuba, Nepal, Indonesië, Japan, Brazilië, de Verenigde Staten, Vietnam, Burkina Faso, Frankrijk en Canada. En dan hebben we het nog maar over 1 nummer.

De nummers zitten zo volgestouwd met samples dat je er haast ongemakkelijk van wordt, maar zo nu en dan geeft Young een kwinkslag ten gehore in zijn samplewerk, het moet immers ook niet té gewichtig worden allemaal.

Slechts een keer blijft de trukendoos dicht, want tijdens ‘Reel IV’ waar van de ondertitel van de Suite ‘The Sanzen Tape Reservoir (Archive Edition)’ draagt, krijgen we slechts een fragment in zijn geheel te horen. Uit de Japanse LP Music For Zen Meditation uit 1964 horen we hier een getokkel waar wij allesbehalve rustig zen van worden. Voor de liefhebbers: Sanzen betekent het op zoek gaan naar het advies van een Zen meester, en de “zazen” (een traag, repetitief en geïmproviseerd meditatiemuziekje waarmee men zen staat van vrede en bewustzijn af te dwingen) die we hier horen wordt gespeeld op shakuhachi (Japanse fluit) en koto (zither).

De meest interessante collage vinden we afsluiter ‘Reel V’, dat bijna psychedelische space proporties aanneemt, opgesmukt met de vondsten uit het klankenkabinet, een verrassende uitkomst.

In zijn opzet, namelijk creatief aan de slag gaan met het geluidsarchief van het MEG, slaagt Jeremy Young met verve. Maar of dit aangenaam is om te (her)beluisteren is een andere vraag. Want het verrassingseffect dat we aanvankelijk gewaar werden bij deze plaat, was na een paar luisterbeurten eveneens met de noorderzon verdwenen.

Hardcore etnologen, liefhebbers van wereldmuziek (hoe nietszeggend die term ook moge zijn) en mensen met een abonnement kunnen hier wel weg mee, de rest luistert best eerst een keertje.

Dimi Brands
20/11/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...