casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Jean-Marc Lederman
Music For Dinosaurs
Ambient - Electro - Soundscape
27/03/2021 : Jean-Marc Lederman - Music For Dinosaurs
Wool-E Discs  Wool-E Discs
27/03/2021, Henk Vereecken

In 1977 zat hij in de punkband Streets, daarna in de new wave bands Digital Dance en Polyphonic Size. Een klein jaar zat hij zelfs als keyboardspeler bij de Britse gothband Gene Loves Jezebel. Hij werkte verder nog samen met grootheden als Frank Tovey (Fad Gadget), Matt Johnson (The The), Julianne Regan (All About Eve) en Front 242. In 1981 startte hij zijn eigen solo-project Kid Montana. Met Bruce Geduldig van Tuxedomoon zat hij in het succesvolle The Weathermen. Hij werkte in recentere tijden ook samen met Raya en Sophie van Dark Poem onder de naam La Femme Verte. We hebben het over de Belgische elektronische artiest Jean-Marc Lederman, die verder ook nog actief is als producer en schrijver van filmmuziek en muziek voor videogames.

Ook solo brengt de man heel wat materiaal uit, onder eigen naam of in het iets ‘ruimere’ verband van Jean-Marc Lederman Experience. Dark Entries besprak van Jean-Marc Lederman in het verleden reeds “The Space Between Worlds” (2017) en “Ode A La Pluie” (2018).

Hier voor ons ligt nu het vorig jaar op Belgian NeuMusik (dochterlabel van Wool-E Discs) uitgekomen instrumentale concept album “Music For Dinosaurs” (35 minuten speelduur). De 13 composities dragen vaak erg grappige of tot de verbeelding sprekende namen als “(Don’t Walk On The) Legosaurus” (auw!), “Do T-Rex Dream Of Prosthetic Arms?”, “Nessie Goes Yoga”, “Archaeopteryx, The Mother Of All Headbangers” of “Dino Pimp Strolls Down Jurassic Avenue”. Het zijn allen vrij korte instrumentals van gemiddeld een kleine drie minuten.

In de ambient-electro op dit album horen we hints van de elektronische Krautrock van Kraftwerk (vooral) en Tangerine Dream (de soms toch wat Berlin school getinte klanken). In elk geval klinkt dit veel meer ambient en soundscape gericht dan pakweg Front 242 of The Weathermen. “Music For Dinosaurs” klinkt overwegend filmisch en soundtrack-achtig, al zitten er ook best veel ritmische stukken in.

Bij een conceptalbum hoort natuurlijk een verhaal over het concept. Dit verhaal staat geprint op twee panelen van het verzorgde 6-panel digipack en is van de hand van de Duitse doctor in de geologie Achim G. Reisdorf.

Zoals u weet (of misschien wist u het nog niet) leven er strikt biologisch gezien nog dinosaurussen en wel in de gedaante van onze vogels die in rechte lijn afstammen van kleine dinosaurusjes. Dit album is dus niet zozeer een requiem aan uitgestorven wezens, maar eerder een hommage aan de fascinerende sociale wezens die onze gevederde vriendjes zijn. Hoogstwaarschijnlijk communiceerden dinosaurussen reeds met elkaar door middel van geluid, alleen kunnen we natuurlijk niet echt weten hoe dit klonk (de meeste SF films à la Jurassic Park laten enkel een angstaanjagend gebrul horen). Maar - strikt biologisch genomen – kunnen we dus dinosaurusgeluiden horen door naar de zang of roep van de vogels te luisteren. Vogelgeluiden dienen reeds sinds oudsher als inspiratiebron voor de muzikale exploten van de mens. Omgekeerd is meermaals waargenomen dat vogels (hun zang is eerder aangeleerd dan genetisch bepaald) soms culturele geluiden van de mens overnemen zoals gsm-tunes of de melodie van een ‘crèmeglacekarretje’. Er is dus een bewezen muzikale interactie met de dichtste verwanten van de dinosaurussen! Ze hebben oor naar onze muziek, dus waarom geen muziek speciaal voor hen componeren? Vandaar dus de titel “Music For Dinosaurs”.

De muziek van Jean-Marc Lederman op dit album kan je tevens zien als een soort dank van Homo sapiens aan de dinosaurussen, gericht tot hun verre nazaten, de vogels. En dit omdat zonder het uitsterven van de dinosaurussen, die in het Jura tijdperk over de wereld heersten, de zoogdieren nooit zulk een evolutionaire expansie zouden hebben gekend tot en met primaten en de mens, want het was dankzij het uitsterven van de dino’s dat er talrijke niches in het ecosysteem vrijkwamen die door de zoogdieren konden worden ingenomen. Dus zonder het uitsterven van de dinosaurussen, was er geen sprake geweest van de mens, van zijn technologische ontwikkeling en van elektronische muziek!

Het album “Music For Dinosaurs” begint met de korte intro “Back To Cretaceous Nature” en dan volgt het spannend filmische “Goldblumosaurus”, ritmisch en rondzwevend in Kraftwerk sferen, zoals ook het volgende nummer "(Don't Walk On The) Legosaurus" (auw!). Een erg spannende track is “Giganosaurus”. Mijn favoriete track heet dan weer “Archaeopteryx, The Mother Of All Headbangers” (de titel verwijst naar de ‘doodskramp’ waarin de beenderen van Archaeopteryx fossielen worden gevonden met de kop achteruit nekwaarts gericht).

Een van de meest rustige, ambiente tracks op het album heet “Baby Dino’s First Steps” en dit klinkt wel als een composite uit “Soothing Sounds For Baby (volumes 1–3)” van elektronische pionier Raymond Scott die in 1964 drie LP’s met muziek uitbracht, effectief ontworpen om baby's in slaap te wiegen. Ik vermoed dat de titel er misschien zelfs naar verwijst, maar dat zouden we Jean-Marc Lederman zelf eens moeten vragen.

“Music For Dinosaurs” werd een mooi en origineel album voor de liefhebber van filmische en fantasierijke ambient-electro. En na aankoop is het wachten tot een vink op de tak voor uw raam de tunes van dit album begint na te fluiten.

Website

Bandcamp

Henk Vereecken
27/03/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gφnόl Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...