casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.418 items

   

Jarboe
Illusory
Dark Ambient - Experimental - Ritual
24/09/2020 : Jarboe - Illusory
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
24/09/2020, Dimi Brands

Met Jarboe hebben ze bij Consouling een raspaard van jewelste op stal staan. Van 1985 tot 1997 was ze samen met Michael Gira de enige constante in de line-up van de legendarische band Swans, daarnaast timmert ze ook al sinds 1991 aan een eigenzinnige solo-carrière die, geheel eigen aan deze artieste, de extremen niet schuwt. Maar of ze nu samenwerkte met Neurosis of Merzbow, haar aandeel was altijd van dien aard dat het eindresultaat ontegensprekelijk het kwaliteitsmerk dat Jarboe is met zich meedroeg. In dat opzicht (en ook soms qua stem) durven we, wanneer de wind goed zit, haar ook wel eens vergelijken met Gitane Demone. Nog zo een artieste die al heel wat muzikale watertjes doorzwommen heeft, zonder daarbij aan kwaliteit, herkenbaarheid of geloofwaardigheid te moeten inboeten.

Illusory, reeds haar 33ste solo-album, is niet haar eerste samenwerking met het Gentse label dat enkele jaren geleden een split 10” met Father Murphy uitbracht. Verder maakt Jarboe ook haar opwachting op het laatste album van Jozef Van Wissem.

De inspiratie voor Illusory -de verklaring van de illusie en het zelf- haalde ze bij het boeddhisme. Niet voor de eerste keer sluipt dit in haar werk, want ook op haar album The Cut Of The Warrior (2018) was dat het geval. Dat het niet zo maar een recente bevlieging is leert ons de herinnering dat dit thema reeds op haar tweede soloplaat Sacrificial Cake (1995) ten volle aanwezig was. Het Tibetaans boeddhisme opende naar eigen zeggen de ogen van de Rooms-Katholiek opgevoede Jarboe. Ze is van mening dat ze als “Westerse” het geloof niet ten volle kan begrijpen, doch het weerhoudt haar niet om er veel mee bezig te zijn. Dat dit onvermijdelijk zijn weg vindt naar haar muziek, is dan ook begrijpelijk. Over het algemeen staan we nogal sceptisch tegenover artiesten die het godsdienstige licht hebben gezien, maar gelukkig is Jarboe er de persoon en boeddhisme de godsdienst niet naar om met het vingertje te staan zwaaien. Uit Illusory spreekt vooral de vakkundigheid van deze artieste die van zo’n universeel onderwerp zo’n persoonlijk album kan maken.

Jarboe is dan ook niet het soort artieste die platgetreden paden betreedt en het thema met voor de hand liggende muzikale keuzes in te kleuren. Boffen wij even!

Openingsnummer (en single) ‘Illusory’ geeft alvast een mooi voorbeeld, haar stem die spookachtig rond een pianomelodie zweeft, om vervolgens tijdens ‘Arrival’ door middel van echo’s helemaal te gaan rondspoken. Meditatie en visualisatie, twee belangrijke pijlers binnen het boeddhisme, roepen meestal andere associaties op, Jarboe laat u verder kijken dan uw neus lang is.

Nog meer kippenvel ervaren we tijdens ‘Cathedral’, waarin ze zich helemaal ontpopt als een sirene waarbij je je oprecht begint af te vragen of ze je dan wel naar een veilige dan wel onveilige plek gidst. Ook hier weer een subliem spel met echo en sfeerbepalende noise-elementen die het beklijvend gevoel alleen nog maar aandikken.

Nummers als ‘Flight’ en ‘Into The Arms Of Sleep’ klinken na dit overweldigende drietal misschien wat gewoontjes, maar gaandeweg zullen ze zich ook aan u openbaren zoals een godsdienst aan een hiervoor openstaande devotee.

Het instrumentale ‘Nourish’ snuift zijdelings nog eens een Swans geurtje op, maar op het einde is voor de fans van het eerste uur zowaar een echt déjà-entendu momentje. Het nummer ‘A Man Of Hate’ dat ook op haar solodebuut Thirteen Masks (1991) prijkte, krijgt voor Illusory een herwerking (inclusief fragmenten van een gemonteerd live-publiek). Je zou haast denken dat Jarboe wil aangeven dat de cirkel rond is. We mogen hopen van niet. Liever denken we dat de nakende presidentsverkiezingen er voor iets tussen te zitten om uitgerekend dit nummer nog eens van onder het stof te halen. Want een artieste die na 35 dienstjaren en 33 solo-albums (om nog maar te zwijgen over al de samenwerkingen en albums in groepsverband) nog zo’n relevant verhaal te vertellen heeft, die is beslist nog niet aan het eind van haar Latijn.

Jarboe

Dimi Brands
24/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Whispers In The Shadow covert David Bowie

Whispers In The Shadow, de psychedelische gothic rock band rond Ashley Dayour, heeft een nieuwe plaat uit: 'Yesterday Is Forever. De plaat werd goed ontvangen, onder meer bij Dark Entries waar onze collega Kurt schreef: 'Deze “Yesterday is Forever” is een groeier, waar “The Urgency Of Now” meteen raakt schoot ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Lacrimosa brengt video uit voor 'Der leise Tod'

Lacrimosa belooft ons binnenkort belangrijk nieuws aan te kondigen, en we hopen van harte dat het over de nieuwe plaat gaat die in 2020 zou moeten verschijnen. Want al maanden horen we niets meer over die plaat, en zelfs tijdens het online quarantaineconcert van de groep werd er niet naar gerefereerd. Wat we wel zeker weten, is dat de groep ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Nieuwe Nachtblut heet Vanitas

De in gothickringen erg populaire Duitse black metal groep Nachtblut heeft een nieuwe plaat uit: 'Vanitas', een verwijzing naar een middeleeuwse kunststroming waarin schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen en andere voorwerpen de ijdelheid van de mens verbeelden. 'Vanitas' verschijnt drie jaar na het erg succesvolle 'Apostasie' ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die hun inspiratie uit de Noorse mythologie en cultuur haalt ( inclusief het gebruik van traditionele instrumenten), brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...