casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Jarboe
Illusory
Dark Ambient - Experimental - Ritual
24/09/2020 : Jarboe - Illusory
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
24/09/2020, Dimi Brands

Met Jarboe hebben ze bij Consouling een raspaard van jewelste op stal staan. Van 1985 tot 1997 was ze samen met Michael Gira de enige constante in de line-up van de legendarische band Swans, daarnaast timmert ze ook al sinds 1991 aan een eigenzinnige solo-carrière die, geheel eigen aan deze artieste, de extremen niet schuwt. Maar of ze nu samenwerkte met Neurosis of Merzbow, haar aandeel was altijd van dien aard dat het eindresultaat ontegensprekelijk het kwaliteitsmerk dat Jarboe is met zich meedroeg. In dat opzicht (en ook soms qua stem) durven we, wanneer de wind goed zit, haar ook wel eens vergelijken met Gitane Demone. Nog zo een artieste die al heel wat muzikale watertjes doorzwommen heeft, zonder daarbij aan kwaliteit, herkenbaarheid of geloofwaardigheid te moeten inboeten.

Illusory, reeds haar 33ste solo-album, is niet haar eerste samenwerking met het Gentse label dat enkele jaren geleden een split 10” met Father Murphy uitbracht. Verder maakt Jarboe ook haar opwachting op het laatste album van Jozef Van Wissem.

De inspiratie voor Illusory -de verklaring van de illusie en het zelf- haalde ze bij het boeddhisme. Niet voor de eerste keer sluipt dit in haar werk, want ook op haar album The Cut Of The Warrior (2018) was dat het geval. Dat het niet zo maar een recente bevlieging is leert ons de herinnering dat dit thema reeds op haar tweede soloplaat Sacrificial Cake (1995) ten volle aanwezig was. Het Tibetaans boeddhisme opende naar eigen zeggen de ogen van de Rooms-Katholiek opgevoede Jarboe. Ze is van mening dat ze als “Westerse” het geloof niet ten volle kan begrijpen, doch het weerhoudt haar niet om er veel mee bezig te zijn. Dat dit onvermijdelijk zijn weg vindt naar haar muziek, is dan ook begrijpelijk. Over het algemeen staan we nogal sceptisch tegenover artiesten die het godsdienstige licht hebben gezien, maar gelukkig is Jarboe er de persoon en boeddhisme de godsdienst niet naar om met het vingertje te staan zwaaien. Uit Illusory spreekt vooral de vakkundigheid van deze artieste die van zo’n universeel onderwerp zo’n persoonlijk album kan maken.

Jarboe is dan ook niet het soort artieste die platgetreden paden betreedt en het thema met voor de hand liggende muzikale keuzes in te kleuren. Boffen wij even!

Openingsnummer (en single) ‘Illusory’ geeft alvast een mooi voorbeeld, haar stem die spookachtig rond een pianomelodie zweeft, om vervolgens tijdens ‘Arrival’ door middel van echo’s helemaal te gaan rondspoken. Meditatie en visualisatie, twee belangrijke pijlers binnen het boeddhisme, roepen meestal andere associaties op, Jarboe laat u verder kijken dan uw neus lang is.

Nog meer kippenvel ervaren we tijdens ‘Cathedral’, waarin ze zich helemaal ontpopt als een sirene waarbij je je oprecht begint af te vragen of ze je dan wel naar een veilige dan wel onveilige plek gidst. Ook hier weer een subliem spel met echo en sfeerbepalende noise-elementen die het beklijvend gevoel alleen nog maar aandikken.

Nummers als ‘Flight’ en ‘Into The Arms Of Sleep’ klinken na dit overweldigende drietal misschien wat gewoontjes, maar gaandeweg zullen ze zich ook aan u openbaren zoals een godsdienst aan een hiervoor openstaande devotee.

Het instrumentale ‘Nourish’ snuift zijdelings nog eens een Swans geurtje op, maar op het einde is voor de fans van het eerste uur zowaar een echt déjà-entendu momentje. Het nummer ‘A Man Of Hate’ dat ook op haar solodebuut Thirteen Masks (1991) prijkte, krijgt voor Illusory een herwerking (inclusief fragmenten van een gemonteerd live-publiek). Je zou haast denken dat Jarboe wil aangeven dat de cirkel rond is. We mogen hopen van niet. Liever denken we dat de nakende presidentsverkiezingen er voor iets tussen te zitten om uitgerekend dit nummer nog eens van onder het stof te halen. Want een artieste die na 35 dienstjaren en 33 solo-albums (om nog maar te zwijgen over al de samenwerkingen en albums in groepsverband) nog zo’n relevant verhaal te vertellen heeft, die is beslist nog niet aan het eind van haar Latijn.

Jarboe

Dimi Brands
24/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...