casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

Jacaszek
Music For Film
Ambient - Dark Ambient - Hedendaags klassiek - Neoklassiek
24/05/2020 : Jacaszek - Music For Film
Ghostly International  Ghostly International
24/05/2020, Dimi Brands

Filmmuziek teert vaak erg op de beelden die ze dient te begeleiden. Hoe sterk het ook moge zijn, vaak is het in combinatie met een sterke film onmogelijk om de geprojecteerde beelden niet voor de geest te halen iedere keer wanneer je een bepaald nummer terughoort. Probeer maar eens naar ‘Masked Ball’ (Jocelyn Pook) te luisteren zonder aan Eyes Wide Shut te denken of Julee Cruise’s ‘Falling’ zonder u zich in Twin Peaks te wanen.

Bijgevolg is goede filmmuziek een vloek als een zegen, ‘t is maar hoe je het bekijkt. De films die door de muziek van de Poolse componist (Michal) Jacaszek begeleid worden, hebben we alvast niet gezien, waardoor we ons compleet op het muzikale kunnen richten.

Allereerst valt op dat de stukken die tentoongespreid worden op het overzicht genaamd Music For Films perfect op zichzelf weet te staan.

Het ware leuk geweest moesten we er de beelden bijgekregen hebben, maar het ontbreken ervan hebben we geen enkel moment als een gemis ervaren.

Misschien speelt de werkwijze van Jacaszek hierin een belangrijke rol. Zo zei hij over het proces voor de soundtrack van Rainer Sarnets zwart-wit fantasy-drama (2017) dat hij niet voor een bepaalde (film)scène schrijft. Sarnet gaf hem de opdracht om enkele stukken te schrijven voor een donkere sprookjesachtige film over liefde in oud Estse paganistische tijden waarbij elementen als duistere magie, vreemde overtuigingen, armoede en de schoonheid van de natuur belangrijk waren. Dit veelzijdige doel gaf het materiaal vanaf het begin een bijzondere buigzaamheid, wat ook blijkt in het formaat van dit album.

Uit November krijgen we hier maar liefst 7 stukken, meteen goed voor het gros van de speellijst. De overige drie stukken komen verder uit Golgotha Wrocławska, Iron Bridge (2019) en de documentaire He Dreams Of Giants (2019).

Jacaszek vroegste muzikale projecten liggen reeds bijna 2 decennia achter hem. Filmmuziek is altijd iets geweest waar hij zich sterk tot aangetrokken voelde, en wat hem in de loop der jaren ook enkele awards opleverde.

Zijn muziek is een samensmelting van ambient, (hedendaags) klassiek en musique concrète die field recordings, akoestische samples, poezië en barokinstrumentatie inschakelt om alzo beelden voor de geest te schilderen, die vaak melancholisch, nostalgisch en tragisch van aard zijn. Zo wekt de componist met een relatief beperkt klankpalet toch een dynamische indruk. De muziek beweegt zich in afgemeten stappen, onopvallend maar evenzeer met de nodige aandacht. Opener ‘49’ is nog broos en nieuwsgierig van aard; ‘Dance’, het middelpunt van de plaat, vouwt zich onheilspellend uit door middel van mineurakkoorden, echoënde percussie en lichte statische ruis en dit allemaal in de ban van een treurige viool die de leiding neemt. Spookachtige zang achtervolgt ‘Liina’ van een afstand om later diep in de orkestrale afsluiter ‘The Zone’ te zinken.

Ondanks deze accenten in de stukken onderling, kabbelt het album als geheel (net iets te) rustig zijn gangetje. Een leuk zondags plaatje voor de liefhebbers van hedendaags klassiek, maar ook niet veel meer dan dat.

Jacaszek

Dimi Brands
24/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...