casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Jääportit
Kauan Koskematon/Halki Lumisen Metsän
Dark Ambient - Dungeon Synth
19/11/2018 : Jääportit - Kauan Koskematon/Halki Lumisen Metsän
Faust  Faust
19/11/2018, Dimi Brands

Vorig jaar raakte bekend dat Mortiis nog eens de boer op ging met zijn klassieker Ånden Som Gjorde Opprør.

De oppertrol die na het door hem op kaart gezette dungeon synth genre zijn heil zocht in metal wat niet door iedereen in dank werd afgenomen keerde dus nogmaals terug naar zijn roots.

Ter verduidelijking: Mortiis begon zijn muzikale carrière als bassist bij de metalband Emperor alvorens solo aan de slag te gaan met synthesizers.

Of deze terugkeer automatisch een heropleving van het dungeon synth genre met zich zou meebrengen, leek ons weinig waarschijnlijk. Zeker toen we nog eens besloten om de Mortiis klassieker uit 1994 na lange tijd nog eens te beluisteren en al snel de gedateerdheid ervan vast te stellen.

Maar toch kan het weinig toevallig zijn dat net nu Old Captain met sublabel Faust op de proppen komt, een vertakking die zich zegt toe te leggen op dit specifieke dark ambient subgenre.

Is het toeval dat ze bij Old Captain de naam Faust voor hun dungeon synth label kozen? Faust was immers de naam van de Emperor drummer die ooit werd aangesproken door een homoseksuele man met de vraag om samen het bos in te gaan om ‘dingen te doen’. Faust ging mee en bracht de man met 37 (!!) messteken om het leven.

Jääportit is na Equitant de tweede naam die een herwerking krijgt op dit label uit Oekraïne.

Het verhaal van Jääportit vangt aan tijdens de Finse winter van 1997. Aldaar in de met sneeuw bedekte bossen rijpte bij Tuomas M. Mäkelä het idee om de melodieën van duisternis en wanhoop die deze opriepen uit te brengen met behulp van synthesizer geluiden en opgenomen samples.

Debuutdemo Halki Lumisen Metsän doet men nog een beetje af als een zoektocht naar een eigen geluid, maar toch kon het project al op enige positieve feedback rekenen.

Deze zoektocht leidde al vrij snel naar een eerste langspeler: Kauan Koskematon dat het fictieve verhaal vertelt van een jonge man die zich in het winterse bos bevindt omgeven door poorten van ijs. De man hoort een stem die hem zegt dat de enige manier om doorheen deze poort te komen is zichzelf te offeren. Hij pleegt zelfmoord en treedt binnen. De rest van het verhaal laat Jääportit over aan de luisteraar, die het verhaal verder mag invullen op basis van wat hij/zij hoort.

Deze gelimiteerde cassette kreeg lovende kritiek en was al vrij snel uitverkocht.

Dankzij Faust krijgen we deze twee releases voor het eerst op cd formaat, en daar zijn we zeer blij om.

Samen goed voor bijna 70 minuten ijzige synthtapijten netjes verdeeld over 14 nummers. Om het geheel interessant genoeg te houden, vergeet Mäkelä gelukkig niet om de nodige afwisseling in zijn nummers te gieten. Zo moesten we bij ‘Kauas’ denken aan een instrumentaaltje van Sopor Aeternus en zal de combinatie van het tromgeroffel en sirenenzang (‘Jään Kirous’) ook de martial fans weten aanspreken.

Hoewel Jääportit niet de naambekendheid geniet van een Mortiis mogen wat ons betreft deze twee releases opgenomen worden in het lijstje van referentiealbums in het dungeon synth genre.

Jääportit

Dimi Brands
19/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...