casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Jääportit
Kauan Koskematon/Halki Lumisen Metsän
Dark Ambient - Dungeon Synth
19/11/2018 : Jääportit - Kauan Koskematon/Halki Lumisen Metsän
Faust  Faust
19/11/2018, Dimi Brands

Vorig jaar raakte bekend dat Mortiis nog eens de boer op ging met zijn klassieker Ånden Som Gjorde Opprør.

De oppertrol die na het door hem op kaart gezette dungeon synth genre zijn heil zocht in metal wat niet door iedereen in dank werd afgenomen keerde dus nogmaals terug naar zijn roots.

Ter verduidelijking: Mortiis begon zijn muzikale carrière als bassist bij de metalband Emperor alvorens solo aan de slag te gaan met synthesizers.

Of deze terugkeer automatisch een heropleving van het dungeon synth genre met zich zou meebrengen, leek ons weinig waarschijnlijk. Zeker toen we nog eens besloten om de Mortiis klassieker uit 1994 na lange tijd nog eens te beluisteren en al snel de gedateerdheid ervan vast te stellen.

Maar toch kan het weinig toevallig zijn dat net nu Old Captain met sublabel Faust op de proppen komt, een vertakking die zich zegt toe te leggen op dit specifieke dark ambient subgenre.

Is het toeval dat ze bij Old Captain de naam Faust voor hun dungeon synth label kozen? Faust was immers de naam van de Emperor drummer die ooit werd aangesproken door een homoseksuele man met de vraag om samen het bos in te gaan om ‘dingen te doen’. Faust ging mee en bracht de man met 37 (!!) messteken om het leven.

Jääportit is na Equitant de tweede naam die een herwerking krijgt op dit label uit Oekraïne.

Het verhaal van Jääportit vangt aan tijdens de Finse winter van 1997. Aldaar in de met sneeuw bedekte bossen rijpte bij Tuomas M. Mäkelä het idee om de melodieën van duisternis en wanhoop die deze opriepen uit te brengen met behulp van synthesizer geluiden en opgenomen samples.

Debuutdemo Halki Lumisen Metsän doet men nog een beetje af als een zoektocht naar een eigen geluid, maar toch kon het project al op enige positieve feedback rekenen.

Deze zoektocht leidde al vrij snel naar een eerste langspeler: Kauan Koskematon dat het fictieve verhaal vertelt van een jonge man die zich in het winterse bos bevindt omgeven door poorten van ijs. De man hoort een stem die hem zegt dat de enige manier om doorheen deze poort te komen is zichzelf te offeren. Hij pleegt zelfmoord en treedt binnen. De rest van het verhaal laat Jääportit over aan de luisteraar, die het verhaal verder mag invullen op basis van wat hij/zij hoort.

Deze gelimiteerde cassette kreeg lovende kritiek en was al vrij snel uitverkocht.

Dankzij Faust krijgen we deze twee releases voor het eerst op cd formaat, en daar zijn we zeer blij om.

Samen goed voor bijna 70 minuten ijzige synthtapijten netjes verdeeld over 14 nummers. Om het geheel interessant genoeg te houden, vergeet Mäkelä gelukkig niet om de nodige afwisseling in zijn nummers te gieten. Zo moesten we bij ‘Kauas’ denken aan een instrumentaaltje van Sopor Aeternus en zal de combinatie van het tromgeroffel en sirenenzang (‘Jään Kirous’) ook de martial fans weten aanspreken.

Hoewel Jääportit niet de naambekendheid geniet van een Mortiis mogen wat ons betreft deze twee releases opgenomen worden in het lijstje van referentiealbums in het dungeon synth genre.

Jääportit

Dimi Brands
19/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...