casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.290 items

   

Jääportit
Kauan Koskematon/Halki Lumisen Metsän
Dark Ambient - Dungeon Synth
19/11/2018 : Jääportit - Kauan Koskematon/Halki Lumisen Metsän
Faust  Faust
19/11/2018, Dimi Brands

Vorig jaar raakte bekend dat Mortiis nog eens de boer op ging met zijn klassieker Ånden Som Gjorde Opprør.

De oppertrol die na het door hem op kaart gezette dungeon synth genre zijn heil zocht in metal wat niet door iedereen in dank werd afgenomen keerde dus nogmaals terug naar zijn roots.

Ter verduidelijking: Mortiis begon zijn muzikale carrière als bassist bij de metalband Emperor alvorens solo aan de slag te gaan met synthesizers.

Of deze terugkeer automatisch een heropleving van het dungeon synth genre met zich zou meebrengen, leek ons weinig waarschijnlijk. Zeker toen we nog eens besloten om de Mortiis klassieker uit 1994 na lange tijd nog eens te beluisteren en al snel de gedateerdheid ervan vast te stellen.

Maar toch kan het weinig toevallig zijn dat net nu Old Captain met sublabel Faust op de proppen komt, een vertakking die zich zegt toe te leggen op dit specifieke dark ambient subgenre.

Is het toeval dat ze bij Old Captain de naam Faust voor hun dungeon synth label kozen? Faust was immers de naam van de Emperor drummer die ooit werd aangesproken door een homoseksuele man met de vraag om samen het bos in te gaan om ‘dingen te doen’. Faust ging mee en bracht de man met 37 (!!) messteken om het leven.

Jääportit is na Equitant de tweede naam die een herwerking krijgt op dit label uit Oekraïne.

Het verhaal van Jääportit vangt aan tijdens de Finse winter van 1997. Aldaar in de met sneeuw bedekte bossen rijpte bij Tuomas M. Mäkelä het idee om de melodieën van duisternis en wanhoop die deze opriepen uit te brengen met behulp van synthesizer geluiden en opgenomen samples.

Debuutdemo Halki Lumisen Metsän doet men nog een beetje af als een zoektocht naar een eigen geluid, maar toch kon het project al op enige positieve feedback rekenen.

Deze zoektocht leidde al vrij snel naar een eerste langspeler: Kauan Koskematon dat het fictieve verhaal vertelt van een jonge man die zich in het winterse bos bevindt omgeven door poorten van ijs. De man hoort een stem die hem zegt dat de enige manier om doorheen deze poort te komen is zichzelf te offeren. Hij pleegt zelfmoord en treedt binnen. De rest van het verhaal laat Jääportit over aan de luisteraar, die het verhaal verder mag invullen op basis van wat hij/zij hoort.

Deze gelimiteerde cassette kreeg lovende kritiek en was al vrij snel uitverkocht.

Dankzij Faust krijgen we deze twee releases voor het eerst op cd formaat, en daar zijn we zeer blij om.

Samen goed voor bijna 70 minuten ijzige synthtapijten netjes verdeeld over 14 nummers. Om het geheel interessant genoeg te houden, vergeet Mäkelä gelukkig niet om de nodige afwisseling in zijn nummers te gieten. Zo moesten we bij ‘Kauas’ denken aan een instrumentaaltje van Sopor Aeternus en zal de combinatie van het tromgeroffel en sirenenzang (‘Jään Kirous’) ook de martial fans weten aanspreken.

Hoewel Jääportit niet de naambekendheid geniet van een Mortiis mogen wat ons betreft deze twee releases opgenomen worden in het lijstje van referentiealbums in het dungeon synth genre.

Jääportit

Dimi Brands
19/11/2018

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 05/07/2020 : “Echoes From The Bardo” kondigt zich veelbelovend aan!

U kent Your Life on Hold ondertussen vast wel, potige gothic rock van het zeetje, mysterieus ronkend tussen de golven van “Burning For The Ancient Connection” en “My Name Is Legion For We Are Many” steken de schuimkoppen van “Echoes From The Bardo” vervaarlijk op. Gothic rock fans juicht ende jubel. De 'Bardo', ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...