casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Jääportit
Kauan Koskematon/Halki Lumisen Metsän
Dark Ambient - Dungeon Synth
19/11/2018 : Jääportit - Kauan Koskematon/Halki Lumisen Metsän
Faust  Faust
19/11/2018, Dimi Brands

Vorig jaar raakte bekend dat Mortiis nog eens de boer op ging met zijn klassieker Ånden Som Gjorde Opprør.

De oppertrol die na het door hem op kaart gezette dungeon synth genre zijn heil zocht in metal wat niet door iedereen in dank werd afgenomen keerde dus nogmaals terug naar zijn roots.

Ter verduidelijking: Mortiis begon zijn muzikale carrière als bassist bij de metalband Emperor alvorens solo aan de slag te gaan met synthesizers.

Of deze terugkeer automatisch een heropleving van het dungeon synth genre met zich zou meebrengen, leek ons weinig waarschijnlijk. Zeker toen we nog eens besloten om de Mortiis klassieker uit 1994 na lange tijd nog eens te beluisteren en al snel de gedateerdheid ervan vast te stellen.

Maar toch kan het weinig toevallig zijn dat net nu Old Captain met sublabel Faust op de proppen komt, een vertakking die zich zegt toe te leggen op dit specifieke dark ambient subgenre.

Is het toeval dat ze bij Old Captain de naam Faust voor hun dungeon synth label kozen? Faust was immers de naam van de Emperor drummer die ooit werd aangesproken door een homoseksuele man met de vraag om samen het bos in te gaan om ‘dingen te doen’. Faust ging mee en bracht de man met 37 (!!) messteken om het leven.

Jääportit is na Equitant de tweede naam die een herwerking krijgt op dit label uit Oekraïne.

Het verhaal van Jääportit vangt aan tijdens de Finse winter van 1997. Aldaar in de met sneeuw bedekte bossen rijpte bij Tuomas M. Mäkelä het idee om de melodieën van duisternis en wanhoop die deze opriepen uit te brengen met behulp van synthesizer geluiden en opgenomen samples.

Debuutdemo Halki Lumisen Metsän doet men nog een beetje af als een zoektocht naar een eigen geluid, maar toch kon het project al op enige positieve feedback rekenen.

Deze zoektocht leidde al vrij snel naar een eerste langspeler: Kauan Koskematon dat het fictieve verhaal vertelt van een jonge man die zich in het winterse bos bevindt omgeven door poorten van ijs. De man hoort een stem die hem zegt dat de enige manier om doorheen deze poort te komen is zichzelf te offeren. Hij pleegt zelfmoord en treedt binnen. De rest van het verhaal laat Jääportit over aan de luisteraar, die het verhaal verder mag invullen op basis van wat hij/zij hoort.

Deze gelimiteerde cassette kreeg lovende kritiek en was al vrij snel uitverkocht.

Dankzij Faust krijgen we deze twee releases voor het eerst op cd formaat, en daar zijn we zeer blij om.

Samen goed voor bijna 70 minuten ijzige synthtapijten netjes verdeeld over 14 nummers. Om het geheel interessant genoeg te houden, vergeet Mäkelä gelukkig niet om de nodige afwisseling in zijn nummers te gieten. Zo moesten we bij ‘Kauas’ denken aan een instrumentaaltje van Sopor Aeternus en zal de combinatie van het tromgeroffel en sirenenzang (‘Jään Kirous’) ook de martial fans weten aanspreken.

Hoewel Jääportit niet de naambekendheid geniet van een Mortiis mogen wat ons betreft deze twee releases opgenomen worden in het lijstje van referentiealbums in het dungeon synth genre.

Jääportit

Dimi Brands
19/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...