casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Jørgen Teller
City Size Tone Part 2
Avant-Garde - Experimental - Hedendaags klassiek - Jazz
11/09/2020 : Jørgen Teller - City Size Tone Part 2
Clang  Clang
11/09/2020, Dimi Brands

In 1976 bracht de Antwerpse zanger Wannes Van De Velde de LP ‘Ne Zanger Is Een Groep uit, met daarop het lied waarmee hij in het collectief geheugen (zei daar iemand Vlaamse canon?) opgenomen werd: ‘Ik Wil Deze Nacht In De Straten Verdwalen’.

Wannes was niet de eerste, en zou heus niet de laatste zijn, wiens “ziel amoureus” werd bij de gedachte aan de grootstad.

Afgaande op de titel van de Deen Jørgen Tellers nieuwe werk City Size Tone Part 2 zouden we bevroeden dat de man ook tot deze categorie behoort.

Met een tabula rasa (in recensententaal wil dit zeggen: alvorens opzoekwerk te verrichten), doch met deze gedachte in het achterhoofd ondernamen we een eerste luisterbeurt.

De drukte die van de twee hier gepresenteerde stukken afstraalt en zo de voortdurende bedrijvigheid mogelijks tracht weer te geven, geeft het begrip stad een filosofisch trekje, waarbij het niet nalaat om dit drukke gegons dat een klankbord voor deze denkbeeldige stad moet vormen een ritueel kantje mee te geven.

De kunst in een onbekende grootstad is steeds om niet verdwaald te geraken (Wannes ten spijt), en hoe hard Teller ook zijn best doet, bij momenten durven we het spoor wel eens bijster te geraken in het dichtbegroeide kluwen van straatjes dat hij creëert met zijn geluiden (waarop Wannes dan weer een zucht van opluchting slaakt).

Daar waar ‘City Size Part 2.1’ ons doet denken aan het verglijden van dag in nacht, krijgt ‘City Size Part 2.2’ een steeds grimmiger karakter. Met het vallen van de nacht blijkt de overdag tentoongespreide pracht en praal slechts een dun laagje vernis die het grauwe, het onheil en vooral de eenzaamheid aan het dagelijks oog wil onttrekken. Hij lijkt te willen zeggen dat deze dingen, die overdag met graagte uit het bewustzijn worden verdrongen, ‘s nachts ontdaan van alle franjes ook eigen zijn aan een metropool.

Ook hier weer geldt dat rituele aspect dat alles nog iets plechtiger maakt, en er voor zorgt dat we geen spijt hebben van deze imaginaire citytrip. Ook al ligt de nadruk op dit album net iets te veel bij het chaotische en hunkeren we naar iets meer evenwicht. Maar hey, kunnen we dat ook niet zeggen van de stad waarin we wonen?

Dit waren dus onze bevindingen zonder voorkennis. Opzoekwerk leerde ons dat we misschien de bal niet letterlijk mis sloegen (muzikale ervaringen zijn immers persoonlijk), maar dat de intentie van dit album toch enigszins anders was dan wat ons eerste vermoeden was.

De opname is gebaseerd op een partituur in opdracht van het Wundergrund Festival in Kopenhagen, dat in 2013 als festivalthema New York City had. Teller creëerde een driedelige suite voor het festival waarin hij zijn vroege reflecties combineerde over wat nieuwe muziek zou kunnen zijn anno 2013 tegenover wat hij hierover dacht toen zijn carrière begin jaren 80 aanving.

Het tweede deel van de suite werd uitgevoerd door een zeer sterk internationaal ensemble met Rhys Chatham en Fast Forward die de New Yorkse scene vertegenwoordigden. Bij de première voegde danseres Wubje Kuindersma zich bij het ensemble dat verder nog werd uitgebreid met een grote videoprojectie.

Het stuk is gebaseerd op Tellers solo-project Lucky Ringston. Dit is een werk dat ouderwetse ring-gemoduleerde kortegolf, radio, synth, boventoon, timbre-sculptuur en instrumenten van timbre-aanvallen van het ensemble in verschillende en steeds groeiende intervallen belicht. De zwevende drone-achtige radiosynthesizer wordt afgewisseld met het geluid van het tegenwoordig kaal klinkende modernisme uit de jaren 50 en inspiratie van Messiaens 'Et Exspecto Resurrectionem Mortuorum pt.V'.

Zo, dat weet u ook alweer. Maar zeg nu zelf, onze eerste indruk klonk toch aanlokkelijker? Beschouw experimentele muziek voor mijn part ook gerust als een stad, en ontdek ze op jouw manier. De dingen die je per toeval ontdekt blijven immers langer in je geheugen dan hetgeen je ziet na het eerst uitpluizen van een stadsgids. Heb ik gelijk of niet?

Jørgen Teller

Dimi Brands
11/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten