casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Jørgen Teller
City Size Tone Part 2
Avant-Garde - Experimental - Hedendaags klassiek - Jazz
11/09/2020 : Jørgen Teller - City Size Tone Part 2
Clang  Clang
11/09/2020, Dimi Brands

In 1976 bracht de Antwerpse zanger Wannes Van De Velde de LP ‘Ne Zanger Is Een Groep uit, met daarop het lied waarmee hij in het collectief geheugen (zei daar iemand Vlaamse canon?) opgenomen werd: ‘Ik Wil Deze Nacht In De Straten Verdwalen’.

Wannes was niet de eerste, en zou heus niet de laatste zijn, wiens “ziel amoureus” werd bij de gedachte aan de grootstad.

Afgaande op de titel van de Deen Jørgen Tellers nieuwe werk City Size Tone Part 2 zouden we bevroeden dat de man ook tot deze categorie behoort.

Met een tabula rasa (in recensententaal wil dit zeggen: alvorens opzoekwerk te verrichten), doch met deze gedachte in het achterhoofd ondernamen we een eerste luisterbeurt.

De drukte die van de twee hier gepresenteerde stukken afstraalt en zo de voortdurende bedrijvigheid mogelijks tracht weer te geven, geeft het begrip stad een filosofisch trekje, waarbij het niet nalaat om dit drukke gegons dat een klankbord voor deze denkbeeldige stad moet vormen een ritueel kantje mee te geven.

De kunst in een onbekende grootstad is steeds om niet verdwaald te geraken (Wannes ten spijt), en hoe hard Teller ook zijn best doet, bij momenten durven we het spoor wel eens bijster te geraken in het dichtbegroeide kluwen van straatjes dat hij creëert met zijn geluiden (waarop Wannes dan weer een zucht van opluchting slaakt).

Daar waar ‘City Size Part 2.1’ ons doet denken aan het verglijden van dag in nacht, krijgt ‘City Size Part 2.2’ een steeds grimmiger karakter. Met het vallen van de nacht blijkt de overdag tentoongespreide pracht en praal slechts een dun laagje vernis die het grauwe, het onheil en vooral de eenzaamheid aan het dagelijks oog wil onttrekken. Hij lijkt te willen zeggen dat deze dingen, die overdag met graagte uit het bewustzijn worden verdrongen, ‘s nachts ontdaan van alle franjes ook eigen zijn aan een metropool.

Ook hier weer geldt dat rituele aspect dat alles nog iets plechtiger maakt, en er voor zorgt dat we geen spijt hebben van deze imaginaire citytrip. Ook al ligt de nadruk op dit album net iets te veel bij het chaotische en hunkeren we naar iets meer evenwicht. Maar hey, kunnen we dat ook niet zeggen van de stad waarin we wonen?

Dit waren dus onze bevindingen zonder voorkennis. Opzoekwerk leerde ons dat we misschien de bal niet letterlijk mis sloegen (muzikale ervaringen zijn immers persoonlijk), maar dat de intentie van dit album toch enigszins anders was dan wat ons eerste vermoeden was.

De opname is gebaseerd op een partituur in opdracht van het Wundergrund Festival in Kopenhagen, dat in 2013 als festivalthema New York City had. Teller creëerde een driedelige suite voor het festival waarin hij zijn vroege reflecties combineerde over wat nieuwe muziek zou kunnen zijn anno 2013 tegenover wat hij hierover dacht toen zijn carrière begin jaren 80 aanving.

Het tweede deel van de suite werd uitgevoerd door een zeer sterk internationaal ensemble met Rhys Chatham en Fast Forward die de New Yorkse scene vertegenwoordigden. Bij de première voegde danseres Wubje Kuindersma zich bij het ensemble dat verder nog werd uitgebreid met een grote videoprojectie.

Het stuk is gebaseerd op Tellers solo-project Lucky Ringston. Dit is een werk dat ouderwetse ring-gemoduleerde kortegolf, radio, synth, boventoon, timbre-sculptuur en instrumenten van timbre-aanvallen van het ensemble in verschillende en steeds groeiende intervallen belicht. De zwevende drone-achtige radiosynthesizer wordt afgewisseld met het geluid van het tegenwoordig kaal klinkende modernisme uit de jaren 50 en inspiratie van Messiaens 'Et Exspecto Resurrectionem Mortuorum pt.V'.

Zo, dat weet u ook alweer. Maar zeg nu zelf, onze eerste indruk klonk toch aanlokkelijker? Beschouw experimentele muziek voor mijn part ook gerust als een stad, en ontdek ze op jouw manier. De dingen die je per toeval ontdekt blijven immers langer in je geheugen dan hetgeen je ziet na het eerst uitpluizen van een stadsgids. Heb ik gelijk of niet?

Jørgen Teller

Dimi Brands
11/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...