casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.965 items

   

Iszoloscope
False Vacuum
Dark Ambient - Drum 'n Bass - Industrial - Noise
21/03/2016 : Iszoloscope - False Vacuum
Ant-Zen  Ant-Zen
21/03/2016, Dimi Brands

Eindelijk is hij er, de langverwachte nieuwe Iszoloscope, het wachten heeft een goede vier jaar aangesleept, en ik kan alvast verklappen dat het de moeite waard geweest is.

‘Awe Gratitude Rapture’ speelt met het dreigende dat eigen is aan martial industrial, Iszoloscope is niet voor een gat te vangen, dat wisten we al langer dan vandaag.

Doodleuk wordt het roer dan ook volledig omgegooid op ‘Chronophage’, dat samen met het daaropvolgende ‘Spectral Inverter’ garant staan voor een portie Iszoloscope powernoise op zijn best. Twee tracks die van mij zo op de dansvloer gezwierd worden. Helaas vrees ik dat het Belgische fuifpubliek niet openminded genoeg zal zijn om net als ik deze twee bommetjes tot verplichte floorfillers te bombarderen.

Jammer voor hen, want deze status zijn deze songs absoluut waardig. Daarom nog maar eens een dringende oproep om niet krampachtig vast te houden aan voorgekauwde kost, maar die muzikale horizonten ook op de dansvloer te verbreden. Het zwarte milieu staat immers bekend om zijn vrijheid van geest, heb ik me toch altijd laten wijsmaken, waar wacht u dus nog op?

Voor degenen die nog een laatste duwtje in de rug nodig hebben kan ik meedelen dat ‘Chronophage’ een rhythmic industrial nummer is dat er meteen de vaart stevig inzet, maar toegankelijk genoeg blijft om angsthazen die bij de woordcombinatie rhythmic industrial al meteen naar de oordopjes grijpen, lik op stuk te geven. Halverwege het nummer is er een poosje rust voorzien, waarna het terug doodleuk plankgas gegeven wordt. Aanstekelijk spul, neem het van me aan!

Iets wat we van ‘Spectral Inverter’ ook kunnen zeggen. Als een knetterende machine hobbelt deze track zich weg over een weg die geplaveid wordt door onderliggende diepe sub-bassen, die Iszoloscope’s liefde voor het drum ‘n’ bass genre onderstrepen. De rhythmic industrial op deze track schakelt een versnelling lager, maar is even dansbaar als zijn voorganger. Nog maar een derde van de plaat achter de rug, en het eindejaarslijstje spookt al in ons achterhoofd!

Ook ‘Experimenting With Truth (Solve)’ doet het met die zware subbassen, al krijgen we hier geen powernoise maar een mooi stuk dark ambient. Op het einde van de plaat vinden we ook nog ‘Experimenting With Truth (Coagula)’, dat dan weer cinematografisch van aard is. Een mooie aanvulling op het eerste deel van het nummer, dat in zijn geheel mag prijken op de soundtrack van een film die we met plezier zouden bekijken.

Ook hier bewijst Iszoloscope zijn veelzijdigheid, door nummers te brengen die ook naast de dansvloer prima rechtop blijven staan. Iets wat in dit genre heus niet iedereen gegeven is.

‘Faint Negative Charge’ trekt de deur naar de dansvloer weer wagenwijd open. Krakende, mechanische bassen weten in no time zelfs de meest stramme spieren terug soepel te maken. Ik heb me laten vertellen dat Yann Faussurier in het dagelijkse leven kinesist is, wat dat betreft kent hij dus wel de kneepjes van het vak.

Wie nog adem over heeft, kan nog wel een poosje doorgaan op het stevige ‘Vacuum Metastability’.

Op ‘Relevance Outside Logic’ gaat het experimenteren met geluiden lustig verder, zo horen we een beat die vervormd lijkt te worden tot een schreeuwerige angstkreet, boven een drum ‘n’ bass patroontje.

Alvorens we de deuren van onze favoriete (als ze dit soort muziekjes spelen is onze kinderhand namelijk snel gevuld) danszaal achter ons dichttrekken, ondergaan we nog zeer gewillig ‘Absolute And Eternal Moral Nighttime’.

Eerder genoemde afsluiter ‘Experimenting With Truth (Coagula)’ reikt ons een doekje aan om het danszweet van het lijf te wrijven. Steek het echter niet te snel weg, want deze spooky track slaagt er tevens stante pede in om het angstzweet bij ons los te weken.

Alle nummers hier present vallen onder de grote rhythmic industrial (of powernoise zo u wil) noemer, maar zijn toch elk stuk voor stuk anders, en deze diversiteit is altijd een van de sterke troeven van Iszoloscope geweest.

We hebben er lang op moeten wachten, maar dat het lonend was, bewijst deze False Vacuum ten voeten uit, want geen enkel zwak moment valt er nog maar in de verte te bespeuren.

Iszoloscope is een naam die tot voorheen voornamelijk bekend was bij de mensen die jaarlijks afzakken naar Maschinenfest en soortgelijke evenementen; hoog tijd dat daar verandering in gebracht moet worden, zo dachten ook onze vrienden van Coalescaremonium, die Iszoloscope op hun zeer gevarieerde affiche plaatsten. Zeker niet te missen dus op zaterdag 2 april, te Brussel!!

Iszoloscope

Dimi Brands
21/03/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Downhill XIV - Best Of Edition - 30/11/2019 Nieuwe Nor Heerlen

Het is al sedert 2004 een feit dat een kleiner festival ook groots kan zijn. Het bewijs wordt eens te meer geleverd door de Downhill-organisatie dat er telkens in slaagt om bands te programmeren die je zelden of nooit tegenkomt op een podium waar dan ook in de Lage Landen. Voor de inmiddels veertiende editie van Downhill werd geopteerd ...

lees meer...
NIEUWS 11/12/2019 : R.I.P. Bodo Staiger (Rheingold) (27 oktober 1949 – 4 december 2019)

Bodo Staiger is dood. De zanger-gitarist van de Neue Deutsche Welle (NDW) band Rheingold is dinsdag (4 december 2019) overleden, de doodsoorzaak is nog niet bekend. Rheingold schrijft over een plotselinge en onverwachte dood. Met "Dreiklangsdimensionen" had het Duitse new wave trio, naast zanger en gitarist Bodo Staiger nog bestaande ...

lees meer...
INTERVIEW : De Delvers - Op vrijdag 13 december 2019 live in De Kleine Hedonist, Antwerpen

New wave uit Noeveren (Boom)! Hun korte self titled debuut “De Delvers” (onze review leest u hier), vol korte, gebalde, flitsende Nederlandstalige new wave en postpunk songs verscheen vorig jaar (2018). Op 13 december spelen De Delvers hun laatste concert van dit jaar (2019) in de Kleine Hedonist, Sint-Jacobsmarkt 34, 2000 in Antwerpen! ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Kent u Dead Souls Rising nog?

Als u al enige tijd mee gaat in de scene (lees een eeuwigheid) en dus niet zomaar een hipstertje of meelopertje bent dan zegt u deze naam vast nog iets. Dit duo rond Laurent en de feërieke verschijning Alastrelle is, zoals het goeie goths betaamt, weer onder de levenden. Hier bij ons was dit duo live een graag geziene gast, en hun albums ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Engelsstaub klopt weer op de deur.

Deze groep was ooit relatief populair, een off shoot van Madre Del Vizio, veel meer dark wave en zelfs folk invloeden, licht tribaal en zelfs een beetje heidens. De groep werd vooral populair met de albums “Malleus Mallficarum”(1993) en “Ignis Fatus;Irrlichter”(1994). Nadien waren er nog wel tekenen van leven, zo was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : R.I.P. Keith Brewer (°1970-+2019)

Keith Brewer, de man achter het geliefde power electronics project Taint is vorige week overleden ten gevolge van een zeer agressieve darmkanker. Door de uitzaaiingen werd zijn doodsvonnis reeds na enkele maanden getekend. Taint was al een tijdje niet meer actief, maar de man uit Texas bracht onder de naam Mania nog muziek uit. Taint ...

lees meer...
FOTO'S : Dässwat - @ C.C. Palethe Pelt, 03/12/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : Zaterdag HerrNia en WÜLF7 op Dark Entries Nights, gratis...

Toegegeven, onze Dark Entries Nights hebben in 2019 nogal een elektronische draai gekregen. We willen andere donkere genres uiteraard niet verwaarlozen, maar we herinneren er graag aan dat België zijn naam gemaakt heeft in de electro, en wie er laatst bij was op het optreden van IC 434 zal ons niet tegenspreken. De laatste Dark Entries ...

lees meer...
FOTO'S : Linea Aspera - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Desperate Journalist - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : WEIHAN - Onze muziek biedt puur escapisme.

Het is een feit dat we niet veel Belgische groepen hebben die actief zijn in het neofolk genre. Dit jaar werd ik dan ook zeer aangenaam verrast door de nieuwkomers van La Merde (die we onmiddellijk ook in onze interviewruimte duwden) en zie, het einde van het jaar heeft nog een verrassing in petto: onze nationale trots in het genre, Weihan, ...