casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Institution D.O.L.
The Thelema Tales
Ambient - Avant-Garde - Hedendaags klassiek - Industrial - Ritual
21/12/2020 : Institution D.O.L. - The Thelema Tales
TORM Ent.  TORM Ent.
21/12/2020, Dimi Brands

De iconische foto van Aleister Crowley op de hoes van de nieuwe Insitution D.O.L. cd verbaasde ons minder dan de foto aan de binnenkant alwaar we Barbie B. aan de zijde zien staan van ene Wolfgang J. Eder. Vooral het feit dat onder diens naam het woord “piano” staat was verantwoordelijk voor de frons die zich als vanzelf bij ons manifesteerde.

U dient te weten dat Institution D.O.L. bekend staat als een power electronics/noise act die vorig jaar met Our Love Can Destroy This Whole Fucking World niet alleen zijn meest gepassioneerde maar ook zijn meest gewelddadige en hardste album uit zijn carrière uitgebracht heeft.

Even gas terugnemen, vragen we ons dan af wanneer blijkt dat (naar eigen zeggen) de enige actieve power electronics act uit Oostenrijk in zee gaat met een pianist.

Opener ‘The Abbey’ doet ons bijna afvragen of deze samenwerking wel nodig was. De pianoklanken van Eder vervliegen een beetje in het ijle. Storend is het niet, maar dit soort ambientklanken lijken haast te vloeken met de naam Institution D.O.L. die op het hoesje prijkt.

Toch niet getreurd: ook ‘Flight Of The Horus’ tapt uit een ander vaatje, doch de ambient is een pak duisterder, waardoor er meteen connectie gemaakt wordt met die rare meneer op het hoesje. De uitwaaierende klanken blazen je als vanzelf de occulte richting uit, wat ons in een weg brengt naar het verhaal achter dit album.

The Great Thelema tracht de muzikale weergave te zijn van de pelgrimstocht naar Cefalù (Sicilië) die beide heren ondernamen in de zomer van 2015. In het voetspoor van “The Great Beast”, Edward Alexander Crowley.

Een mix van elektronica, pianoklanken en field recordings gemaakt in de abdij van Thelema. Crowley was een bewonderaar van de 16de eeuwse Franse satirist François Rabelais, die in zijn spotwerk over religie, mystiek en politiek, getiteld Gargantua, de hoofdpersoon een abdij van Thélème (een fictieve stad aan de Loire) laat stichten waarin de zogenaamde Thelemieten een soort van anti-kloosterorde vormden; hierin mag toch wel een inspiratiebron vermoeden worden, niet alleen omdat Crowley de naam “Thelemieten” overnam, maar ook daar hij in 1920 dus in Cefalù zelf een abdij van Thelema stichtte. In 1923 werd deze gesloten nadat de Thelemieten op last van Mussolini’s regering Italië moesten verlaten.

Tussen alle bittere ernst (zie wat dat betreft ook het satanisme) mag er dus wel degelijk een keertje gelachen worden. Wij deden dat tijdens ‘Sex With A Seitanist’. Niet alleen qua titel die ons meteen deed terugdenken aan het YouTube fenomeen Vegan Black Metal Chef maar ook omwille van de moddervette knipoog die Barbie tijdens dit nummer werpt richting David Tibet.

Tibet met zijn Current 93 zelf doordrongen van het Thelema-thema (93 is een steeds weerkerend getal binnen deze filosofie), en zo zijn er nog wel wat artiesten binnen het avant garde genre die maar wat graag inspiratie haalden bij Crowley. Boyd Rice liet bijvoorbeeld met de regelmaat van de klok verzen uit het boek Liber Al vel Legis (The Book Of The Law) vallen.

Wat die knipoog betreft: leg ‘Sex With A Seitanist’ een keer naast ‘A Gothic Love Song’ van Current 93 en u zal meteen weten wat we bedoelen.

Maar het boeiendst zijn de nummers ‘Ad Astra’ en de grandioze finale getiteld ‘Exodus II’. Deze ritueel aandoende soundscapes met orgel, koorzang en ijle klanken passen ons inziens dan ook het best bij dit onderwerp.

Deze nieuwe gedaante van Institution D.O.L. zal de fans van het eerste uur zeker verrassen. Het is altijd een beetje bang afwachten wanneer een artiest besluit een andere weg in te slaan. In het geval van Insitution D.O.L. slaat dit zeer positief uit. Wanneer je als lawaaimaker alles gezegd hebt wat er te zeggen valt appreciëren we zulke carrièreswitch meer dan het angstvallig vasthouden aan vastgeroeste patronen. Van ons mag Barbie in de toekomst dan ook vaker dit pad bewandelen.

Was voorganger Our Love Can Destroy This Whole Fucking World de hardste, dan is The Thelema Tales de meest “gothic” plaat van Institution D.O.L..

Love is the law and love under will. :93:

Institution D.O.L.

Dimi Brands
21/12/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...