casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.621 items

   

Institution D.O.L.
Our Love Can Destroy This Whole Fucking World
Power Electronics
24/01/2019 : Institution D.O.L. - Our Love Can Destroy This Whole Fucking World
TORM Ent.  TORM Ent.
24/01/2019, Dimi Brands

Our Love Can Destroy This Whole Fucking World, een indrukwekkende slogan die al een tijdje meedraait bij het Oostenrijkse Institution D.O.L.

Of, hoe een positieve emotie in staat is een nogal drastische negatieve reactie in het werk te zetten.

Institution D.O.L. gaat er prat op de enige actieve power electronics act uit Oostenrijk te zijn. Barbie B. en Meta Dolor kondigden de release van Our Love... (dat we vanaf nu gemakshalve OLCDTWFW zullen noemen) reeds lang op voorhand aan met de mededeling dat dit het “cacofonische magnum opus” van het project zou worden. De verwachtingen werden nog een beetje meer aangescherpt door er in een weg bij te vermelden dat OLCDTWFW de meest gewelddadige en hardste, maar tegelijkertijd ook de meest gepassioneerde plaat in de reeds 22-jarige geschiedenis van Institution D.O.L. zou zijn.

Barbie zegt er nog waarschuwend bij dat dit album niet voor zogenaamde noise-toeristen is. Een duidelijke bron van ergernis deze personen die niet om de juiste redenen zich met dit soort muziek inlaten (en weer even snel van het toneel verdwenen zijn, een oud zeer in vele subculturen).

Maar kijk je verder dan enkel het eigen aan het genre zijnde shock effect, en wens je je dagelijkse portie geluid in een zo hard mogelijke uppercut te ontvangen, dan is OLCDTWFW beslist een van de platen die je in 2019 zullen bijblijven.

Opgenomen in drie verschillende landen over de tijdspanne van 3 jaar roepen de 7 nummers een wereld voor de geest waarin termen als straf, totale verwoesting en onomkeerbare vernietiging alomtegenwoordig zijn.

OLCDTWFW concentreert zich dus niet op het aspect liefde in titel, maar kijkt naar de wereld die deze noise liefhebbers omgetoverd hebben in een post apocalyptisch landschap.

Hierin schuilt meteen de kracht van het album, met name een samenhangend verhaal en sfeer die men weet te creëren met behulp van handgemaakte analoge geluiden, een authentieke hoge dosis agressie en door het woord “genade” even uit het vocabularium te schrappen.

Vergeet dus even de term “soundscape”, “deathscape” is in dit geval meer gepast.

Bij opener ‘Invocation’ zijn het niet de poorten van de tempel die kraken wanneer ze ons binnenlaten voor de liturgische ceremonie. Barbie, in de denkbeeldige gedaante van organist versterkt zijn instrument met de nodige distortion waardoor we meteen weten dat zelfs de here Jezus de hoop in deze Kerk reeds lang opgegeven heeft.

Qua opener is het misschien niet de meest originele zet om met een nummer als ‘Invocation’ te komen, over de effectiviteit zijn we het er eenduidig over eens dat het nummer in kwestie er in slaagt een sfeertje te scheppen.

‘We Are The Black Ones’ en ‘You Are All Lost’ zien we dan weer als de donderpreken die van het spreekgestoelte over de “krijgers der liefde” hun hoofden uitgestort worden.

Liefde is een thema dat een prominente plaats inneemt in religie, net zozeer als dogma’s. Slikken dus die handel en vooral geen vragen stellen. Niet toevallig dan ook dat religie een vaak terugkerend thema is bij veel acts die in dit genre opereren.

Je kan je maar beter goed wapenen voor deze strijd, want ‘Abschlachtung’ heeft zijn naam niet gestolen. Vandaar dat ‘You Are All Lost’ wellicht nog wat temporiseerde, want het slagveld dat wacht is allesbehalve rooskleurig. ‘Abschlachtung’ hakt er stevig op in, maar is nog klein bier vergeleken met de complete chaos van ‘Absolute Hell’ dat het zonder Duitse sloganeske kreten moet stellen, maar waarbij de doodsreutels er verder niet om liegen.

Frivoliteiten zoals die in het verleden wel eens durfden opduiken, zijn op OLCDTWFW compleet uit den boze. Of het zou de knipoog richting angstpop/misantropop (wat blijf ik dit een heerlijke term vinden) moeten wezen van ‘You Are All Lost’ en ‘In Dust And Death’, die het mes (slechts) een halve millimeter van de keel houdt.

Wanneer we na een dik half uur bij het afsluitende titelnummer aanbeland zijn, lijkt de spijt alsnog in de staart te schuilen.

Op een bedje van spacy soundscapes en piano horen we een stem die voor het eerst ware emoties toont. Als wil men hier beduiden dat de onomkeerbare reactie van hun liefde uiteindelijk meer kwaad dan goed gedaan heeft, en men nu pas tot het volle besef hiervan gekomen is. Of hoe je niet oorverdovend luid moet zijn om je statement te maken. Valentijn is nakende, nu we toch over statements bezig zijn: met deze plaat onder je arm zal je geliefde alleen al omwille van de titel zeer tevreden zijn.

Om even terug te keren naar het religieuze begin van de plaat, dachten we even aan apostel Petrus die bittere tranen weende nadat hij Jezus verraden had. Ook hier was immers liefde in het spel, want Petrus werd door Jezus zelf als Diens rots aanzien.

Institution D.O.L. toont zich met deze 9de plaat ook een ware rots in de power electronics branding. Zwaar aanbevolen voor liefhebbers van acts als Propergol, Genocide Organ en The Grey Wolves.

Institution D.O.L.

Dimi Brands
24/01/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Trouwfe(e)st#3 - Eigenzinnigheid en serendipiteit

Trouwfe(e)st#3. Het is ondertussen al lang geen trouwfeest meer, maar de verjaardag van een trouwfeest. Toen Dimi en Sigrid twee jaar geleden in het huwelijksbootje stapten, vonden ze er immers – als liefhebbers van dark ambient en neofolk – niets beter op dan een aantal van hun lievelingsgroepen uit te nodigen om hun hoogdag te ...

lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massaal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...