casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Institution D.O.L.
Our Love Can Destroy This Whole Fucking World
Power Electronics
24/01/2019 : Institution D.O.L. - Our Love Can Destroy This Whole Fucking World
TORM Ent.  TORM Ent.
24/01/2019, Dimi Brands

Our Love Can Destroy This Whole Fucking World, een indrukwekkende slogan die al een tijdje meedraait bij het Oostenrijkse Institution D.O.L.

Of, hoe een positieve emotie in staat is een nogal drastische negatieve reactie in het werk te zetten.

Institution D.O.L. gaat er prat op de enige actieve power electronics act uit Oostenrijk te zijn. Barbie B. en Meta Dolor kondigden de release van Our Love... (dat we vanaf nu gemakshalve OLCDTWFW zullen noemen) reeds lang op voorhand aan met de mededeling dat dit het “cacofonische magnum opus” van het project zou worden. De verwachtingen werden nog een beetje meer aangescherpt door er in een weg bij te vermelden dat OLCDTWFW de meest gewelddadige en hardste, maar tegelijkertijd ook de meest gepassioneerde plaat in de reeds 22-jarige geschiedenis van Institution D.O.L. zou zijn.

Barbie zegt er nog waarschuwend bij dat dit album niet voor zogenaamde noise-toeristen is. Een duidelijke bron van ergernis deze personen die niet om de juiste redenen zich met dit soort muziek inlaten (en weer even snel van het toneel verdwenen zijn, een oud zeer in vele subculturen).

Maar kijk je verder dan enkel het eigen aan het genre zijnde shock effect, en wens je je dagelijkse portie geluid in een zo hard mogelijke uppercut te ontvangen, dan is OLCDTWFW beslist een van de platen die je in 2019 zullen bijblijven.

Opgenomen in drie verschillende landen over de tijdspanne van 3 jaar roepen de 7 nummers een wereld voor de geest waarin termen als straf, totale verwoesting en onomkeerbare vernietiging alomtegenwoordig zijn.

OLCDTWFW concentreert zich dus niet op het aspect liefde in titel, maar kijkt naar de wereld die deze noise liefhebbers omgetoverd hebben in een post apocalyptisch landschap.

Hierin schuilt meteen de kracht van het album, met name een samenhangend verhaal en sfeer die men weet te creëren met behulp van handgemaakte analoge geluiden, een authentieke hoge dosis agressie en door het woord “genade” even uit het vocabularium te schrappen.

Vergeet dus even de term “soundscape”, “deathscape” is in dit geval meer gepast.

Bij opener ‘Invocation’ zijn het niet de poorten van de tempel die kraken wanneer ze ons binnenlaten voor de liturgische ceremonie. Barbie, in de denkbeeldige gedaante van organist versterkt zijn instrument met de nodige distortion waardoor we meteen weten dat zelfs de here Jezus de hoop in deze Kerk reeds lang opgegeven heeft.

Qua opener is het misschien niet de meest originele zet om met een nummer als ‘Invocation’ te komen, over de effectiviteit zijn we het er eenduidig over eens dat het nummer in kwestie er in slaagt een sfeertje te scheppen.

‘We Are The Black Ones’ en ‘You Are All Lost’ zien we dan weer als de donderpreken die van het spreekgestoelte over de “krijgers der liefde” hun hoofden uitgestort worden.

Liefde is een thema dat een prominente plaats inneemt in religie, net zozeer als dogma’s. Slikken dus die handel en vooral geen vragen stellen. Niet toevallig dan ook dat religie een vaak terugkerend thema is bij veel acts die in dit genre opereren.

Je kan je maar beter goed wapenen voor deze strijd, want ‘Abschlachtung’ heeft zijn naam niet gestolen. Vandaar dat ‘You Are All Lost’ wellicht nog wat temporiseerde, want het slagveld dat wacht is allesbehalve rooskleurig. ‘Abschlachtung’ hakt er stevig op in, maar is nog klein bier vergeleken met de complete chaos van ‘Absolute Hell’ dat het zonder Duitse sloganeske kreten moet stellen, maar waarbij de doodsreutels er verder niet om liegen.

Frivoliteiten zoals die in het verleden wel eens durfden opduiken, zijn op OLCDTWFW compleet uit den boze. Of het zou de knipoog richting angstpop/misantropop (wat blijf ik dit een heerlijke term vinden) moeten wezen van ‘You Are All Lost’ en ‘In Dust And Death’, die het mes (slechts) een halve millimeter van de keel houdt.

Wanneer we na een dik half uur bij het afsluitende titelnummer aanbeland zijn, lijkt de spijt alsnog in de staart te schuilen.

Op een bedje van spacy soundscapes en piano horen we een stem die voor het eerst ware emoties toont. Als wil men hier beduiden dat de onomkeerbare reactie van hun liefde uiteindelijk meer kwaad dan goed gedaan heeft, en men nu pas tot het volle besef hiervan gekomen is. Of hoe je niet oorverdovend luid moet zijn om je statement te maken. Valentijn is nakende, nu we toch over statements bezig zijn: met deze plaat onder je arm zal je geliefde alleen al omwille van de titel zeer tevreden zijn.

Om even terug te keren naar het religieuze begin van de plaat, dachten we even aan apostel Petrus die bittere tranen weende nadat hij Jezus verraden had. Ook hier was immers liefde in het spel, want Petrus werd door Jezus zelf als Diens rots aanzien.

Institution D.O.L. toont zich met deze 9de plaat ook een ware rots in de power electronics branding. Zwaar aanbevolen voor liefhebbers van acts als Propergol, Genocide Organ en The Grey Wolves.

Institution D.O.L.

Dimi Brands
24/01/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...