casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.239 items

   

Institution D.O.L.
Exzess
Dark Ambient - Industrial - Power Electronics
21/02/2017 : Institution D.O.L. - Exzess
Klanggalerie  Klanggalerie
21/02/2017, Dimi Brands

De fraaie hoes die een fragment toont van De Val Der Opstandige Engelen van Pieter Breughel De Oude, lijkt meteen in de verf te willen zetten welke sferen je bij het Oostenrijkse Institution D.O.L. mag verwachten.

‘Where Darkness Is The Brightest Place’, welkom in het universum van Barbie B. die met zijn project Institution D.O.L. onder het motto “Our love can destroy this whole fucking world” al bijna twintig jaar aan de weg timmert.

Deze laatste uitspraak is een van de drie manifesten van Institution D.O.L.; de andere twee willen we jullie niet onthouden: zo luidt het eerste manifesto: “Institution D.O.L. vertegenwoordigt de alternatieve cultuur van onze tijd alwaar de decadente gewoonten van de consument en de nieuwe communicatie- en informatietechnologieën de Westerse beschaving, die reeds cultureel zijn wortels verloren heeft, vernietigt.

Onze motivatie is om een levensstijl, vrijheid en geest levend te houden die het bestaan definieert door middel van herkenning, reactie en productiviteit.

Harde geluiden en mooie liedjes zullen de themamuziek zijn voor de bouw van een toren van Babel en de vreugde van het leven zal de kracht van alles zijn.

Institution D.O.L. voedt uw geprogrammeerde behoefte aan informatie en biedt u gretig zinvolle en bruikbare componenten aan.

Alle personen die uitleg en strijd leveren tegen de hierboven genoemde realiteit zijn welkom."

Manifest II: “NO MORE PRO-GRESS! RE-GRESS IS THE ONLY HOPE! CULTURA VITA!

Dat achter deze krachtige zinnen een power electronics act schuilgaat, zal voor de goede verstaanders geen verbazing opwekken.

Naast Institution D.O.L. werkte boegbeeld Barbie B. In het verleden nog mee met acts als Operation Cleansweep, Control, Wertham, Fuckhead, Control en Stahlwerk 9, maar in 2008 staakte de man alle muzikale activiteiten. Na zes lange jaren van complete isolatie werd alsnog de stekker in Institution D.O.L. gestoken, wat resulteerde in het 2015 uitgebrachte 17 Shameless Years, meteen een titel die het project kort en bondig samenvat. Barbie heeft blijkbaar terug genoeg inspiratie opgedaan, want amper een jaar later ligt opvolger Exzess al te blinken. Hierop gaat Barbie in zee met Meta Dolor, en ook Marco Deplano (Wertham/Caligula031/Foresta Di Ferro) mocht meewerken aan het album, maar het eindresultaat neemt daarom nog geen verrassende wending. De 7 titels op Exzess zijn dan ook vintage Institution D.O.L. te noemen, te weten een stevige portie power electronics, met de nodige sfeervolle ambient passages, die rustig (al is dit niet zo een gelukkig gekozen begrip in de letterlijke context) voortkabbelt op de paden die door acts als Brighter Death Now en Genocide Organ aangelegd zijn.

Exzess komt traag op gang, met de twee nummers ‘Where Darkness Is The Brightest Place’ (een forse 10 minuten) en ‘Silent Night’ die het vooral moeten hebben van de spanning die opgebouwd wordt. Laatstgenoemde nummer slaagt hierin met verve, aangezien hiervan een dreiging uitgaat, in die mate dat het verkregen kippenvel aan meer dan alleen maar de koude buitentemperatuur te wijten valt.

‘Burning Paradise’ is voor het eerst op deze plaat een paradijs voor de liefhebbers van hevig gekraak. Laat maar komen die hap, want zo hebben we onze power electronics het liefst: vervormde zang en en ruisende elektronica maken de psychopaat in ons wakker. Een personage dat maar al te graag zijn vervaarlijk grijnzende tronie laat zien op dit soort muziekjes. Aangezien dit alter ego er nu toch is, mag hij ineens zijn perverse gangetje lustig verder doen op ‘Fallen And Furious’.

Eens op gang is dit beest niet meer te stuiten, de aanloop die gevormd werd tijdens de eerste nummers was dus niet meer dan een gepaste wijze om deze Beëlzebub wakker te schudden.

Maar wanneer je denkt dat de apocalyps zijn aanvang genomen lijkt te hebben met al dit brute geweld, zet titeltrack ‘Exzess’ terug de rem op de kakofonie, wat aanvankelijk helaas een beetje een domper op de feestvreugde is voor de die hards, maar voor beginnelingen wellicht een welkome adempauze. Gelukkig is het beest niet helemaal overwonnen, en lijkt het dit halverwege het nummer door middel van een onstuimig ritme te willen aantonen. Subtiele geluidjes met iets dat klinkt als een ondergronds grommend geluid dat aan de oppervlakte tracht te komen, helpen je aardig op weg om beelden voor de geest te halen. Met zijn speelduur van tien minuten, meteen goed voor een filmpje waarin het een en ander te gebeuren valt, en zo na een quasi valse start de meubelen meer dan verdienstelijk gered worden.

Idem dito geldt voor het gelijkaardig getitelde ‘Exodus’. Maar de aandacht wordt pas echt terug vastgegrepen door het afsluitende ‘The Last Rearing Up In Fire’, dat terug een power electronics track van het smerigste soort is.

Hoewel Institution D.O.L. niet bepaald bekend is bij het grote publiek, konden we toch steeds leuke tracks terugvinden op vroegere releases zoals Diskotheka Dekadenza, With Her I Had Some Tropical Feelings en Instructions For Modern Weakniks , het is niet anders zo op Exzess: origineel is het allemaal niet echt, ook geen sinecure in dit genre. Maar nog liever luisteren we naar een power electronics plaat van een constant niveau dan naar het zoveelste gehypte groepje alwaar we volgende maand de naam weeral vergeten zijn.

Institution D.O.L.

Dimi Brands
21/02/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Gothic Pogo Festival zorgt online voor vermaak!

Zoals het Wave Gotik Treffen gaat ook het Gothic Pogo Festival dat naar traditie simultaan in Leipzig plaatsvindt dit jaar niet door. De reden is genoegzaam gekend; corona inderdaad. Maar geen nood. Men wil nu het festival tot bij ons brengen door vanaf vrijdag 29 mei, 19u00 een live stream op te zetten en dit tot en met zondagnacht 31 mei, ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Alles in Allem' komt uit voor 40 jaar Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten heeft een nieuwe plaat uit: 'Alles in Allem'. De plaat komt uit bij de veertigste verjaardag van de groep, die in de donkere kelders van West-Berlijn ontstond in 1980. De tournee voor de plaat is evenwel verzet naar 2021 omwille van redenen die u zelf wel kunt raden. De plaat is opnieuw gebaseerd op het ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Obsidian' van Paradise Lost is nu reeds succesplaat

'Obsidian', de zonet verschenen nieuwe plaat van Paradise Lost, is nu reeds een succes. De plaat zit in de hitlijsten in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk en is dan ook een mooie staaltje metal vermengd met gothic rock invloeden. De nieuwe single, die samen met de nieuwe plaat uitgegeven is, is 'Darker Thoughts'. ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Psy'Aviah covert 'Insomnia' van Faithless

Yves Schelpe van Psy'Aviah staat nooit stil. Zonet heeft hij een voorproefje van de binnenkort - 5 juni - te verschijnen ep 'Train Of Thought' uitgebracht. 'Train Of Thought' is natuurlijk afkomstig uit de verleden jaar verschenen plaat 'Soul Searching'. Een aanvullend nummer op die ep is niets minder dan een cover ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...