casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Inner Paradise
The Wrong Buddha
Noise - Ritual
14/12/2019 : Inner Paradise - The Wrong Buddha
S.E.C.T.  S.E.C.T.
14/12/2019, Dimi Brands

Inner Paradise uit Nepal steekt de loftrompet over communistisch leider Mao Zedong: “The great Mao Zedong be praised for he freed the Tibetan people from the dark middle ages to give them progress and radiance!

Verder lezen we in het boekje van deze cassette ook nog: “Tibet is free – Who’s next?”. Met die duistere middeleeuwen doelt men hier dus op het boeddhisme, in de ogen van Inner Paradise geen filosofie, maar integendeel een gewelddadige religie.

Nochtans is het boeddhisme zowat de laatste overtuiging die je in verband brengt met wreedheden. Enkele maanden geleden hoorden we op het nieuws nog een berichtgeving over een aanslag op een kerk door “extremistische boeddhisten”.

Al grappend verbeeldden we ons dat deze extremisten op een zeer agressieve manier aan het mediteren slaan, maar de geschiedenis leert ons dat deze ogenschijnlijk vredelievende godsdienst ook wat heethoofden voortbrengt.

Aangevuurd door agressieve monniken in landen als Myanmar (Birma), Bhutan en Sri Lanka dulden ze niet dat andere godsdiensten eveneens hun plaats opeisen, met gewelddadige represailles als gevolg.

In Sri Lanka sleept dit verhaal al lang aan. Tijdens de 26 jaar durende burgeroorlog met de Tamil Tijgers richtte de mengelmoes van boeddhisme en nationalisme zich vooral tegen de Tamil-minderheid, die hoofdzakelijk in het noorden van het eiland woont. Maar sinds het einde van de oorlog in 2009 neemt de agressie tegen christenen en moslims toe.

Veel Sri Lankaanse boeddhisten, onder wie prominente monniken, zijn bang dat de dominantie van hun geloof wordt bedreigd door de religieuze minderheden.

Ambtenaren maken het christenen daarom met allerlei bureaucratische trucjes lastig om nieuwe kerken te stichten. Extremisten wakkeren de haat jegens minderheden aan. Moslims worden getreiterd, hun winkels worden in brand gestoken, moskeeën worden aangevallen.

Vooral de radicale boeddhistische beweging BBS, geleid door monnik Galagoda Aththe Gnanasara Thero, probeert het vuur de laatste jaren op te stoken. Doorn in het oog is de vergaande islamisering. Hij voorspelt dan ook dat moslim-extremisten binnen vijftien jaar een oorlog beginnen die erger zal zijn dan de strijd die met de Tamil Tijgers werd uitgevochten. De machthebbers op Sri Lanka reageren dubbelhartig op het extremisme.

Het zogenaamde theravada, de variant van het boeddhisme die dominant is in Sri Lanka, wordt ook breed nagevolgd in Myanmar, Thailand, Laos en Cambodja. De aanhangers gaan er prat op dat zij de oorspronkelijke boeddhistische leer en gebruiken volgen. De radicale stroming die fel gekant is tegen moslims en christenen zoals in Sri Lanka, heeft ook een flinke aanhang in Myanmar, en in mindere mate in Thailand.

Het is een wijdverbreid misverstand dat het boeddhisme geweldloos is”, zo zegt ook deskundige Alan Keenan van International Crisis Group. “Zeker in landen als Sri Lanka en Myanmar, waar het boeddhisme sterk is gepolitiseerd, is het absoluut niet geweldloos.”

Inderdaad, als de politiek zich er mee gaat bemoeien zijn we nog verder van huis in dit “mijn god is beter dan de jouwe” spelletje.

Hoog tijd dus om de vinger op deze stinkende wonde te leggen, zo vond ook Inner Paradise. Dit drietal bestaande uit Fungi Sanjay, Nandavarta Jiva en Saito J. Megumi heeft, en dan verwijzen we naar de bandnaam, geen ingebeelde god nodig om het paradijs te vinden. Niet alleen het boeddhisme moet er aan geloven, hun eerste wapenfeit was een cassette getiteld Against The Hindu Religion (2016). Na enkele optredens in Nepal en India, en bijhorende problemen met de religieuze autoriteiten, zagen ze zich genoodzaakt te verhuizen naar Europa.

Stilistisch kan je spreken van een stijl die aangeduid wordt als Psycho Psychedelic Noise (PPN), een vrij nieuw genre dat door deze Tibetanen op de kaart werd gezet.

Hun elektronische geluiden en noise zijn een mengeling van deze PPN, post-industrial en duistere mantras met nieuwe interpretaties van de Jaïn mantras.

Het jaïnisme is nauw verwant met het boeddhisme, maar qua verschil is het meest karakteristieke kenmerk van vooral het vroege jaïnisme dat het een vorm van ascese predikt waarin de onderdrukking van activiteit centraal staat. Het zich onthouden van iedere activiteit heeft tot gevolg dat er geen daden plaatsvinden die een negatief effect op het karma hebben. Bij de meer extreme vormen van ascese, hoorde een interpretatie dat het ook eerdere reeds verworven negatieve effecten op het karma kon vernietigen. Een asceet hoefde niet wedergeboren te worden en kon dus bevrijd worden van de cyclus van samsara.

Het boeddhisme had een sterke drang tot missie en werd later een in omvang veel grotere religie. Die drang ontbrak bij het jaïnisme en dat had ook nauwelijks bekeerden buiten India. Het verval van het boeddhisme in India was voor het jaar 1000 al begonnen. De gevolgen van de daarna volgende islamitische invasies waren een belangrijke oorzaak dat het boeddhisme aan het eind van de veertiende eeuw vrijwel geheel uit India verdwenen was. Ook het jaïnisme had te lijden van die gevolgen, maar wist zich te handhaven.

Waardoor nog maar eens duidelijk wordt dat je het heden steeds door de bril van de geschiedenis kan zien. En zoals eigen aan een samsara, want dat is het uiteindelijk, heeft deze bril dubbele glazen die het mogelijk maken om hetzelfde te zien in de omgekeerde richting.

Op deze cassette krijg je vier nummers, goed voor een totale speelduur van 70 minuten, met welluidende titels als ‘How Gautama Crushes 27 Insects During Vipaśyanā’, ‘Shit Yoga Ashram’, ‘Lord Buddha Crawls Under The Stench Of The Hindustani Inferno’ en ‘Siddhārtha Totalitarism’, die zweven tussen power electronics en noise. Daartussen verweven dus de mantra’s, waardoor het geheel vaagweg aan de Russische monniken van Phurpa doet denken. Waarbij de intensiteit van de noise plaatsvervanger speelt voor de keelzang. Dat laatste werkt bij Phurpa vaak nogal al langdradig en eentonig, waardoor we Inner Paradise absoluut als een aangename verrassing verwelkomen. Totalitaire regimes en godsdiensten en noise/power electronics vinden al langer dan vandaag vlot de weg naar elkaar, maar het feit dat we deze keer eens een totaal onverwacht onderwerp aangeboord krijgen, spreekt ook weer in het voordeel van Inner Paradise.

Afsluiten doen we, overtuigd atheïstisch zijnde met wie anders dan Nietzsche: “Niemand kan voor jou de brug bouwen waarop uitgerekend jij de stroom van het leven moet overstreken, niemand behalve jijzelf kan dat.

Beschouw ons dus gerust als extremistische atheïsten, de beschrijving hiervan haal ik van de fantastische schrijver/comedian/theatermaker Joost Van De Casteele: “Wij geloven in niets, maar dan wel heel fanatiek.

Maar laat het nog maar wat vierkant draaien in de wereld, wanneer dit sterk materiaal als The Wrong Buddha oplevert!

Inner Paradise

Dimi Brands
14/12/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten