casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Inanis Yoake
In A Summer's Silence
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Dark Wave
02/02/2021 : Inanis Yoake - In A Summer's Silence
SPQR  SPQR
02/02/2021, Dimi Brands

Verkondigen dat vroeger alles beter was zal u ons niet horen doen. Het is natuurlijk klinkklare onzin, want we geven graag de pessimist gelijk die stelt dat er altijd wel iets mis is.

Bovendien is het onze taak om u, de immer leergierige Dark Entries lezer, wegwijs te maken doorheen alle nieuwe releases en trends die tegenwoordig spelen.

Dezelfde pessimist van daarnet zal hierbij opmerken dat het qua trends betreft in de wave scene toch vooral achteruit in plaats van vooruit kijken is. Er is iets van aan.

Uiteraard zitten we ook met een muzikale bagage waaruit we al vergelijkend kunnen putten, om het met de woorden van de trendy therapeut te zeggen: een rugzakje dat werkt als een bril waarmee we naar de dingen kijken.

Nee, vroeger was het niet per se beter, maar op muzikaal gebied was het misschien wel minder afgelijnd en daarom ook wel simpeler te noemen.

Eenieder die al een tijdje meedraait in het wereldje zal ongetwijfeld tal van herinneringen (en in veel gevallen, zoals bij ondergetekende, heimwee) hebben aan feestjes waar op een avond alle zijvertakkingen van de brede new wave boom aan bod kwamen.

Een soortgelijk gemijmer stak meteen de kop op bij het beluisteren van In A Summer’s Silence van het debuterende duo Inanis Yoake. Simone Skelton (gitaar/zang) en Risa Hara (piano, synths en zang) richtten dit project anno 2020 op in Londen. Hoe het komt dat dit vers van de pers gerolde duo ons dan vanaf de beginnoten van hun debuutalbum in een nostalgische bui brengt, vraagt u zich af?

Wel, naast deze twee vaste leden werkt Inanis Yoake hierop samen met tal van gevestigde waarden. Tony Wakeford en diens eega Renée Rosen (Sol Invictus) en Lloyd James (Naevus) zijn niet alleen de bekendsten uit het goedgevulde lijstje van gasten, ze zijn tevens erg bepalend voor het geluid van dit album.

Luister maar eens naar de typisch galmende darkwave drums van ‘Captors’ alwaar de gitaarriffs evenzo hun best doen om over genregrenzen heen te kijken. Fans van de allereerste platen van Death In June zullen bij het horen van dit nummer goedkeurend knikken. Ook de vertrouwde stem van Lloyd James zorgt mede voor dit old school gevoel en Scarlet West die we de rol van Rose McDowall toebedelen voelt zich in deze gedaante als een vis in het water.

Ook de gitaarriedels van ‘There Is No Hill’, eveneens met James op de vocalen, doen erg aan de keizer(s) van het neofolk genre denken.

Toeval dat we James hier als een nieuwe versie van Douglas P zien opduiken? Het feit dat hij werd uitgekozen als plaatsvervanger van zijner ‘Heiligheid’ bij het terug bij elkaar komen van Crisis doet ons anders vermoeden.

En wie Death In June en Crisis zegt, zegt in één adem ook Tony Wakeford en diens Sol Invictus, zoals gezegd eveneens van de partij op dit album. Het mag trouwens niet verbazen dat men voor dit (vroeger letterlijk te nemen) zwaargewicht uit de neofolk wereld koos, want we zijn van mening dat de klankkleur van Skeltons stem een vergelijkbaar timbre bezit.

Wakeford drukt met zijn uit duizenden herkenbare stem misschien net iets te hard zijn stempel op het geluid van Inanis Yoake, waardoor we bij momenten sterk moeten terugdenken aan Sol Invictus albums uit een ver verleden (vooral titels als Trees In Winter en The Blade kwamen meermaals in mijn gedachten op). Nu, we zijn er niet rouwig om want het zijn albums die zich met recht en reden klassiekers binnen het genre mogen noemen. Maar de nummers waar het duo het zonder de hulp van de kleppers moet stellen bewijzen dat ze voldoende eigen capaciteiten in hun mars hebben om te kunnen schitteren. We wijzen graag naar het nummer ‘Hikari’ waarin de Japanse roots van de vrouwelijke helft van Inanis Yoake ten volle tot bloei komen, ook dankzij de vocalen van Yuko Tsubame die een Oosterse wind doorheen het nummer laat waaien. Toch wel een vrij unieke variant binnen het neofolk genre als u het ons vraagt, en absoluut eentje die naar meer smaakt.

De neofolkers die de laatste jaren vooral hun heil moesten zoeken op genregebonden feestjes omdat ze op de reguliere fuiven steevast in de kou bleven staan kunnen hun hart meer dan ophalen aan In A Summer’s Silence, net zoals nostalgici aan de gevarieerde avonden van weleer dat kunnen doen. Doch, Inanis Yoake serveert meer dan alleen maar oude wijn in nieuwe zakken, laat dat duidelijk zijn. Het neofolk genre wordt al wel eens verweten stagnerend te zijn, doch hiervan is geen sprake bij Inanis Yoake (ook al doet deze review misschien anders vermoeden).

Simone liet me weten dat ze in de toekomst van plan zijn om verder te experimenteren met nummers in de Japanse taal. Vooral doen, denken wij dan, want het komt de exclusiviteit van dit multiculturele Londense duo alleen maar ten goede!

Inanis Yoake

Dimi Brands
02/02/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...