casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

In Quantum
Memory 417
Ambient - Dark Ambient
20/10/2019 : In Quantum - Memory 417
Cryo Chamber  Cryo Chamber
20/10/2019, Dimi Brands

We beloven plechtig dat we ons uiterste best doen om nog enkele titels die er (in dit geval het label Cryo Chamber,n.v.d.r.) dit jaar verschenen te bespreken.”, klonk het onlangs nog plechtig in onze bespreking van Davidian, het laatste album van Council Of Nine.

Belofte maakt niet alleen schuld, en in het geval van Cryo Chamber is dat geenszins een opoffering te noemen.

Onze review betreffende Davidian kan dan op het eerste zicht als maar matig positief ervaren worden, wie tussen de regeltjes leest, zal ontdekken dat we een boontje blijven hebben voor dit Amerikaanse dark ambient label.

Onze grootste kritiek (nuja) op Davidian was dat het meer van hetzelfde was. Een beetje tegenstrijdig als we eerst de hoge kwaliteit van de werken op dit label loven, en dan negatief doen over een herhalingsoefening. Klopt, maar stilstand is nog steeds achteruitgang, en voor een verrassing op tijd en stond zijn wij altijd te vinden.

We vielen dan ook haast uit de lucht gevallen toen we Memory 417, het debuut van In Quantum mochten aanhoren.

Een nieuwkomer tout court dus, deze In Quantum (een project van Eric Peterson, een in Amerika wonende Zweed), een onbeschreven blad dat dankzij Cryo Chamber zijn eerste zinnen neerpent en waarbij we van harte hopen dat hier nog vele hoofdstukken mogen vormen.

Peterson neemt ons maar naar het jaar 2074 en breit hier een gans dystopisch verhaal aan vast. Zoals u misschien weet is de dark ambient bij Cryo Chamber erg vaak cinematografisch van aard, en kan je de thema’s in twee grote groepen onderverdelen: oude culten, sekten en mythologie enerzijds en science fiction en dystopieën anderzijds.

In plaats van het etiket dark ambient te gebruiken spreekt Peterson van cyberpunk ambient. Beschouw het vooral als een thematische nuance, want muzikaal mag je je ook hier aan een portie (zeer sterke) cinematografische en dus atmosferische (dark) ambient verwachten.

Wel een belangrijk verschil met het gros van de releases op Cryo Chamber is dat hier gesproken samples het geheel mogen opfleuren, wat een zeer geslaagde zet blijkt te zijn. Het concept van het verhaal gaat over hoe mensen in deze toekomstige tijd weet krijgen van het leven van vroeger. Een vrouw vraagt zich af of de akelige werkelijkheid waar water schaars is en het begrip mensheid voelt als een lang verloren droom echt is (het prachtige ‘Dream’). Naast synthetische geluiden ook klanken die zeer organisch aandoen te gebruiken, is een uitermate sterke zet.

Als Peterson een visionair is, dan ziet het er niet goed uit voor de mens. Maar over zijn muzikale vernuft dient hij niet te vrezen. Wanneer je dit zwaarbeladen concept op een zodanig perfecte wijze kan omzetten in muziek dan wacht de goede man een mooie toekomst.

Van de meer dan 100 (dark) ambient platen die ik dit jaar al hoorde, is Memory 417 eentje om te blijven onthouden. Wat op zich al een hele verdienste is voor deze debutant!

In Quantum

Dimi Brands
20/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...