casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.278 items

   

IIVII
Obsidian
Dark Ambient
06/05/2019 : IIVII - Obsidian
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
06/05/2019, Dimi Brands

Liefhebbers van het betere lawaai kennen Josh Graham misschien wel van bands als Battle Of Mice of A Storm Of Light. Ook bij rumoerige grootmeesters als Neurosis en Red Sparrowes was hij actief.

Naast multi-instrumentalist is hij verder nog bezig als visueel artiest. Dat het niet altijd luid moet zijn leren we uit het feit dat Graham ook actief is als electro-akoestisch componist.

Laat ons nu dat laatste even verbinden met dat visuele aspect, en dan komen we als vanzelf uit bij ‘s mans solowerk. Obsidian is zijn derde plaat onder de IIVII noemer, na eerder (eveneens op Consouling Sounds) Colony (2015) en Invasion (2017).

Tijd ook voor iets anders, want daar waar science fiction het hoofdthema vormde op de twee voorgangers, daar is Obsidian eigenlijk de (herwerking van de) soundtrack die Graham maakte voor de acter-de-schermen documentaire Mother! The Downward Spiral die op zijn beurt handelde over het maken van de Darren Aronofsky film Mother!

Fans van de betere film kennen Aronofsky van veelgeprezen prenten als Black Swan, Requiem For A Dream, Pi en The Fountain. Het soort films waarbij de soundtrack een grote, zeg gerust bepalende, rol speelt en waarbij het dus niet verwonderlijk is dat er zelfs eentje gemaakt werd voor het werkingsproces.

Mother! (2017) vertelt het verhaal van een jonge vrouw die met haar echtgenoot in haar landelijk huis een rustig leven leidt. De rust wordt echter verstoord wanneer er op een dag een mysterieus koppel opdaagt en in het huis blijft logeren. De hoofdrollen worden vertolkt door Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer en Domhnall Gleeson.

Het is de eerste film van Aronofsky waarvan de soundtrack niet gecomponeerd werd door Clint Mansell. De filmmuziek werd gecomponeerd door de betreurde Jóhann Jóhannsson. Maar goed, we wijden uit...

Ook los van de beelden blijken de 5 nummers cinematografische ambient van Obsidian overeind te blijven. Elementen uit electronica, klassiek, ambient, drone tot zelfs vaporwave (voorheen geen idee wat ik me hierbij moest voorstellen, maar enig opzoekwerk leerde me dat dit toch wel in zeer beperkte mate terug te vinden is op Obsidian) komen samen op een manier die verraadt dat je hier niet zomaar met de eerste de beste geluidskunstenaar te maken hebt.

Luister maar eens naar de onheilszwangere opener ‘Octagone’ waarbij melancholische pianoklanken zweven boven dreigende soundscapes.

We zijn ook erg te spreken over de aanzwellende geluiden tijdens het mooie ‘Mineblackheart’ dat haast een ritueel karakter heeft en ook de (wat wij vermoeden) vapourwave invloed die we menen terug te horen in hetzelfde nummer verdient uw aandacht. Indien we juist zitten met ons vermoeden dan zijn we van mening dat deze vaporwave zich uitstekend leent voor dark ambient, althans toch op de manier waarmee Graham er mee omspringt.

Stel u niet de vraag wat dark ambient voor u kan betekenen, want het antwoord hierop is naar mijn eigen bescheiden mening voor de aandachtige lezers van mijn schrijfsels wel hierin terug te vinden. Vraagt u zich dus liever af wat u kan betekenen voor dark ambient. Een bezoekje aan de Consouling Store in Gent brengen bijvoorbeeld kan hierbij soelaas bieden, want hun label heeft al heel wat pareltjes binnen dit genre uitgebracht.

IIVII

Dimi Brands
06/05/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 05/07/2020 : “Echoes From The Bardo” kondigt zich veelbelovend aan!

U kent Your Life on Hold ondertussen vast wel, potige gothic rock van het zeetje, mysterieus ronkend tussen de golven van “Burning For The Ancient Connection” en “My Name Is Legion For We Are Many” steken de schuimkoppen van “Echoes From The Bardo” vervaarlijk op. Gothic rock fans juicht ende jubel. De 'Bardo', ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...