casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.464 items

   

IIVII
Grinding Teeth/Zero Sleep
Dark Ambient - Ethereal / Heavenly Voices
25/10/2020 : IIVII - Grinding Teeth/Zero Sleep
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
25/10/2020, Dimi Brands

Ongeveer gelijktijdig werden bij Consouling eerder dit jaar 3 verschillende releases uitgebracht die elk voorzien waren van een hoes waarbij de kleur zwart prominent aanwezig was.

Gelukkig voor de sloddervossen en verstrooide professors onder ons ging het drie keer om artiesten die onder de categorie uiterst herkenbaar vallen. Zo bleek Jarboe zelfs na 35 jaar nog steeds die zwarte weduwe in wiens web we weeral verstrikt geraakten (Illusory) en gaat Jozef Van Wissem lustig verder met het exploiteren van barokke renaissancemuziek (Ex-Mortis). Erg benieuwd, zeker na het sterke Obsidian, waren we tevens naar het nieuwe werk van IIVII, oftewel het dark ambient project van Josh Graham (Battle Of Mice, A Storm Of Light).

Dat de verwachtingen hooggespannen waren lijkt Graham als het ware zelf ondervonden te hebben want met Grinding Teeth/Zero Sleep brengt hij niet alleen een krachtinspanning van jewelste, het is eveneens in verschillende opzichten een enorm verrassende dubbelaar geworden.

Inderdaad, verrassing nummer 1, amper een jaartje na Obsidian krijgen we 2 albums voor de prijs van 1 die daarenboven ook erg verschillend zijn van elkaar.

De kunde van Graham zelf heeft hij ondertussen al wel vrij breed uitgesmeerd, misschien eens tijd om eens wat te doen met gastmuzikanten?

De ondertitel van Grinding Teeth luidt ‘Interpretations Of A Meth-Fuelled Death Party’ en de vriendenlijst die hier present tekent oogt meer dan verbluffend. Wat anders te denken als je namen als de immer even kwalitatieve als sympathieke Jo Quail, Kim Thayil (Soundgarden), Billy Graves (A Storm Of Light), Shane Ocell (Sorxe), Sarah Pendleton (Subrosa), Dana Schechter (Swans), Gregory Simons (Vonnis) en Benjamin Weinman (Dillinger Escape Plan) naar voren kan schuiven? Indrukwekkend en niet van enige ambitie gespeend, als u het ons vraagt. Zoals u weet is een samengesteld team, hoe sterk de spelers onderling ook mogen zijn, geen automatische verzekering voor een overwinning. Maar wanneer ze elkaar op de juiste manier aanvullen, ontstaan er natuurlijk wel combinaties die als absolute pareltjes weggezet kunnen worden. En laat net dat het geval zijn op Grinding Teeth.

De geslaagde resultaten van deze indrukwekkende samenwerkingen liggen op Grinding Teeth, dat waarlijk geen enkel zwak moment kent, namelijk voor het oprapen.

Al vanaf opener ‘Crystalline Beasts’ is het raak: met maar liefst 2 drummers (Billy Graves en Gregory Simons) en de viool van Sarah Pendleton horen we een nummer dat na een minuut of vijf niet één maar maar liefst drie versnellingen hoger lijkt te schakelen, wat resulteert in iets wat aandoet als een streep moddervette black metal.

Ook erg te spreken zijn we over ‘Sing Your Death Song’ waarbij elektronische manipulatie het nog een dimensie hoger tilt. Zeg bewerkte cellogeluiden en je komt als vanzelf bij Jo Quail uit. Ze mag haar kunstjes verder tentoonspreiden tijdens ‘Disappearing Self’ en ‘Ascending Ardor’. Weeral meer dan overtuigende voorbeelden van wat voor uitzonderlijk artieste ze is.

U kan het tussen de regels lezen: de vele gasten op Grinding Teeth vormen een absolute meerwaarde op dit album. Vooral omdat er sprake is van een haast tastbare chemie tussen Graham en zijn collega's in plaats van elkaar de loef trachten af te steken. Net dat gebrek aan haantjesgedrag maakt van Grinding Teeth zo’n onweerstaanbaar meesterwerkje.

Veel tijd om te bekomen van deze krachtinspanning is je echter niet gegund. Alhoewel, Zero Sleep tapt duidelijk uit een ander vaatje. Dit album bevat bewerkingen van nummers uit de soundtrack van de film Don’t Forget To Remember. Het is niet de eerste keer dat Graham aan de slag gaat met soundtracks, zie ook Obsidian.

Don’t Forget To Remember is een dit jaar verschenen kortfilm van de hand van Thomas Rotenberg waarin een mysterieuze gebeurtenis de wereld fatale slapeloosheid bezorgt. Een jonge vrouw moet een andere dimensie doorkruisen om de mensheid een kans op overleven te geven. Terwijl mensen sterven en de samenleving begint in te storten door deze complete insomnia, beginnen regeringen een medicijn te rantsoeneren, het enige dat slaap kan opwekken. Met een verborgen verbinding met de gebeurtenis, met Zero (de jonge vrouw) dit medicijn gebruiken om een alternatieve dimensie te doorkruisen en de dingen terug te brengen naar de staat zoals ze ooit waren.

Verwacht je echter niet aan voor de hand liggende Matrix-achtige flashy geluiden bij het verklanken van deze andere dimensies. Graham doet eigenlijk exact het tegenovergestelde. Ook hier gaat hij aan de slag met een gastmuzikante, Mathilde Smessaert (BARST) die Grahams klanken van wondermooie engelenzang voorziet. Het contrast tussen beide albums Grinding Teeth/Zero Sleep kon inderdaad haast niet groter zijn. Hoewel de nummers van Zero Sleep onderling wezenlijk niet erg van elkaar verschillen maar daarentegen drijven op de hemelse sfeer die hen stuk voor stuk optilt, slagen de twee muzikanten er keer op keer in om met een ogenschijnlijk simpel toevoegen of verschuiven van een nuance telkens weer een overtuigende stempel te drukken.

Ook al is deze etherische dark ambient voor liefhebbers van Cold Meat Industry (denk bijvoorbeeld Arcana) niets nieuws onder de zon, toch vormen deze vertrouwde combinatie van zweverige, woordeloze vrouwenzang boven dreigende soundscapes en stemmige strijkers of piano hier en daar een waardige aanvulling binnen het genre.

De film waarbij deze klanken horen mag dan wel Don’t Forget To Remember getiteld zijn, de kans dat wij deze dubbelaar gaan vergeten is onbestaande. Grinding Teeth/Zero Sleep is verrassing en bevestiging mooi verspreid over twee sterke schijfjes van een artiest die duidelijk, ook al was het “with a little help from his friends”, het onderste uit de kan heeft gehaald.

IIVII

Dimi Brands
25/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : Welle:Erdball goes classic

Het is een eerder opmerkelijk maar ook bijzonder goed initiatief gebleken: de Gothic meets Klassik-concerten die al sinds een paar jaar in Leipzig doorgaan. Daarop worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : De Delvers fluisteren obsessief de nummers van Siglo XX

De Delvers eren Siglo XX. Wel, het was niet helemaal hun eigen initiatief. Bart Doumen van Into The Dark had een aantal groepen gevraagd om eens wat nummers van Siglo XX onder handen te nemen, en volgens eigen recept op te dienen. Naast De Delvers hebben ook The Arch, Struggler en Xtort zich aan de oefening geleend. De Delvers zagen het evenwel ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2020 : The Unquiet Grave 2020

Kent u de compilatiereeks “The Unquiet Grave” nog? Ooit vrij makkelijk in Europa verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn producten van het Amerikaanse Cleopatra label hier bij ons zeer schaars, of omzeggens onvindbaar. Schande, want er verschijnen best nog wel leuke releases op het label. Cleopatra is ook het label van vermaarde boxen ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : Bijbels zeemonster volgens Therion!

De trots van Zweden op het gebied van symphonic metal presenteert op 22 januari 2021 haar 17de studioalbum. U raadde het al, het gaat hier over Therion. Het nieuwe album zal ‘Leviathan’ heten, het zeemonster waarvan ook sprake in de Bijbel. Therion begon als death metal band anno 1991 met het album ‘Of Darkness …’. ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : The Breath Of Life pakt uit met “Sparks Around Us”

The Breath Of Life, Belgisch langst meedraaiend gothic rock / heavenly voices groep zat niet stil tijdens de lockdown. Hun nieuwe album “Sparks Around Us” is een feit en dus kan de mooie stem van Isabelle Dekeyser met 11 nagelnieuwe nummers uw lockdown woonkamer weer met mooie muziekjes verfraaien. De cd is uit bij Wool E Discs ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...