casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

IIVII
Grinding Teeth/Zero Sleep
Dark Ambient - Ethereal / Heavenly Voices
25/10/2020 : IIVII - Grinding Teeth/Zero Sleep
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
25/10/2020, Dimi Brands

Ongeveer gelijktijdig werden bij Consouling eerder dit jaar 3 verschillende releases uitgebracht die elk voorzien waren van een hoes waarbij de kleur zwart prominent aanwezig was.

Gelukkig voor de sloddervossen en verstrooide professors onder ons ging het drie keer om artiesten die onder de categorie uiterst herkenbaar vallen. Zo bleek Jarboe zelfs na 35 jaar nog steeds die zwarte weduwe in wiens web we weeral verstrikt geraakten (Illusory) en gaat Jozef Van Wissem lustig verder met het exploiteren van barokke renaissancemuziek (Ex-Mortis). Erg benieuwd, zeker na het sterke Obsidian, waren we tevens naar het nieuwe werk van IIVII, oftewel het dark ambient project van Josh Graham (Battle Of Mice, A Storm Of Light).

Dat de verwachtingen hooggespannen waren lijkt Graham als het ware zelf ondervonden te hebben want met Grinding Teeth/Zero Sleep brengt hij niet alleen een krachtinspanning van jewelste, het is eveneens in verschillende opzichten een enorm verrassende dubbelaar geworden.

Inderdaad, verrassing nummer 1, amper een jaartje na Obsidian krijgen we 2 albums voor de prijs van 1 die daarenboven ook erg verschillend zijn van elkaar.

De kunde van Graham zelf heeft hij ondertussen al wel vrij breed uitgesmeerd, misschien eens tijd om eens wat te doen met gastmuzikanten?

De ondertitel van Grinding Teeth luidt ‘Interpretations Of A Meth-Fuelled Death Party’ en de vriendenlijst die hier present tekent oogt meer dan verbluffend. Wat anders te denken als je namen als de immer even kwalitatieve als sympathieke Jo Quail, Kim Thayil (Soundgarden), Billy Graves (A Storm Of Light), Shane Ocell (Sorxe), Sarah Pendleton (Subrosa), Dana Schechter (Swans), Gregory Simons (Vonnis) en Benjamin Weinman (Dillinger Escape Plan) naar voren kan schuiven? Indrukwekkend en niet van enige ambitie gespeend, als u het ons vraagt. Zoals u weet is een samengesteld team, hoe sterk de spelers onderling ook mogen zijn, geen automatische verzekering voor een overwinning. Maar wanneer ze elkaar op de juiste manier aanvullen, ontstaan er natuurlijk wel combinaties die als absolute pareltjes weggezet kunnen worden. En laat net dat het geval zijn op Grinding Teeth.

De geslaagde resultaten van deze indrukwekkende samenwerkingen liggen op Grinding Teeth, dat waarlijk geen enkel zwak moment kent, namelijk voor het oprapen.

Al vanaf opener ‘Crystalline Beasts’ is het raak: met maar liefst 2 drummers (Billy Graves en Gregory Simons) en de viool van Sarah Pendleton horen we een nummer dat na een minuut of vijf niet één maar maar liefst drie versnellingen hoger lijkt te schakelen, wat resulteert in iets wat aandoet als een streep moddervette black metal.

Ook erg te spreken zijn we over ‘Sing Your Death Song’ waarbij elektronische manipulatie het nog een dimensie hoger tilt. Zeg bewerkte cellogeluiden en je komt als vanzelf bij Jo Quail uit. Ze mag haar kunstjes verder tentoonspreiden tijdens ‘Disappearing Self’ en ‘Ascending Ardor’. Weeral meer dan overtuigende voorbeelden van wat voor uitzonderlijk artieste ze is.

U kan het tussen de regels lezen: de vele gasten op Grinding Teeth vormen een absolute meerwaarde op dit album. Vooral omdat er sprake is van een haast tastbare chemie tussen Graham en zijn collega's in plaats van elkaar de loef trachten af te steken. Net dat gebrek aan haantjesgedrag maakt van Grinding Teeth zo’n onweerstaanbaar meesterwerkje.

Veel tijd om te bekomen van deze krachtinspanning is je echter niet gegund. Alhoewel, Zero Sleep tapt duidelijk uit een ander vaatje. Dit album bevat bewerkingen van nummers uit de soundtrack van de film Don’t Forget To Remember. Het is niet de eerste keer dat Graham aan de slag gaat met soundtracks, zie ook Obsidian.

Don’t Forget To Remember is een dit jaar verschenen kortfilm van de hand van Thomas Rotenberg waarin een mysterieuze gebeurtenis de wereld fatale slapeloosheid bezorgt. Een jonge vrouw moet een andere dimensie doorkruisen om de mensheid een kans op overleven te geven. Terwijl mensen sterven en de samenleving begint in te storten door deze complete insomnia, beginnen regeringen een medicijn te rantsoeneren, het enige dat slaap kan opwekken. Met een verborgen verbinding met de gebeurtenis, met Zero (de jonge vrouw) dit medicijn gebruiken om een alternatieve dimensie te doorkruisen en de dingen terug te brengen naar de staat zoals ze ooit waren.

Verwacht je echter niet aan voor de hand liggende Matrix-achtige flashy geluiden bij het verklanken van deze andere dimensies. Graham doet eigenlijk exact het tegenovergestelde. Ook hier gaat hij aan de slag met een gastmuzikante, Mathilde Smessaert (BARST) die Grahams klanken van wondermooie engelenzang voorziet. Het contrast tussen beide albums Grinding Teeth/Zero Sleep kon inderdaad haast niet groter zijn. Hoewel de nummers van Zero Sleep onderling wezenlijk niet erg van elkaar verschillen maar daarentegen drijven op de hemelse sfeer die hen stuk voor stuk optilt, slagen de twee muzikanten er keer op keer in om met een ogenschijnlijk simpel toevoegen of verschuiven van een nuance telkens weer een overtuigende stempel te drukken.

Ook al is deze etherische dark ambient voor liefhebbers van Cold Meat Industry (denk bijvoorbeeld Arcana) niets nieuws onder de zon, toch vormen deze vertrouwde combinatie van zweverige, woordeloze vrouwenzang boven dreigende soundscapes en stemmige strijkers of piano hier en daar een waardige aanvulling binnen het genre.

De film waarbij deze klanken horen mag dan wel Don’t Forget To Remember getiteld zijn, de kans dat wij deze dubbelaar gaan vergeten is onbestaande. Grinding Teeth/Zero Sleep is verrassing en bevestiging mooi verspreid over twee sterke schijfjes van een artiest die duidelijk, ook al was het “with a little help from his friends”, het onderste uit de kan heeft gehaald.

IIVII

Dimi Brands
25/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...