casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Ian William Craig
Red Sun Through Smoke
Ambient - Experimental - Hedendaags klassiek - Pop
28/08/2021 : Ian William Craig - Red Sun Through Smoke
Fat Cat Records  Fat Cat Records
28/08/2021, Dimi Brands

Red Sun Through Smoke, het twaalfde solo album van Ian William Craig (zie ook het zweverige Minor Pieces), is een plaatje dat net iets te lang in het Dark Entries hoofdkwartier bleef slingeren. Net zolang als het duurde dat deze opvolger van het album Thresholder (2018) verscheen, 18 maanden om precies te zijn, een zelfde tijdspanne bleek bijna nodig om alsnog enkele zinnen over dit in maart 2020 verschenen album te kunnen neerpennen.

Dat kan twee dingen betekenen en wanneer we u vertellen dat we Red Sun Through Smoke allerminst als een moeilijk te verteerbare plaat hebben ervaren, kan u automatisch concluderen dat ons getalm naast het aanslepende tijdstekort vooral te wijten was aan het feit dat het plaatje ons niet bijster veel deed.

Craig beschikt nochtans, zo bewees hij reeds op In A Word, het zestiende deel in de FRKWYS-reeks (samen met Daniel Lentz), over een aangenaam in het oor liggende folky tenorstem. Maar, zo blijkt al snel, missen we net dat tikkeltje extra dat broodnodig is om ons te kunnen beklijven.

Het feit dat deze opvolger van Thresholder niet lang op zich liet wachten komt doordat het album voortkomt uit een zeer intense periode die voor de artiest gekenmerkt werd door catastrofes die zich zowel op micro- (persoonlijk verlies) als macro-niveau (milieurampen) afspeelden.

Sinds lange tijd staat de piano (terug) centraal in ‘s mans werk, wat van Red Sun Through Smoke meteen een van zijn meest bescheiden albums maakt.

Verdriet is vaak een uiterst geschikte voedingsbodem voor een dijk van een plaat, het is net deze bescheidenheid die maakt dat Craigs muzikaal behang maar niet aan onze muur blijft plakken.

Het album werd opgenomen gedurende twee rampzalige weken in augustus 2018. In deze periode werd de Canadese stad Kelowna omringd door bosbranden die, door de klimaatopwarming, in de zomer regelmatig door de provincie Brits-Columbia razen. Met rook die het hele landschap overspoelde en alle denkbare ruimte die zich vulde met kopzorgen zag Craig zich genoodzaakt om zijn apparatuur in te pakken en elders een tijdelijke studioruimte in te richten.

Dit werd de woonkamer van een klein huisje dat eigendom was van zijn grootvader, die nu in een zorginstelling aan de overkant van de straat woonde. De man sukkelde al tien jaar met dementie. De ochtend nadat Craig er zijn intrek had genomen belden zijn ouders onverwachts om te zeggen dat ze ook zouden komen overgevlogen omdat opa naar de afdeling palliatieve zorgen was overgebracht nadat zijn longen zich hadden gevuld met vocht ten gevolge van de rook. Ondanks deze schokkende gang van zaken overtuigden Craigs ouders hem om door te gaan met opnemen, waarbij het proces uiteindelijk een document werd van de pijnlijke plaats en toestand waarin ze zich bevonden. Een week later, halverwege het opnameproces, stierf zijn grootvader.

Gebeurtenissen ontvouwden zich met een absurd momentum. Diezelfde dag stierven ook minsten twee anderen in het verzorgingstehuis aan ademhalingsproblemen. Craig en zijn ouders zochten daarna gedeelde troost in een pub, waar ze getuige waren van een jonge man die ter plaatse instortte door een hartstilstand. Niet minder dan acht paramedici waren aanwezig en slaagden erin hem na een lange, gespannen tijd in zware stilte eindelijk te reanimeren via een kakofonie van draden, apparaten en medische noodprocedures.

Minuten nadat de man op een brancard was weggedragen, arriveerde de karaoke-act van die zaterdagavond die zich niet bewust was van het zojuist afgespeelde drama en begon zijn routine alsof er daadwerkelijk niets was gebeurd.

Deze vreemde twee weken vielen ook samen met het verliefd worden van Craig. Toch nog iets positiefs, hoor ik u denken. Weet dan dat ook dit behoorlijk gecompliceerd verliep.

Het was de dame in kwestie die als eerste doorhad iemand speciaal ontmoet te hebben. Craig ontdekte pas dat zijn gevoelens wederzijds waren een dag voordat ze voor vier maanden naar Parijs zou verhuizen. Van elkaar gescheiden door zo’n 8000 kilometer begonnen ze een lange e-mail/telefooncorrespondentie, zonder ook maar te weten over hoe het was om samen te zijn. Al dit opgebouwde onbekende lekte ook in de plaat.

Een voordeel van het opnemen bij zijn opa was dat hij toegang kreeg tot diens piano, die het verankeringspunt van de plaat werd. Afgezien daarvan bestond de enige andere instrumentatie uit Craigs stem, een kortegolfradio, verschillende aangepaste cassettedecks en een aantal bandloops. Craig merkt op hoe gebeurtenissen hielpen de vorm van de plaat te forceren en een neiging tot een minder gelaagde, meer spartaanse uitdrukking mee te geven. Net zoals hij samen met zijn ouders opeengepakt zat in een klein huisje terwijl zijn grootvader aan de overkant van de straat op sterven lag en de omringende wereld zich vol rook vulde wilde hij dat deze plaat een even claustrofobische wending aan zou nemen. Veel dingen werden dan ook rechtstreeks op tape opgenomen zonder enige effecten. Een mechanisch hulpmiddel waarop hij terug was een oude viersporen cassetterecorder, omgebouwd tot een geïmproviseerde studiolooper -een handig apparaat om snel ideeën te genereren en opnieuw vorm te geven. Als een take niet werkte, kon Craig er iets anders bovenop leggen, het terug in zichzelf voeden of de circuits van het deck gebruiken om griezelige vervormingen te introduceren.

Uiteindelijk zou er een melodie of een reeks geluiden ontstaan waarrond een lied zou kunnen worden gevormd. De teksten werden gesmeed in een evenzo fragmentarisch proces. Hij nam er zijn dagboek bij, ging naar een willekeurige pagina en zong de woorden die hij over the top vond. Dat kan een halfbakken of willekeurige uitkomst impliceren, maar Craig bewees in het verleden reeds een vernuftig woordmaker te zijn. Noem het dus maar een impressionistische reeks overpeinzingen over liefde, verlies en de willekeurige aard van het leven. Red Sun Through Smoke is bijgevolg dan ook een vrij naakt album geworden waarbij schoonheid en simpelheid elkaars bondgenoten trachten te zijn. Opvallend is wel dat het album opent met ‘Random’, eigenlijk het laatste stuk dat op tape werd gezet. Het werd opgenomen dat Craig al zijn cassettedecks reeds had ingepakt en het huis ondertussen al was leeggemaakt. Voor het eerst sinds het begin van de opname was hij alleen met zijn gedachten en kwam hij tot de constatatie dat na zo’n dikke kosmische laag van gebeurtenissen ervaren te hebben je enkel maar kan toegeven aan de willekeur van dit alles. Al zingend, zonder decks of ander speelgoed om zich achter te verschuilen, realiseerde hij tijdens dit nummer dat er geen betekenis of moraal uit die gebeurtenissen zou worden afgeleid, maar dat het willekeurige en het verdriet alsook de liefde in de tijd allemaal met elkaar verbonden waren. De toevallige aard van de dingen is wat hen hun leven geeft.

Wij zien in Red Sun Through Smoke vooral een erg boeiend ontstaansverhaal, maar wanneer bepaalde nummers (‘Weigh’ bijvoorbeeld) dicht in de buurt van de pathos van bands als Snow Patrol en Editors komen, dan weet u meteen waarom dit plaatje alhier vooral erg lang aan de kant heeft gelegen. Gelukkig staat hier dan wel een nummer als ‘Condx QRN’ tegenover, dat met zijn distortion mooi de beangstigende sfeer van het landschap waarin Craig zich bevond weergeeft. Of het piano-intermezzo ‘Mountains Astray’ en ‘Take’, waarin een flinke portie galm de hoofdrol speelt.

Bent u niet vies van een flinke portie gemengde emoties of bent u gewoonweg erg altruïstisch van aard, dan weerhoudt niets u om deze Canadese artiest een troostende schouder (in de vorm van een aangekocht album) aan te bieden.

Ian William Craig

Dimi Brands
28/08/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...