casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.864 items

   

Ian William Craig
Red Sun Through Smoke
Ambient - Experimental - Hedendaags klassiek - Pop
28/08/2021 : Ian William Craig - Red Sun Through Smoke
Fat Cat Records  Fat Cat Records
28/08/2021, Dimi Brands

Red Sun Through Smoke, het twaalfde solo album van Ian William Craig (zie ook het zweverige Minor Pieces), is een plaatje dat net iets te lang in het Dark Entries hoofdkwartier bleef slingeren. Net zolang als het duurde dat deze opvolger van het album Thresholder (2018) verscheen, 18 maanden om precies te zijn, een zelfde tijdspanne bleek bijna nodig om alsnog enkele zinnen over dit in maart 2020 verschenen album te kunnen neerpennen.

Dat kan twee dingen betekenen en wanneer we u vertellen dat we Red Sun Through Smoke allerminst als een moeilijk te verteerbare plaat hebben ervaren, kan u automatisch concluderen dat ons getalm naast het aanslepende tijdstekort vooral te wijten was aan het feit dat het plaatje ons niet bijster veel deed.

Craig beschikt nochtans, zo bewees hij reeds op In A Word, het zestiende deel in de FRKWYS-reeks (samen met Daniel Lentz), over een aangenaam in het oor liggende folky tenorstem. Maar, zo blijkt al snel, missen we net dat tikkeltje extra dat broodnodig is om ons te kunnen beklijven.

Het feit dat deze opvolger van Thresholder niet lang op zich liet wachten komt doordat het album voortkomt uit een zeer intense periode die voor de artiest gekenmerkt werd door catastrofes die zich zowel op micro- (persoonlijk verlies) als macro-niveau (milieurampen) afspeelden.

Sinds lange tijd staat de piano (terug) centraal in ‘s mans werk, wat van Red Sun Through Smoke meteen een van zijn meest bescheiden albums maakt.

Verdriet is vaak een uiterst geschikte voedingsbodem voor een dijk van een plaat, het is net deze bescheidenheid die maakt dat Craigs muzikaal behang maar niet aan onze muur blijft plakken.

Het album werd opgenomen gedurende twee rampzalige weken in augustus 2018. In deze periode werd de Canadese stad Kelowna omringd door bosbranden die, door de klimaatopwarming, in de zomer regelmatig door de provincie Brits-Columbia razen. Met rook die het hele landschap overspoelde en alle denkbare ruimte die zich vulde met kopzorgen zag Craig zich genoodzaakt om zijn apparatuur in te pakken en elders een tijdelijke studioruimte in te richten.

Dit werd de woonkamer van een klein huisje dat eigendom was van zijn grootvader, die nu in een zorginstelling aan de overkant van de straat woonde. De man sukkelde al tien jaar met dementie. De ochtend nadat Craig er zijn intrek had genomen belden zijn ouders onverwachts om te zeggen dat ze ook zouden komen overgevlogen omdat opa naar de afdeling palliatieve zorgen was overgebracht nadat zijn longen zich hadden gevuld met vocht ten gevolge van de rook. Ondanks deze schokkende gang van zaken overtuigden Craigs ouders hem om door te gaan met opnemen, waarbij het proces uiteindelijk een document werd van de pijnlijke plaats en toestand waarin ze zich bevonden. Een week later, halverwege het opnameproces, stierf zijn grootvader.

Gebeurtenissen ontvouwden zich met een absurd momentum. Diezelfde dag stierven ook minsten twee anderen in het verzorgingstehuis aan ademhalingsproblemen. Craig en zijn ouders zochten daarna gedeelde troost in een pub, waar ze getuige waren van een jonge man die ter plaatse instortte door een hartstilstand. Niet minder dan acht paramedici waren aanwezig en slaagden erin hem na een lange, gespannen tijd in zware stilte eindelijk te reanimeren via een kakofonie van draden, apparaten en medische noodprocedures.

Minuten nadat de man op een brancard was weggedragen, arriveerde de karaoke-act van die zaterdagavond die zich niet bewust was van het zojuist afgespeelde drama en begon zijn routine alsof er daadwerkelijk niets was gebeurd.

Deze vreemde twee weken vielen ook samen met het verliefd worden van Craig. Toch nog iets positiefs, hoor ik u denken. Weet dan dat ook dit behoorlijk gecompliceerd verliep.

Het was de dame in kwestie die als eerste doorhad iemand speciaal ontmoet te hebben. Craig ontdekte pas dat zijn gevoelens wederzijds waren een dag voordat ze voor vier maanden naar Parijs zou verhuizen. Van elkaar gescheiden door zo’n 8000 kilometer begonnen ze een lange e-mail/telefooncorrespondentie, zonder ook maar te weten over hoe het was om samen te zijn. Al dit opgebouwde onbekende lekte ook in de plaat.

Een voordeel van het opnemen bij zijn opa was dat hij toegang kreeg tot diens piano, die het verankeringspunt van de plaat werd. Afgezien daarvan bestond de enige andere instrumentatie uit Craigs stem, een kortegolfradio, verschillende aangepaste cassettedecks en een aantal bandloops. Craig merkt op hoe gebeurtenissen hielpen de vorm van de plaat te forceren en een neiging tot een minder gelaagde, meer spartaanse uitdrukking mee te geven. Net zoals hij samen met zijn ouders opeengepakt zat in een klein huisje terwijl zijn grootvader aan de overkant van de straat op sterven lag en de omringende wereld zich vol rook vulde wilde hij dat deze plaat een even claustrofobische wending aan zou nemen. Veel dingen werden dan ook rechtstreeks op tape opgenomen zonder enige effecten. Een mechanisch hulpmiddel waarop hij terug was een oude viersporen cassetterecorder, omgebouwd tot een geïmproviseerde studiolooper -een handig apparaat om snel ideeën te genereren en opnieuw vorm te geven. Als een take niet werkte, kon Craig er iets anders bovenop leggen, het terug in zichzelf voeden of de circuits van het deck gebruiken om griezelige vervormingen te introduceren.

Uiteindelijk zou er een melodie of een reeks geluiden ontstaan waarrond een lied zou kunnen worden gevormd. De teksten werden gesmeed in een evenzo fragmentarisch proces. Hij nam er zijn dagboek bij, ging naar een willekeurige pagina en zong de woorden die hij over the top vond. Dat kan een halfbakken of willekeurige uitkomst impliceren, maar Craig bewees in het verleden reeds een vernuftig woordmaker te zijn. Noem het dus maar een impressionistische reeks overpeinzingen over liefde, verlies en de willekeurige aard van het leven. Red Sun Through Smoke is bijgevolg dan ook een vrij naakt album geworden waarbij schoonheid en simpelheid elkaars bondgenoten trachten te zijn. Opvallend is wel dat het album opent met ‘Random’, eigenlijk het laatste stuk dat op tape werd gezet. Het werd opgenomen dat Craig al zijn cassettedecks reeds had ingepakt en het huis ondertussen al was leeggemaakt. Voor het eerst sinds het begin van de opname was hij alleen met zijn gedachten en kwam hij tot de constatatie dat na zo’n dikke kosmische laag van gebeurtenissen ervaren te hebben je enkel maar kan toegeven aan de willekeur van dit alles. Al zingend, zonder decks of ander speelgoed om zich achter te verschuilen, realiseerde hij tijdens dit nummer dat er geen betekenis of moraal uit die gebeurtenissen zou worden afgeleid, maar dat het willekeurige en het verdriet alsook de liefde in de tijd allemaal met elkaar verbonden waren. De toevallige aard van de dingen is wat hen hun leven geeft.

Wij zien in Red Sun Through Smoke vooral een erg boeiend ontstaansverhaal, maar wanneer bepaalde nummers (‘Weigh’ bijvoorbeeld) dicht in de buurt van de pathos van bands als Snow Patrol en Editors komen, dan weet u meteen waarom dit plaatje alhier vooral erg lang aan de kant heeft gelegen. Gelukkig staat hier dan wel een nummer als ‘Condx QRN’ tegenover, dat met zijn distortion mooi de beangstigende sfeer van het landschap waarin Craig zich bevond weergeeft. Of het piano-intermezzo ‘Mountains Astray’ en ‘Take’, waarin een flinke portie galm de hoofdrol speelt.

Bent u niet vies van een flinke portie gemengde emoties of bent u gewoonweg erg altruïstisch van aard, dan weerhoudt niets u om deze Canadese artiest een troostende schouder (in de vorm van een aangekocht album) aan te bieden.

Ian William Craig

Dimi Brands
28/08/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2021 : Eerste covid wijzigingen treffen Sinner’s Day

Festivals mogen dan wel weer doorgaan, toch is covid nog altijd niet zonder gevolgen. De eerste wijzigingen worden nu ook in het Sinner’s Day programma door gevoerd, het festival dat van 30 oktober tem 1 november plaats vindt in Heusden Zolder. We kunnen alleen maar hopen dat de wijzigingen beperkt blijven. De organisatie houdt er wel ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2021 : Het Brusselse Ultra Sunn presenteert nieuwe singel “Young Foxes”.

Ultra Sunn kwam begin vorig jaar als een aangename verrassing op de Dark Entries redactie aangewaaid. Het Brussels duo Sam Huge en Gaelle Souflet werken ondertussen ijverig aan hun tweede ep, waarvan deze “Young Foxes” dienst doet als voorgerechtje. De nieuw ep gaat trouwens “Body Electric” (doet u vast aan iets denken) ...

lees meer...
NIEUWS 15/09/2021 : Vreemde eend in de bijt op het Belgische Sinner’s Day podium; The Bollock Brothers.

Waarom? Wel The Bollock Brothers zijn van oudsher een Britse, zeg maar Schotse band, rond zanger Jock McDonald die sedert 1980, jawel 1980, vele podia onveilig maken (vooral ook hier bij ons) en na vele bezettingswissels nog niets van hun prettig gestoorde pluimen zijn verloren. Surfend op de punkgolf pakten ze al snel uit met meer elektronische ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 15/09/2021 : De Nacht van de Experimentele Film op 16 september in het teken van Nico

Voor snelle beslissers: Vanaf dit jaar organiseert het Gentse Artcinema OFFoff weer haar jaarlijkse Nacht van de Experimentele Film. In het verleden mochten we daar reeds The Angelic Conversations van Derek Jarman bewonderen (mét soundtrack van Coil) en ook La Cicatrice Intérieure van de Franse avantgarde filmmaker Philippe ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2021 : This Can Hurt, dé NIN van het Meetjesland op dag 1 van Sinner’s Day!

This Can Hurt is één van de vele Belgische groepen die act de présence geeft op het Sinner’s Day festival dat elke dag een beetje meer dichterbij komt. En neen, Dark Entries gaat niet elke groep op de affiche er zo maar even uitlichten, maar enkel diegene die meer bekendheid verdienen dan ze nu genieten, of iets ...

lees meer...
INTERVIEW : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.

Jammer maar helaas, Breaking Barriers moest dit jaar zijn internationale affiche afzeggen omdat de Russische feministische punkgroep Pussy Riot zijn Europese tournee afgelaste. Er volgt wel een kleiner evenement met enkel Belgische groepen. Sovjet War - punkveteranen uit het begin van de jaren 80 - zijn er de topact, aangevuld met Gert (Kleinpunk). ...

lees meer...
FOTO'S : Praga Khan - @ Rock Monsieur Hamont, 11/09/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ Rock Monsieur Hamont, 11/09/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Neon Judgement - @ Sinner's Day Special Oostende, 25/08/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner's Day Special, Klein Strand Oostende, 25/08/2021 - Het eerste zwarte festival na de lockdown

Is de coronapandemie voorbij? Wellicht nog niet helemaal, maar het gewone leven herwint langzaam zijn rechten en zelfs de zwaar getroffen cultuursector krabbelt terug recht. Het was nog lange tijd bang afwachten of de Sinner's Day Special nog zou doorgaan. Ik heb voor de zekerheid regelmatig de website gecheckt om te zien of ik wel welkom ...

lees meer...
INTERVIEW : HAGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op 9 oktober spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Deze keer een wat bescheidener affiche, maar wel met kwaliteit. Hagar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele leden. Hoe ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Amenra - Ochtendglorenconcert in OLT te Deurne, 22/08/2021

Openluchttheater Rivierenhof in Deurne pakte deze zomer uit met een reeks Ochtendglorenconcerten… Gewoon… Omdat het kan… Met een concert dat begint tijdens het laatste schemer van de nacht om gaandeweg de eerste zonnestralen te mogen begroeten hoort uiteraard een gepaste keuze van artiest en repertoire. O.a. de Belgische ...