casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.420 items

   

Ian Arkley
One
Dark Ambient - Ritual
11/10/2020 : Ian Arkley - One
Opa Loka Records  Opa Loka Records
11/10/2020, Dimi Brands

Ian Arkley eist met One zijn plaats op in het grote boek der carrièrewissels. In het reeds rijkgevulde hoofdstuk over metal artiesten die hun heil vonden in verwante genres als dark ambient, ritual en dark folk tracht hij een blijvende indruk na te laten.

Geen sinecure zo blijkt maar weer eens, in een genre waarin maandelijks wel een paar handenvol releases gedropt worden.

Arkley werd voor het eerst opgemerkt als oprichter van de christelijke trash metal band Seventh Angel, na tal van death/doom/gothic groepen als Ashen Moriality, Century Sleeper, Paramæcium en The Other Window zijn heden ten dage zijn belangrijkste projecten de gothic/doom metal band My Silent Wake en de traditionele gothic rock die hij brengt met Guillotine Dream. Sinds 2010 zagen we hem ook geregeld opduiken bij Attrition om aldaar gitaarpartijen te verzorgen, en nu geeft de man onder eigen naam dus ook een aanzet richting een solocarrière.

Het album werd integraal opgenomen op het platteland van Wales, alwaar Arkley’s homestudio zich bevindt.

Hij spaarde koste noch moeite, wat ook van de instrumenten gezegd die hij aansleepte kan gezegd worden: pomporgel, didgeridoo, mandoline, gitaar en verschillende elektronische percussie instrumenten komen er aan te pas. Gemanipuleerde opnames en stem werden ter plaatse geïmproviseerd.

Ik liet net al vallen dat binnen het genre waaraan Arkley zich waagt een continue stroom van nieuwe releases zich laat gewaarworden, dat is al altijd zo geweest en tegenwoordig met artiesten die noodgedwongen thuis moesten blijven moeten we vaststellen dat onze promo-toren Babylonische proporties begint aan te nemen.

Om maar te zeggen dat ik dit jaar zonder overdrijven al een honderdtal soortgelijke albums mocht aanhoren, Arkley zal het terecht geen dankbare eer vinden uitgerekend in mijn handen gevallen te zijn.

Je moet dan al van heel goede huize komen om mij nog te kunnen verbluffen binnen deze kruisbestuiving van genres, en dan scoor je bij ondergetekende het best door er zo nu en dan eens iets tussen te smijten waar een hoek af is.

Waarmee ik meteen mijn grootste probleem met One op tafel gooi: voor mijn oren speelt Arkley net iets té op veilig. Van koudwatervrees willen we hem echter niet helemaal beschuldigen want het moet gezegd dat deze artiest zich binnen ieder genre zich als een ware kameleon weet te ontpoppen. Je moet het toch maar doen, zelfs al heb je meer dan 30 jaar ervaring op de teller. Toch blijft dit voor mij klinken als iets wat bij de, zoals ik ze graag noem, “Wardruna-generatie” niet in dovemansoren zal vallen. (Ik doel hiermee natuurlijk op de vele fans die met het succes van Wardruna de kop opdoken, en tal van (ik zeg liever overaanbod) soortgelijke acts die als paddenstoelen uit de grond doken.)

Op zich is er dus weinig mis met One, maar naast het avontuurlijke mis ik ook een beetje de samenhang die valt of staat met wat een dark ambient echt goed maakt. De experimenteerdrift van Arkley leidt tot 12 nogal gevarieerde nummers die als geheel moeilijk een beslissend stempel laten drukken. Maar met nummers als ‘English Electric’ en ‘Conscious Agents’ heeft Arkley binnen dit nieuw aangebroken terrein alvast enkele fijne visitekaartjes op zak die mits nog wat schaafwerk mogelijk een mooie(re) toekomst bieden.

Dimi Brands
11/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...