casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

Hybryds
Mythopia
Trance - Tribal / Ritual
05/12/2021 : Hybryds - Mythopia
3rioart
05/12/2021, Dimi Brands

Op de valreep was Mythopia klaar, zo wist Magthea’s vriendin me te vertellen na het optreden dat de Belgische ritual trots gaf op het laatste Porta Nigra festival in thuisbasis Aarschot.

Met op de valreep bedoelde ze dat het artwork pas die morgen klaar was bij de drukker en natuurlijk ook om het nieuwe materiaal live te brengen op wat zowat ‘s lands meest sympathieke festival moet zijn.

Het materiaal van Mythopia was immers al een tijdje klaar. Enkele maanden geleden stuurde Magthea me de files van het album met de vraag wat ik er eerlijk van vond. Hij had eerder al hier en daar online een nummer laten lekken, maar omdat hier maar weinig respons op kwam, stelde hij zich de vraag of het de moeite loonde om het uit te brengen. Het klinkt immers wel anders dan men normaal gewoon is van Hybryds, wist hij er nog aan toe te voegen.

Als een autoriteit als Magthea ons zo’n vraag stelt, luisteren wij natuurlijk gehoorzaam. Des te meer omdat we al sinds jaar en dag hevig fan zijn van alles wat hij uitbrengt.

Een eerste luisterbeurt leerde ons inderdaad dat Mythopia niet met een ander Hybryds album te vergelijken valt, maar is dat nu ook net niet de sterkte van het project? Leg twee willekeurige albums uit hun rijke discografie naast elkaar en de kans is uiterst miniem dat je te horen krijgt hoe Hybryds zichzelf probeert te kopiëren.

Van het Poolse label Zoharum waar Hybryds op stal staat kreeg men echter te horen dat het nieuwe materiaal te “atypisch” voor Hybryds zou zijn, en dat men er daarom vanaf zag om het uit te brengen.

Zoharum bracht naast tal van heruitgaves ook Hybryds’ laatste album Only Darkness uit en toegegeven Mythopia is geen simpele herhalingsoefening van dit succesalbum geworden.

We zouden eerlijk gezegd ook lichtjes teleurgesteld zijn als een muzikaal genie als Magthea plots voor een makkelijke route zou kiezen. Onze geoefende oren horen dan ook eerder een logisch vervolg op een geluid dat steeds verder uitgediept wordt, en daarvan was Only Darkness (en niet alleen dat album) eveneens een mooi voorbeeld.

Toch opmerkelijk anno 2021 waarin diversiteit als zo urgent wordt ervaren en de media ons neigt te laten geloven dat een gemixt koppel waaruit dan nog compleet anders gekleurde kinderen komen niet alleen perfect normaal dan wel de norm zijn geworden. Diversiteit wat geslacht en ras betreft, maar in de muziek is het blijkbaar nog een werkpuntje.

Wat er deze keer wel anders is, is de werkwijze waarop het album tot stand is gekomen. In het verleden gebeurde dit met ‘echte’ instrumenten, bas, synths, drummachines,... Mythopia is echter compleet in DAW (Digital Audio Workstation) opgenomen met alleen maar samples en ja zelfs piano en violen vonden zo hun weg in het Hybryds geluid.

Deze piano werd immers beroerd door onze goede vriend Peter De Koning, maar dat is Magthea vergeten in de credits te zetten, zo meldde de ex-Dark Entries medewerker me eveneens daar in Aarschot.

Toen we Hybryds in 2017 vroegen als headliner voor het eerste Trouwfest festival wilde Magthea experimenteren met Sofie Drakenvleugels (van Dark Poem -dat jaar ook op de affiche) op zang. Sinds 2008 is de Duitse Madeline Arndt de opvolgster van Yasnaïa als vaste zangeres, maar gezien de afstand is repeteren/optreden niet zo evident.

Een experiment dat aansloeg, zo leerde ons niet alleen het sterke optreden van toen maar ook het feit dat het nog een tijdje doorgetrokken werd naar daaropvolgende concerten.

Voor Mythopia is het echter terug Madeline die achter de microfoon staat. We hadden er eerder nog niet echt bij stilgestaan, maar wanneer we beide stemmen met elkaar vergelijken snappen we al snel de keuze voor de Dark Poem-interim. Qua klankkleur wordt er namelijk een soortgelijk doek geschilderd al maakt Mythopia er ons ook attent op dat er altijd een wisselwerking tussen muzikanten bestaat. We kunnen onmogelijk naar nummers als ‘The Demon Awakes’, ‘Close All Wounds’ of ‘There Must Be Light’ luisteren zonder hier naast Hybryds ook een duidelijke Dark Poem link in te horen. Het feit dat Peter De Koning steevast aan de zijde van de twee Antwerpse elfenzusjes kampeerde is hier natuurlijk ook niet vreemd aan.

Ook nieuw is dat Madeline het deze keer niet alleen doet, maar haar vriendin en collega Katharina Galgreipi mag het vocale geluid van Hybryds ineens verdubbelen. Dat beide dames geen vreemden voor elkaar zijn -samen zijn ze actief bij de Duitse band Schattenkinder- kan je goed horen in het prima samenspel van de twee elkaar mooi aanvullende stemmen.

Magthea zei me eveneens dat hij de laatste tijd veel met trance en dance invloeden in de weer is en dat hij op een zijproject broedt dat meer richting goa trance neigt. Op Mythopia wordt de trance echter nog niet helemaal opgewekt door stevige beats of euforische synths. De trance waarover sprake doelt -hier kunnen we wel spreken van een constante Hybryds factor- op z’n plaats in het geheel -hier dus het ritueel.

Wie echter reeds een voorsmaakje wil van de meer elektronische kant van Hybryds anno nu raden we aan te luisteren naar ‘Do I Dream’ (dat intussen ook knap loopwerk verricht met de stemmen van de twee zangeressen) en ‘You Dark Night’.

De triphop/pop “hybride” (tja) waarmee Only Darkness ons liet kennismaken kent met ‘Put Make Up On Reality’ een lichtjes fantastische update.

In de staart van het album gaat men nog de Russische (‘Кассандра’) toer op, tijdens de in haar moedertaal gesproken intro van ‘Wanderers Without Destinations’ heeft Madeline niet veel nodig om het typische jaren 90 darkwave geluid uit de mist te laten opdoemen (om hier niet veel later met knopjeskunstenaar Magthea een verrassende twist aan te geven), richt ‘Ragnarök’ de blik naar het hoge Noorden (gelukkig zonder te klinken als de zoveelste afgezaagde Wardruna kloon!) en sluit ‘Fire And Ice’ de boeken met de vaststelling dat Hybryds met Mythopia de naam instituut nog steeds met recht en reden mag dragen.

Maar liefst 80 minuten lang krijg je hier twaalf nummers waarbij het afsluitende kwartet model staat voor de rijke variatie en de vaststelling dat eender welke artiest een moord zou begaan om al was het maar 1 nummer van zulk kaliber te kunnen schrijven.

Het ‘magisch theater’ blijft tot de verbeelding spreken, en dat na een carrière van een slordige 35 jaar en ongeveer evenveel albums.

Zo was Mythopia niet alleen op de valreep klaar voor Porta Nigra, maar in een weg ook voor een plaatsje in ons eindejaarslijstje.

Hybryds

Dimi Brands
05/12/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...