casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.298 items

   

Hula
Cut From Inside
Dub - Industrial - Post Punk
19/03/2019 : Hula - Cut From Inside
Klanggalerie  Klanggalerie
19/03/2019, Dimi Brands

De grauwheid van een stad bepaalt mee de belangrijkheid voor de muziekindustrie. Om deze stelling te verdedigen wijzen we op het aandeel van industriesteden en de verhouding van belangrijke bands die in deze setting gevormd werden.

In betrekking hierop wijzen we graag naar het Britse Sheffield, een stad van onschatbare waarde in zeer uiteenlopende muziekgenres.

Sheffield werd in de 19de eeuw bekend door zijn staalproductie. Toch beslaat 61% van Sheffield groen, met meer dan 250 parken, bossen en tuinen en ongeveer 2 miljoen bomen. Qua grauwheid mag het daar dan nog wel meevallen, de stempel die de stad op de muziek gedrukt heeft is onmogelijk aan het toeval te wijten.

Vraag tegenwoordig aan een willekeurige tiener wat de belangrijkste band is die Sheffield voortgebracht heeft, en in veel gevallen zal je dan Arctic Monkeys als antwoord krijgen.

Omdat we bij Dark Entries de begrippen ‘belangrijke’ en ‘invloedrijke’ bands toch iets anders zien, zwaaien wij liever met namen als Cabaret Voltaire, Clock DVA, In The Nursery of het Warp label (Autechre, Aphex Twin, Boards Of Canada).

Verder bracht Sheffield nog acts als Thompson Twins, The Human League, Heaven 17, ABC, Pulp, 65daysofstatic, Moloko en helaas ook Def Leppard voort.

Maar vooral in de late jaren 70/vroege jaren 80 kunnen we spreken van een broeihaard van creativiteit. In dat opzicht kunnen we ook Hula situeren. Mark Albrow, Alan Fish en Ron Wright richtten Hula op in 1981. Dit drietal woonde samen met Stephen Mallinder (Cabaret Voltaire) en Paul Widger (They Must Be Russians, Clock DVA, The Box) samen in een villa die de naam Hula Kula droeg.

Na eerdere pogingen met Alan Watt en Chris Brain (Tense, NOS) vond men in Mark Brydon een geschikte bassist om hun eerste plaat Cut From Inside op te nemen. Brydon zou later nog veel succes kennen aan de zijde van Róisín Murphy bij Moloko.

Dat deze bas van essentieel belang is, zal duidelijk worden wanneer je de witte funk hoort die Hula op dit uitstekende debuut presenteert. Een genre dat mede en vooral dankzij een band als A Certain Ratio zijn intrede deed in de wave-wereld, eerder droegen ook PiL en Jah Wobble hier hun steentje aan bij en ook de typische dub-bas zoals die bij Bauhaus vaak te horen was, valt moeilijk te ontkennen.

Naast de moddervette basklanken bestaat Cut From Inside uit ingrediënten zoals cut-ups, gestage ritmes en vocalen waar de paranoia van af druipen.

Naast de geremasterde nummers van de oorspronkelijke lp krijg je er nog vier bonustracks bovenop (‘Feeding The Animal’, ‘Ignoring The Famine’, ‘Sacred Serials’ en ‘Junshi’) die terug te vinden waren op de EP Black Pop Workout, die Cut From Inside voorafging.

Dimi Brands
19/03/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...