casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.237 items

   

Hugs Of The Sky
Virtual Lullaby Circus
Indie - Psychedelic
23/05/2020 : Hugs Of The Sky - Virtual Lullaby Circus
Wagonmaniac  Wagonmaniac
23/05/2020, Dimi Brands

Hugs Of The Sky is eigenlijk een fusie tussen de bands Hugs en The Insect Soldiers Of The Sky. Een collectief van zes in Limburg geboren en getogen jongelingen die hun bronsgroen eikenhouten roots naar eigen zeggen in hun geluid implementeren.

Dit geluid laat zich omschrijven als lo-fi neo-psychedelische rock waarbij de muzikale tijdreis ons in ijltempo doorheen 60 jaar muziek katapulteert.

Psychedelische muziek uit de jaren 60 is totaal mijn ding niet, maar wanneer dit in een mengvorm voorkomt in een geüpdatete versie spreken we andere taal. Denk bijvoorbeeld maar aan shoegaze of (Britpop) bands als The Stone Roses, Primal Scream of Inspiral Carpets.

Bij opener ‘Lullaby Circus’, dat begint als een zeer soulvol nummer moeten we bij de lijzige, schorre zangstijl van zanger Matthieu Vanmarsenille meteen terugdenken aan de Britse groep Reef die in de jaren 90 furore maakte (zo ook tijdens het nummer ‘Princess Peach’). De gezapigheid van het nummer wordt halverwege hardhandig de nek omgewrongen wanneer men besluit om een paar versnellingen hoger te schakelen en over te schakelen naar een tempowisseling die kan tellen. De stem gaat de hoogte in en de gitaren gieren als geen ander.

Het uptempo ‘My Lady MacKenzie’ baadt ook volop in Britse sferen. We wanen ons terug in de volle Britpop glorie, waarbij deze keer het fuzzy gitaargeluid en het vlot in het oor liggende refrein dat enkel bestaat uit “ooooh-ooh’s” het leuke debuut van Supergrass in herinnering brengt.

De grove korrel in de productie laat zich het hele album horen en is eigenlijk de enige constante (naast kwaliteit mogen we toch wel zeggen) want wat de nummers betreft is het afwisseling troef op dit 10 nummers tellende tweede album van Hugs Of The Sky.

Om nog maar eens een voorbeeld aan te halen: ‘Beheaded Knight’ roept zowel David Bowie als The Kinks op, en nog veel meer, ontdek het zelf maar! ‘All Them Vampyres’ is dan weer een song die zo uit de pen van Mauro had kunnen komen. Syd Barrett en Monty Python gaan hand in hand bij Hugs Of The Sky, zeker als je weet dat naar eigen zeggen hun muziek zich afspeelt in het middeleeuwse cyberpunk landschap Garbago, alwaar monsterlijke creaturen harmonieus samenleven in een gezellige, greenwash-kapitalistische controlemaatschapij.

Het is duidelijk dat dit zestal dat eerder dit jaar aan de preselectie van Humo’s Rock Rally deelnam zijn klassiekers kent. Toch betreft het hier allesbehalve oude zakken, integendeel hebben we hier te maken met prille twintigers.

Hun deelname aan de Rock Rally bleef niet onopgemerkt, zo kunnen we afleiden wanneer we enkele quotes uit het juryrapport lezen: “Ik word altijd blij als ik ze zie spelen”, “Het is nooit pretentieus” en “De zanger was heel on-Vlaams, misschien overdrijft hij wel.”

Het leverde Hugs Of The Sky een ticket op voor de halve finale, die wegens de maatregelen gekoppeld aan het uitbreken van het coronavirus uitgesteld werd naar 4 oktober (in zaal Trix te Antwerpen).

Door vast te houden aan hun snijdende tonen gooien ze commercieel gezien misschien hun ruiten in (is de radio er klaar voor om hier doorheen de fijne songs te horen?), het pleit wel in hun voordeel wat betreft eerlijkheid. Het is zelfs The Sisters Of Mercy niet ontgaan, want zij kozen onze landgenoten als opener voor hun Europese tournee.

We hebben de andere finalisten van de Rock Rally nog niet gehoord, maar op basis van Virtual Lullaby Circus kan Hugs Of The Sky alvast op de stem van Dark Entries rekenen.

Hugs Of The Sky

Dimi Brands
23/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuwe single voor Non-Alignment Pact

Dat we momenteel in bijzonder rare tijden leven is ondertussen al even een understatement. ‘Modern Times’ verbergen al veel langer hun ‘Secrets’. Alleen ‘The Future’ zal een antwoord bieden. De Nijmegenaren van Non-Alignment Pact vullen hun toekomst zelf in. En die begint uitgerekend vandaag, de dag ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2020 : Dark Stream Festival biedt een beetje soelaas voor het afgelaste Wave-Gotik-Treffen

Het Wave-Gotik-Treffen mag dan wel in het coronawater zijn gevallen, er is op zijn minst al één leuk alternatief dat in het mate van het mogelijke het WGT-concept virtueel probeert te vertalen. Er zijn heel wat performances uit een veelheid aan genres van bekende en minder bekende groepen, er zijn dj sets en zelfs lezingen. Als ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2020 : Ian Curtis, 15 juli 1956 – 18 mei 1980

Vandaag exact 40 jaar geleden, op 18 mei 1980, stapte Ian Curtis uit het leven. Hij hing zich op in de keuken van zijn huis in Macclesfield. Hij liet een woordje na voor zijn vrouw en kind: ‘At this very moment, I just wish I were dead. I can't cope anymore.’ Ian Kevin Curtis werd op 15 juli 1956 geboren in Stretford en ...

lees meer...
NIEUWS 17/05/2020 : For Greater Good...Unfolds

Voor velen was het een verrassing toen For Greater Good vorig jaar op de affiche van Trouwfest prijkte. Na de zeer lange stilte leek het Belgische dark ambient project een stille dood te zijn gestorven. Niets bleek minder waar, zo bewees men vorig jaar met verve in de Wommel. Tijdens het optreden werd ook wat nieuw materiaal gespeeld, en het ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...