casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.575 items

   

Hou En Trou
Schijn
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Folk
10/01/2021 : Hou En Trou - Schijn
Eigen beheer  Eigen beheer
10/01/2021, Dimi Brands

Van ieder muziekgenre bestaat er tegenwoordig wel een ‘post’-variant. Met dit voorvoegsel doelt men dat men verder bouwt op een genre door de stilistische en ritmische elementen ervan op een nieuw bedachte manier te gebruiken.

Zelfs het neofolk genre, niet bepaald gekenmerkt door zijn progressieve karakter, is mee op de “postbus” gesprongen. Denk bijvoorbeeld maar aan groepen als Rome en Naevus die hier zelfs zo ver in gingen dat het vruchteloos zoeken blijft om in het eindresultaat nog iets terug te vinden van het oorspronkelijke genre.

Noemen zich ook postneofolk: het in Den Haag en omstreken legendarische Hou En Trou. En in hun geval mag je die “post” best wel in verschillende opzichten zien aangezien het jaren geduurd heeft vooraleer dit debuut eindelijk het levenslicht zag.

Een oud zeer binnen de Nederlandse neofolkscene? We kijken dan even naar Osewoudt waarvan het tweede album er ook al jaren zit aan te komen of Volksweerbaarheid die in alle geheim aan een comeback dachten. Aangezien ik spreek over een vijftal jaar geleden, neem ik aan dat de zwijgplicht omtrent dit geheim ondertussen wel opgeheven mag worden.

Bij een naam als Hou En Trou die met songtitels als ‘Lied Van De Jeugd’, ‘De Beweging’ en ‘Zie! Een Stormmeeuw!’ komen aandraven op deze langverwachte eerste langspeler Schijn, waan je je zowaar in Dietsland.

De Blauwvoet hebben we alsnog niet gespot tijdens het beluisteren van deze Nederlandse neofolkers die Willem Witte (Strydwolf) onder de arm namen voor meer dan alleen de productie van hun debuutalbum.

Voor al wie hierbij een wrange smaak in de mond krijgt en koortsig op zoek wil gaan naar de politieke agenda van deze Hagenaars kunnen we alvast geruststellen met de boodschap die we op hun website terugvinden: “The personal is not political.”

Hiermee blijf je natuurlijk vaag, en het is ook de voor het genre typerende “flou” dat zich op het hele album laat gelden. Hou En Trou citeert op zijn Bandcamp pagina hieromtrent nog even de crossovergroep Dog Eat Dog: “No fronts no tricks no soap box politics/ No guns just blunts we kick this just for fun.”

Wie dit alles toch met argusogen bekijkt kunnen we geruststellen dat er ook elementen uit de linkse hoek terug te vinden zijn: de hoes van het album verwijst naar het logo van de FDJ, oftewel Freie Deutsche Jugend, een Duitse communistische jeugdbeweging. 'Lied Van De Jeugd' is een socialistisch lied en in 'De Beweging' komt Honecker samplegewijs voorbij...Ha, eat that, Antifa!

Je moet er dus een beetje doorheen kijken en er proberen de fun van inzien, uiteindelijk betreft het ook maar een stijlfiguur waar binnen het neofolk genre gretig naar gegrepen wordt. Toch zal het de argeloze luisteraar bij het horen van dit serieuze werk niet meteen duidelijk zijn wat met die “fun” bedoeld wordt.

Het centrale thema van het album is de vergeefse hoop op verlossing van de doelloosheid van het leven. De menselijke hunkering naar een collectieve Beweging, maakt niet uit welke. Maar de verlossing (de 'schijn') is altijd een deceptie ('schijn').

Hou En Trou bedient zich van het soort wollig taalgebruik zoals we dat in het verleden bij hun gouwgenoten van Volksweerbaarheid hoorden en waar de gemiddelde neofolker tout court niet vies van is. Mede ook het soort taalgebruik dat maakt dat zij die het genre geen warm hart toedragen niet van mening zullen veranderen.

Zij die hier echter geen ‘bunker des aanstoots’ (een inside joke voor de kenners) aan nemen, vallen hier geen buil aan en zullen beamen dat dit er nu eenmaal bijhoort. Het mag het album op het eerste gehoor dan wel wat gekunsteld geven, ons valt vooral de enorme contradictie op: muzikaal is de neofolk erg progressief terwijl het tekstueel haast niet conservatiever kan. Niet slecht bedoeld, trouwens, we vermoeden immers dat het net deze tegenstrijdigheid is die men met de beloofde fun bedoelt.

Hou En Trou valt dus niet te omschrijven als een doorsnee neofolk groep, wat ze precies bedoelen met post-neofolk uit zich door toevoeging van een haast kleinkunst-achtig (al heeft dit vooral te maken met de in de moederstaal gezongen teksten) element waarbij ook elementen uit het brede pop/rock en, net zoals gelijk bij eerder aangehaalde groepen Rome en Naevus het geval is, postpunk (in mindere mate) gevoegd worden.

Willem Witte mocht naast de productie voor zijn rekening nemen ook meedoen op tal van nummers, en de toevoeging van deze ervaren rot legt op dit album geen windeieren. Hoe amusant we zijn EBM-project Pantser Fabriek ook mogen vinden, wij blijven de naam van Willem in één adem noemen met zijn erg gerespecteerde Strydwolf alter ego.

Een gouden zet, deze vriendendienst. Hou En Trou drummer Koos de Prater werkte reeds mee aan verschillende Strydwolf én Pantser Fabriek nummers. Willem dankt volgens de geheel eigen, kenmerkend kwalitatieve wijze. Ook aangenaam verrast waren we van de bijdrages van een zangeres met de mysterieuze naam Favoritie. Haar frisse stemgeluid past wonderwel bij het enerzijds archaïsche karakter van Hou En Trou, en benadrukt hiermee nogmaals het tegenovergestelde hiervan.

Met ‘Een Winterse Bijzon’ krijg je nog een Nederlandse interpretatie van een nummer van Death In June (mochten natuurlijk niet ontbreken aan het feestmaal ter gelegenheid van dit heuglijke debuut), aan u om te ontcijferen om welk nummer het precies gaat. Laat gerust uw antwoord weten, behalve mijn blijken van waardering wint u er echter niets mee.

Eenzelfde soort waardering als ik voor Hou En Trou voel. Hun debuut Schijn mag dan wel niet de “gemakkelijkste” plaat zijn, mits enige moeite (en vooral het opzij leggen van een politieke bril) zouden de zonnestralen voor deze Nederlanders best verder kunnen schijnen dan binnen het afgesloten neofolk wereldje. Zelf zetten ze wat dat betreft al een eerste flink stap, nu u nog.

Hou En Trou

Dimi Brands
10/01/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...