casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

6.939 items

   

Hologram_
Amen: Requiem For Heart Fragment
Dubstep - Industrial
07/10/2017 : Hologram_ - Amen: Requiem For Heart Fragment
Ant-Zen  Ant-Zen
07/10/2017, Dimi Brands

Hoewel het ondertussen alweer een tijdje geleden is, bereikt zo nu en dan wel eens een dubstep plaatje onze redactie. Voor eenieder van ons zorgt dit meestal voor enig wenkbrauwgefrons, doch collega Peter De Koning hamert er dan steeds op dat in dit genre heus wat donkere pareltjes terug te vinden zijn.

Wie zijn wij om te twijfelen aan de vakkennis van de goede man, en daarom waagden we ons aan deze laatste langspeler van het Franse Hologram_ dat het geesteskind is van Martin Delisle.

Hologram_ is geen onbekende bij het Maschinenfest doelpubliek, zo was Coalescaremonium organisator Wesley Kuijpers onlangs nog vol lof over Hologram_’s live prestaties op het Duitse festival, en opererend op het Ant Zen label, kan je op voorhand al een beetje bevroeden van wat je muzikaal te wachten staat.

Intro ‘Amen (First Testament)’ laat de dubstep ritmes copuleren met geluiden die zo uit de soundtrack van een thriller (denk bijvoorbeeld aan Psycho) lijken zijn geslopen.

Meer onversneden dubstep krijg je te horen tijdens ‘Verigo Inferno’ en ‘In Pandemonium’ die met hun beats die als repetitieve salvo’s uit een machinegeweer gespuwd worden meteen onze aandacht opeisen. Het soundtrack element sluipt ook hier gaandeweg binnen, om uit te monden in een euforische finale.

Gejaagde strijkers (die wederom een soundtrack voor de geest roepen) en synths domineren ‘Thirteen Theorems’ dat veel wegheeft van een dark electro nummer. Voor ons een aangename afwisseling aangezien het dubstep genre an sich niet meteen tot de verbeelding spreekt. Gelukkig voor ons is er aan deze afwisseling geen gebrek op Amen: Requiem For Heart Fragment.

Halverweg de plaat zorgt ‘Echoes’ middels strijkers en etherische koorzang voor een rustpunt tussen al het sonische geweld. Het is dan ook even opschrikken wanneer ‘The Moonlight Empire’ met horten en stoten de machine terug op gang trekt. Met beats als mokerslagen die gezelschap krijgen van tribaal aandoende percussie verwachten we ons aan een climax die er uiteindelijk niet komt, aangezien ook in dit nummer gekozen wordt voor de rustigere aanpak.

Net zoals de pianoklanken van ‘Coda Sphera’ die veraf staan van de lawaai uitbarstingen in het begin van de plaat. Elektronische ritmes zoeken pulserend hun weg in een nummer dat een kruising lijkt tussen de soundtrack van Twin Peaks en Kraftwerk of Jean Michel Jarre. De invloed van deze elektronica pioniers horen we ook terug op ‘Equilibrium’.

De gejaagde Psycho strijkers maken op ‘Nostradamus Conspiracy’ terug hun intrede, en ook de dubstep ritmes komen weer de grote poort binnen. Een nummer dat zodanig alle kanten op stuitert, dat we er haast ongemakkelijk van worden.

Hoewel we wat tijd nodig hadden om deze release ten volle te smaken, bleef hij luisterbeurt na luisterbeurt meer aan onze ribben kleven. Het is net de afwisseling en de sfeer van het album die zorgen voor een beklijvende ervaring.

“Muziek creëeren is een extreem gevoelig spel dat gecontroleerd wordt door zowel intelligentie als kennis” is de leuze van Delisle.

De mengvorm van de typische dubstepsound, die zodanig loodzwaar klinkt dat het haast industriële proporties aanneemt met de cinematografische aanpak van de nummers zijn uitstekende troefkaarten van Hologram_ waarmee hij het spel moeiteloos naar zijn hand zet.

Want hoewel we het dubstep genre door de band genomen liever aan onze neus voorbij laten gaan, kunnen we niet ontkennen dat het luisteren naar ‘Amen: Requiem For Heart Fragment’ ons meermaals met aangename verrassingen verblijd heeft.

Hologram_

Dimi Brands
07/10/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 19/07/2018 : Morgan King: Janet & John

Wie de nieuwe single van Morgan King hoort zal, misschien niet meteen horen dat hij ooit één van de meest succesvolle houseproducers ter wereld was. Zijn wortels had hij evenwel in de new wave, en na zich in de jaren 90 een tijdje teruggetrokken te hebben uit de muziekwereld, is hij meer experimentele elektronische muziek beginnen ...

lees meer...
NIEUWS 19/07/2018 : Theatre of Hate deelt live-versie van 'The Klan'

Theatre of Hate maakte begin jaren 80 furore met maatschappijkritische post-punk, destijds werd ook wel eens de term 'positive punk' gebruikt, maar die is wat in onbruik geraakt. Hoe dan ook, de groep bestaat nog steeds en Kirk Brandon en de zijnen treden - zeker sinds de uitgave van 'Kinshi' in 2016 - weer regelmatig op. Verleden ...

lees meer...
NIEUWS 19/07/2018 : Ongewoon concert van Theodor Bastard online

Theodor Bastard heeft de lange weg van zwaarmoedige darkwave naar sjamanistische wereldmuziek afgelegd, en in elk stadium van hun oeuvre konden ze mooie resultaten voorleggen. In 2015 gaf de groep rond Yana Veva en Fedor Svolotch een reeks kamerconcerten onder de noemer 'Unusual Concerts Tour'. Het heeft blijkbaar veel voeten in de ...

lees meer...
INTERVIEW : Antipole - Ik zou nog heel graag remixes willen maken voor She Past Away of Lebanon Hanover, maar ik twijfel of ze al ooit van Antipole hebben gehoord.

Het verhaal van hoe een eenmansband zich weet te integreren in de hedendaagse wereld van de postpunk. En daarbij vooral weet samen te werken met goeie vrienden. Antipole kwam voor het eerst in ons vizier door het album Northern Flux dat werd uitgebracht via het Franse Unknown Pleasures-label. Een album dat donkerheid met lichtheid wist ...

lees meer...
NIEUWS 15/07/2018 : Dark Entries geeft twee vrijkaarten weg voor W-fest (afgesloten)

Yep, het W-festival is thans nog maar een maand van ons verwijderd. Van 15 tot 19 augustus is het zo ver: het feestje voor liefhebbers van zwarte en eightiesmuziek gaat van start in Amougies. We geven nog een allerlaatste keer twee vrijkaarten voor het festival weg. Daarvoor moet u wel een prijsvraag oplossen. Over één van de ...

lees meer...
NIEUWS 15/07/2018 : Autumn Tears terug na tien jaar stilte

Autumn Tears stond in hun prille beginjaren - ze bestaan sinds 1995 - garant voor zuiver misantropische neoklassieke duisternis. Alles evolueert evenwel, en gaandeweg sloop er heel wat schoonheid in de neoklassieke composities van de Amerikanen. Met als hoogtepunt het prachtige 'The Hallowing' uit 2007. Het was bedoeld als de laatste ...

lees meer...
INTERVIEW : THEATRE OF HATE - Ik wil in elk geval niet werken voor de realiteit of de winst van iemand anders.

Theatre of Hate heeft met 'Westworld' muziekgeschiedenis geschreven. Ze maakten postpunk met grauwe, rauwe nummers die niet bepaald overvloeiden van optimisme. De groep leefde een kort maar krachtig bestaan tot de groep overging in Spear of Destiny in 1982. Vandaag is het evenwel Theatre of Hate dat terug van zich laat horen. In 2016 ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : THE CURE - 40 jaar met de handjes in de lucht

The Cure bestaat 40 jaar, en dat werd verleden zaterdag met veel poeha gevierd in Londen. Fans van over de hele wereld hebben zich verzameld in Hyde Park om optredens te zien Editors, Goldfrapp, Interpol en nog wat andere namen, maar toch vooral om het twee uur durende concert mee te maken van het feestvarken zelf. Robert Smith had aangekondigd ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : ART ABSCONs (07-07-2018, The Secret Grove, Duisburg) - Wat ruist er door het Duisburgse struikgewas?

Het meest exclusieve concert waarover u op onze pagina’s lezen kunt, zal hoogstwaarschijnlijk de review zijn waar uw ogen momenteel over glijden. Een tijdje terug ontving ondergetekende namelijk op Facebook een privé bericht van Michael Tellbach, beter gekend als Art Abscons. Hij nodigde me uit voor een privé evenement ...

lees meer...
FOTO'S : Lacuna Coil - @ Graspop door Luc Luyten, 24/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Eisbrecher - @ Graspop door Luc Luyten, 24/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Marilyn Manson - @ Graspop door Luc Luyten, 23/06/2018