canli casino

Dark Entries Logo

6.421 items

   

Hologram_
Amen: Requiem For Heart Fragment
Dubstep - Industrial
07/10/2017 : Hologram_ - Amen: Requiem For Heart Fragment
Ant-Zen  Ant-Zen
07/10/2017, Dimi Brands

Hoewel het ondertussen alweer een tijdje geleden is, bereikt zo nu en dan wel eens een dubstep plaatje onze redactie. Voor eenieder van ons zorgt dit meestal voor enig wenkbrauwgefrons, doch collega Peter De Koning hamert er dan steeds op dat in dit genre heus wat donkere pareltjes terug te vinden zijn.

Wie zijn wij om te twijfelen aan de vakkennis van de goede man, en daarom waagden we ons aan deze laatste langspeler van het Franse Hologram_ dat het geesteskind is van Martin Delisle.

Hologram_ is geen onbekende bij het Maschinenfest doelpubliek, zo was Coalescaremonium organisator Wesley Kuijpers onlangs nog vol lof over Hologram_’s live prestaties op het Duitse festival, en opererend op het Ant Zen label, kan je op voorhand al een beetje bevroeden van wat je muzikaal te wachten staat.

Intro ‘Amen (First Testament)’ laat de dubstep ritmes copuleren met geluiden die zo uit de soundtrack van een thriller (denk bijvoorbeeld aan Psycho) lijken zijn geslopen.

Meer onversneden dubstep krijg je te horen tijdens ‘Verigo Inferno’ en ‘In Pandemonium’ die met hun beats die als repetitieve salvo’s uit een machinegeweer gespuwd worden meteen onze aandacht opeisen. Het soundtrack element sluipt ook hier gaandeweg binnen, om uit te monden in een euforische finale.

Gejaagde strijkers (die wederom een soundtrack voor de geest roepen) en synths domineren ‘Thirteen Theorems’ dat veel wegheeft van een dark electro nummer. Voor ons een aangename afwisseling aangezien het dubstep genre an sich niet meteen tot de verbeelding spreekt. Gelukkig voor ons is er aan deze afwisseling geen gebrek op Amen: Requiem For Heart Fragment.

Halverweg de plaat zorgt ‘Echoes’ middels strijkers en etherische koorzang voor een rustpunt tussen al het sonische geweld. Het is dan ook even opschrikken wanneer ‘The Moonlight Empire’ met horten en stoten de machine terug op gang trekt. Met beats als mokerslagen die gezelschap krijgen van tribaal aandoende percussie verwachten we ons aan een climax die er uiteindelijk niet komt, aangezien ook in dit nummer gekozen wordt voor de rustigere aanpak.

Net zoals de pianoklanken van ‘Coda Sphera’ die veraf staan van de lawaai uitbarstingen in het begin van de plaat. Elektronische ritmes zoeken pulserend hun weg in een nummer dat een kruising lijkt tussen de soundtrack van Twin Peaks en Kraftwerk of Jean Michel Jarre. De invloed van deze elektronica pioniers horen we ook terug op ‘Equilibrium’.

De gejaagde Psycho strijkers maken op ‘Nostradamus Conspiracy’ terug hun intrede, en ook de dubstep ritmes komen weer de grote poort binnen. Een nummer dat zodanig alle kanten op stuitert, dat we er haast ongemakkelijk van worden.

Hoewel we wat tijd nodig hadden om deze release ten volle te smaken, bleef hij luisterbeurt na luisterbeurt meer aan onze ribben kleven. Het is net de afwisseling en de sfeer van het album die zorgen voor een beklijvende ervaring.

“Muziek creëeren is een extreem gevoelig spel dat gecontroleerd wordt door zowel intelligentie als kennis” is de leuze van Delisle.

De mengvorm van de typische dubstepsound, die zodanig loodzwaar klinkt dat het haast industriële proporties aanneemt met de cinematografische aanpak van de nummers zijn uitstekende troefkaarten van Hologram_ waarmee hij het spel moeiteloos naar zijn hand zet.

Want hoewel we het dubstep genre door de band genomen liever aan onze neus voorbij laten gaan, kunnen we niet ontkennen dat het luisteren naar ‘Amen: Requiem For Heart Fragment’ ons meermaals met aangename verrassingen verblijd heeft.

Hologram_

Dimi Brands
07/10/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Gary Numan - @ Depot Leuven

lees meer...
FOTO'S : Jayce Lewis - @ Depot Leuven

lees meer...
FOTO'S : Epica -

lees meer...
NIEUWS 17/10/2017 : Kevin Haskins schrijft een boek…

Wie? De al iets oudere lezer weet ongetwijfeld dat Kevin Haskins (Kevin Micheal Dompe) mede oprichter was van het legendarische Bauhaus, een groep die als één van de wegbereiders van het gothic (rock) genre moet worden beschouwd, zowel muzikaal als naar ‘image’. Welnu deze Kevin schreef een boek bijeen over z’n ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 17/10/2017 : New wave tegen Schauvliege: Donder, Hel & Hagel!

Donder, Hel & Hagel, we hadden er tot gisteren nog nooit van gehoord maar het blijkt een Leuvense new wave band te zijn en die presenteren ons hun eerste videoclip. En wat voor een! Deze ecologisch geëngageerde medemensen kanaliseerden hun woede en verontwaardiging in “Joke Is Weer Daar”, een vlammende protestsong tegen ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2017 : Nieuwe interessante 5cd box op Cherry Red; “To The Outside Of Everything”

Cherry Red Records grossiert tegenwoordig welig in het uitbrengen van uierst geslaagde en fraai uitgegeven cd boxen tegen een gunstprijsje. Recent nog bespraken we de gothic rock box “Silhouettes & Shadows” (klik hier voor de review) en straks ligt de post punk verzameling “To The Outside Of Everything” in de winkelrekken. Uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2017 : Walhalla doet het met Belgische post punk en u?

Het woord zegt het zelf na de punk kwam, jawel de post punk, en nu zitten wel alweer drie tot vier generaties veder waardoor je vandaag even smakelijk het woord retro post punk in de mond kunt nemen. Doch dit geheel terzijde want er is heuglijk nieuws, het label met een voorkeur voor de oude (new wavende) Belgen pakte zonet uit met “The ...

lees meer...
NIEUWS 10/10/2017 : New Wave Top 100

Zaterdag ging naar goede traditie de New Wave Top 100 door in Antwerpen. Wie erbij was zal de avond niet snel vergeten, maar ook wie er niet bij was gunnen we zijn of haar pleziertje. Want dergelijke lijstjes zijn immer interessant. We merken dat vooral de klassiekers uit de jaren 80 het goed blijven doen, dat er ook wat nummers uit de jaren ...

lees meer...
INTERVIEW : DIE FORM - Ik zou graag optimistisch willen zijn, maar de wereld lijkt onverbiddelijk en blindelings richting een sombere toekomst te gaan.

2017 is het jaar van Die Form: niet alleen is het Franse koppel terug met nieuw plaatwerk (Baroque Equinox), ze vieren tevens het 40-jarige bestaan van het muzikale project dat na al die jaren nog steeds tot de verbeelding weet te spreken. Het was voor ondergetekende dan ook een hele eer om zijn idolen aan de tand te mogen voelen. DE: ...

lees meer...
INTERVIEW : KISS THE ANUS OF A BLACK CAT - De rode draad zal steeds dezelfde zijn: ontstaan in de punkscene en ondertussen al ver doorgetrokken, van folk naar wave en hopelijk nog veel verder

Op wapenstilstand zullen de wapens zwijgen en de gitaren knetteren. Zo heeft het Breaking Barriers-punkfestival in Leuven het gewild. Alhoewel, punkfestival... voor haar tweede editie probeert Breaking Barriers groepen voor te stellen die uit de beweging voortkomen maar het oorspronkelijke punkgeluid trachten te overstijgen. Een van die groepen ...