casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Hoarfrost
Anima Mundi
Dark Ambient - Industrial - Neoklassiek
11/10/2016 : Hoarfrost - Anima Mundi
Reverse Alignment  Reverse Alignment
11/10/2016, Dimi Brands

Halloween staat voor de deur, en moest je nog op zoek zijn naar de geschikte soundtrack voor je aanstaande Samhain (om ons in occulte sferen te begeven, want deze ademen Anima Mundi een en al uit) feestje op te luisteren, staak dan meteen het zoeken, dit is immers de plaat die je moet hebben!

Het beangstigende, vervormde koorgezang in het begin van opener ‘Ages Of Gaia’ maakt meteen klaar en duidelijk dat angstaanjagend uitgedoste zielen door de straten dwalen, die niet tevreden zijn met enkel maar een handjevol snoep. Doe alvast dat extra slot op de deur, het zal de komende 50 minuten geen overbodige luxe zijn.

Het Poolse dark ambient project Hoarfrost laat na 5 jaar nog eens van zich horen middels een langspeler, deze keer op het Zweedse Reverse Alignment, en niet meer zoals de eerste drie platen op het Poolse Zoharum label.

We zijn blij om te zien dat de Poolse experimentele zangeres Hekte Zaren terug van de partij is, ze maakt immers sinds de opnames van Hoarfrosts vorige plaat Puppets Of The Divine Corner (2011), mee deel uit van het project, we kunnen het alleen maar toejuichen want deze dame is er om gekend extreme occulte vocale experimenten te creëren, kortom de gedroomde aanvulling bij de dark ambient van Hoarfrost.

Op Anima Mundi werden nog meerdere gasten uitgenodigd om het dark ambient tapijt van Hoarfrost in te kleuren, zo ontwaren we Katarzyna Bromirska op cello, Valdi Rzeszut op gitaar en kruiden Dawid Chrapla en Tomasz Twardawa (Genetic Transmission) het geheel met allerhande geluidjes.

Dat je met een titel als Anima Mundi ook spiritueel niet op je honger blijft zal menigeen al wel duidelijk zijn. Animus Mundi is immers de Latijnse benaming van de ‘Wereldziel’, oftewel de etherische geest waarvan volgens sommige antieke filosofen alles in de wereld doordrongen zou zijn. De ‘animus mundi’ zou alle dingen van welke materie ook bezielen, net zoals verondersteld werd dat de ziel een mens ‘animeerde’. Deze Animus Mundi werd soms geïnterpreteerd als de mythische Gaia, de oermoeder, die ontstond uit de Chaos aan het begin der dingen.

Anima Mundi, de plaat, wil de filosofische opvatting onderzoeken die moeder aarde ziet als de verzorgende oude godin en eveneens de mogelijkheid dat ze eigenlijk zoals een Medea de mensheid zal bedriegen en verraden, wat ons ongelovig maakt en ons beroofd van onze wil om te overleven. Om ten slotte, geconfronteerd te worden met de totale ineenstorting.

Kan het nog apocalyptischer? Inderdaad, wij dachten ook van niet! De muzikale omlijsting die dark ambient combineert met neoklassieke klanken, creepy geluidjes, snaarinstrumenten en de vocale capriolen vormen dan ook een gedroomde apocalyptische potpourri, die een doordringende angstbries doorheen de woonkamer blaast.

Let wel, dit is een zware maaltijd, geen vlug tussendoortje, neem dus je tijd om deze plaat helemaal tot je (onder)bewustzijn door te laten dringen.

Gaandeweg zal dit heidens ritueel immers meer en meer geheimen prijsgeven, een ontdekkingsreis die zeker en vast de moeite waard is om te ondernemen.

De muzikale omlijsting heeft ons nog niet volledig over de streep getrokken, maar eensgezind zijn we over de meerwaarde van zangeres (al is deze term te beperkend voor deze artieste) Hekte Zaren. Haar vocale bijdragen doen ons spontaan denken aan onze favoriete heks, Diamanda Galás. Hoewel deze laatste niet te evenaren valt, komen de jammerklachten van Zaren toch soms akelig dicht in de buurt, zoals op ‘Perception Primordial’, of de grandioze afsluiter ‘Medeaeternum’, op dit laatste nummer komen alle ingrediënten samen in een orgastisch samenspel, dat een dik kwartier lang de poorten van de hel wagenwijd opentrekt.

Hoarfrost

Dimi Brands
11/10/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...