casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.911 items

   

Himmel
A Long Cold Winter
Dreampop - Gothic - Metal
14/07/2015 : Himmel - A Long Cold Winter
Long Gone Days  Long Gone Days
14/07/2015, Dimi Brands

Wanneer je naar de hemel tuurt ontwaar je vaak verschillende dingen, wat ook mijn eerste gedachte was bij de eerste paar luisterbeurten van dit debuutalbum van -jawel- Himmel.

Himmel is een eenmansproject van de in Denemarken wonende Italiaanse multi-instrumentalist Luca Bluefire (Wie?, horen we u vragen, geen nood, alhier deed zijn naam ook geen belletje rinkelen.)

Op debuutplaat ‘A Long Cold Winter’ vinden we naast twee instrumentale nummers en twee nummers door hemzelf gezongen, ook nog vier verschillende gastzangeressen terug (de eveneens nobele onbekenden: Aurora Sebastiani, Mak Others, Lola de Hanna en Millie Gaum) en zegt hij beïnvloed te zijn door dreampop/gaze bands gelijk Beach House en M83.

Bluefire zelf heeft een achtergrond in de rock/metal scene, en het is voornamelijk deze invloed die doorschemert doorheen de nummers.

Aanvankelijk lijkt dit project schijt te hebben aan de hokjesmentaliteit, en dat kan ik wel toejuichen, want ik hou wel van een beetje diversiteit.

Maar je moet de bomen door het bos nog wel zien natuurlijk, en daar verliest Himmel een beetje de pedalen. Bij de eerste luisterbeurt lijkt het alsof je naar een (matige!!!!!) eind jaren ‘90/ begin 2000 compilatie zit te luisteren genre Extreme, Schattenreich, Orkus...

Een beetje gothic metal invloeden hier, een vleugje electronica daar, maakt het album al snel tot geluidsbehang, die het niet verder lijkt te schoppen dan een achtergrondmuziekje.

Maar uw dappere recensent bleef volhouden en onderging dit album ettelijke keren, om alsnog greep te kunnen krijgen op deze plaat.

Gaandeweg vonden we de consistentie wel tussen de nummers, al was het zeer lang zoeken naar de stukjes dreampop in de enorm doorklinkende gothic metal saus.

Opener ‘Reverie’ is zwaar schatplichtig aan de gothic metal met zangeres die we kennen van Lacuna Coil (is het toeval dat Lacuna Coil een album getiteld ‘In A Reverie’ op zijn palmares heeft staan?), ‘Promises’ is meer van hetzelfde, maar dan met een electronisch sausje, zoals we kennen van Theatre Of Tragedy anno 2000. Gedateerd? Ja toch wel...

Met ‘Give Me Life’ zitten we al aan track 3 (van 8) en deze herinnert ons eraan dat het klinkt als de voorgaande twee, die we ondertussen alweer vergeten zijn.

‘Magneto’, de eerste instrumental, is de eerste keer dat we door zijn electronisch jasje aan vooropgestelde invloed M83 moesten denken, en is halverwege het album nog maar de eerste keer dat we even moeten opkijken.

Met wat goede wil ook een dreampop referentie in ‘The Dark’, dat zich evenwel zelf dooddoet aan een overdosis aan cliché’s in de tekst ("sit in the dark", "see a demon", "voice in our head", etc.)

Op ‘Shatter’ en ‘Blackest Hearts’ zingt Bluefire zelf, op een dromerige manier, maar de gothic metal invloeden doen ook hier gedateerd aan, op een manier dat we als het album afgelopen is, deze nummers niet meer voor de geest kunnen halen.

Afsluiter ‘Snow Glitters’ is ook weer een instrumental, maar van een minder niveau dan ‘Magneto’.

Het is en blijft een moeilijke opgave om als muzikant een dergelijk album uit te brengen, je wil zelf je ei graag kwijt en je zit met een aantal gastzangeressen die zich ook van hun beste kant willen tonen.

In de meeste gevallen, zoals ook hier, komt dit het eindresultaat niet echt ten goede, dit is verre van slecht, maar door het feit dat het niet overkomt als een geheel, vragen we ons af, of we binnen een paar weken ons deze cd nog zullen herinneren.

Misschien een tip voor Luca: kies een van de zangeressen die je selecteerde uit (ze zijn alle vier zeer degelijk, dus keuze genoeg), en neem vervolgens met haar een volledig album op. Want het is toch veelzeggend dat op een prestigieus project dat dit album toch wel is, enkel de instrumentale nummers het niveau van de middelmaat overstijgen. U hoort het, van deze ‘lange koude winter’ lopen wij inderdaad niet warm.

Himmel (Facebook)

Dimi Brands
14/07/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...