casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.082 items

   

Himmel
A Long Cold Winter
Dreampop - Gothic - Metal
14/07/2015 : Himmel - A Long Cold Winter
Long Gone Days  Long Gone Days
14/07/2015, Dimi Brands

Wanneer je naar de hemel tuurt ontwaar je vaak verschillende dingen, wat ook mijn eerste gedachte was bij de eerste paar luisterbeurten van dit debuutalbum van -jawel- Himmel.

Himmel is een eenmansproject van de in Denemarken wonende Italiaanse multi-instrumentalist Luca Bluefire (Wie?, horen we u vragen, geen nood, alhier deed zijn naam ook geen belletje rinkelen.)

Op debuutplaat ‘A Long Cold Winter’ vinden we naast twee instrumentale nummers en twee nummers door hemzelf gezongen, ook nog vier verschillende gastzangeressen terug (de eveneens nobele onbekenden: Aurora Sebastiani, Mak Others, Lola de Hanna en Millie Gaum) en zegt hij beïnvloed te zijn door dreampop/gaze bands gelijk Beach House en M83.

Bluefire zelf heeft een achtergrond in de rock/metal scene, en het is voornamelijk deze invloed die doorschemert doorheen de nummers.

Aanvankelijk lijkt dit project schijt te hebben aan de hokjesmentaliteit, en dat kan ik wel toejuichen, want ik hou wel van een beetje diversiteit.

Maar je moet de bomen door het bos nog wel zien natuurlijk, en daar verliest Himmel een beetje de pedalen. Bij de eerste luisterbeurt lijkt het alsof je naar een (matige!!!!!) eind jaren ‘90/ begin 2000 compilatie zit te luisteren genre Extreme, Schattenreich, Orkus...

Een beetje gothic metal invloeden hier, een vleugje electronica daar, maakt het album al snel tot geluidsbehang, die het niet verder lijkt te schoppen dan een achtergrondmuziekje.

Maar uw dappere recensent bleef volhouden en onderging dit album ettelijke keren, om alsnog greep te kunnen krijgen op deze plaat.

Gaandeweg vonden we de consistentie wel tussen de nummers, al was het zeer lang zoeken naar de stukjes dreampop in de enorm doorklinkende gothic metal saus.

Opener ‘Reverie’ is zwaar schatplichtig aan de gothic metal met zangeres die we kennen van Lacuna Coil (is het toeval dat Lacuna Coil een album getiteld ‘In A Reverie’ op zijn palmares heeft staan?), ‘Promises’ is meer van hetzelfde, maar dan met een electronisch sausje, zoals we kennen van Theatre Of Tragedy anno 2000. Gedateerd? Ja toch wel...

Met ‘Give Me Life’ zitten we al aan track 3 (van 8) en deze herinnert ons eraan dat het klinkt als de voorgaande twee, die we ondertussen alweer vergeten zijn.

‘Magneto’, de eerste instrumental, is de eerste keer dat we door zijn electronisch jasje aan vooropgestelde invloed M83 moesten denken, en is halverwege het album nog maar de eerste keer dat we even moeten opkijken.

Met wat goede wil ook een dreampop referentie in ‘The Dark’, dat zich evenwel zelf dooddoet aan een overdosis aan cliché’s in de tekst ("sit in the dark", "see a demon", "voice in our head", etc.)

Op ‘Shatter’ en ‘Blackest Hearts’ zingt Bluefire zelf, op een dromerige manier, maar de gothic metal invloeden doen ook hier gedateerd aan, op een manier dat we als het album afgelopen is, deze nummers niet meer voor de geest kunnen halen.

Afsluiter ‘Snow Glitters’ is ook weer een instrumental, maar van een minder niveau dan ‘Magneto’.

Het is en blijft een moeilijke opgave om als muzikant een dergelijk album uit te brengen, je wil zelf je ei graag kwijt en je zit met een aantal gastzangeressen die zich ook van hun beste kant willen tonen.

In de meeste gevallen, zoals ook hier, komt dit het eindresultaat niet echt ten goede, dit is verre van slecht, maar door het feit dat het niet overkomt als een geheel, vragen we ons af, of we binnen een paar weken ons deze cd nog zullen herinneren.

Misschien een tip voor Luca: kies een van de zangeressen die je selecteerde uit (ze zijn alle vier zeer degelijk, dus keuze genoeg), en neem vervolgens met haar een volledig album op. Want het is toch veelzeggend dat op een prestigieus project dat dit album toch wel is, enkel de instrumentale nummers het niveau van de middelmaat overstijgen. U hoort het, van deze ‘lange koude winter’ lopen wij inderdaad niet warm.

Himmel (Facebook)

Dimi Brands
14/07/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : Jubel en juich! Then Comes Silence kondigt nieuw album aan!

Veel te onderschat, tenminste dat is mijn oordeel over deze Zweedse Then Comes Silence, die met “Machine” een nieuw album aankondigt, dat vooraf wordt gegaan door de single ”We Lose The Night”, waarmee u via onderstaande clip kunt kennismaken. Voor Europa staat SPV in voor deze release. Op 25 april speelt Then Comes ...

lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : “Quasar” is de naam van de nieuwe van Ataraxia

De lente klopt al aardig op de deur, al zult u nog een beetje geduld moeten hebben vóór de nieuwe Ataraxia - die zowel digitaal als fysiek in een digipak en op vinyl verschijnt én als hard cover digibook gelimiteerd op 400 exemplaren - uw muziekverzameling kan aanvullen. Mysterieus als vanouds, maar opgebouwd rond een ...

lees meer...
NIEUWS 16/02/2020 : 14 maart E-Tropolis Festival in Oberhausen

Voor de grotere festivals moet u af en toe ook een keertje bij de oosterburen naar binnen kijken. Traditiegetrouw vindt in de late winter het E-Tropolis Festival plaats, dit jaar op zaterdag 14 maart met in een glansrol (headliner) onze eigenste Front 242. Plaats van het gebeuren: de Turbinenhalle in Oberhausen (niet zo heel ver weg van ...

lees meer...
NIEUWS 15/02/2020 : Jesus And Mary Chain brengt 'Darklands' integraal in de AB

The Jesus And Mary Chain zijn rzanedsnel bekend geworden, midden in de jaren 80. Hun debuut 'Psychocandy' werd onmiddelijk een succes. De muziek is dan ook zeer aanstekelijk. Een paar eenvoudige akkoorde overstemd door noise en feedback, en daarachter zeemzoete melodiën en weemoedige teksten. Het succes kende evenwel ook een weerzijde. ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 10/02/2020 : Spits uw antennes voor AntennA.

De term experimentele muziek is een vlag die vele ladingen dekt. De kans dat u binnen deze weelderige wildgroei de bomen door het bos niet meer ziet, is dan ook niet gering. Gelukkig bestaan er dan evenementen zoals het AntennA Festival alwaar men ons laat kennismaken met een uitgebreide staalkaart van wat je onder de noemer experimentele ...

lees meer...
INTERVIEW : ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - Evenementen zoals Porta Nigra zijn noodzakelijk!

Met Let’s Play (Two Girls & A Goat) leverde Ordo Rosarius Equilibrio wederom een ijzersterk album af. Frontman Tomas Petterson omschreef het zelfs als zijnde “de finale versie van zijn project.” Binnen enkele maanden keren de Zweden terug naar Aarschot alwaar ze het Porta Nigra festival mogen afsluiten. Voer genoeg ...

lees meer...
FOTO'S : Fïx8:Sëd8 - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Grausame Töchter - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Lapis Exilis - @ Downhill CD Release Party, Oefenbunker Landgraaf 25/01/2020 door Luc Luyten