casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.913 items

   

Helena Hauff
Discreet Desires
Electro - Techno
14/09/2015 : Helena Hauff - Discreet Desires
Werk Discs  Werk Discs
14/09/2015, Dimi Brands

Twee nummers, dat was de korte tijdspanne die Helena Hauff nodig had om ons volledig mee te krijgen.

Eerlijk gezegd zat het er met het openingsnummer al pal op, maar om zeker te zijn dat het geen toevalstreffer was, wachtten we geduldig het tweede nummer ook af.

Dit ter illustratie dat Discreet Desires, het debuutalbum van deze vanuit Hamburg opererende electronica artieste, bij ons zwaar in de smaak valt.

Veel info over haar vinden we niet terug, dus laten we de muziek voor zichzelf spreken, en wees gerust dat die een heus verhaal te vertellen heeft.

Wat we wel weten, is dat Hauff, in 2013 haar eerste EP uitbracht, zich toen aansloot bij het legendarische electronische improvisatie project Hypnobeat (van James Dean Brown, gesticht in 1983, met intense polyritmische jamsessies op de TB-303, TR-707 en de TR-808 ); verder werkte ze samen met F#X onder de naam Black Sites, en vonden haar analoge excursies in schimmige techno franjes, geïmproviseerd en opgenomen in haar slaapkamerstudio in Hamburg, hun weg naar de buitenwereld dankzij labels als Lux Rec, Panzerkreuz (sublabel van Bunker) en het Texaanse cassettelabel Handmade Birds (de eveneens dit jaar verschenen cassette en toepasselijk getitelde ‘A Tape’).

Naast producer, is Helena ook zelf vaak achter de draaitafels te vinden, en dit in de Hamburgse club The Golden Pudel, een kleine smerige club nabij de Hamburgse vismarkten, dat volgens insiders een van de beste fuifplaatsen in Europa blijkt te zijn; en alwaar ze haar dj-stijl wist te cultiveren.

Hier vestigde ze haar naam door een energetisch web te weven tussen stijlen als electro, new wave en EBM op haar eigenste Birds & Other Instruments feestjes, alwaar onder andere namen als I-F (onder de electrofans vooral bekend van ‘Space Invaders Are Smoking Grass) en Mick Huckaby te gast waren sinds de lancering in 2010.

Hauff looft de unieke atmosfeer van de club als een belangrijke invloed in haar ontwikkeling als artieste: “You have the freedom to experiment without being afraid of messing up.”

Een mooie beschrijving van haar vonden we ook: “Hamburg’s saviour of the Reeperbahn darkness, ‘la belle dame sans merci’”, en deze Discreet Desires laat ons horen dat la Hauff inderdaad heel wat in haar mars heeft.

Hauff spreekt zelf van een wisselwerking wat betreft muziek maken: “I have the feeling it’s more one-to-one -you do something and then the machine reacts. The machine has its own mind too, so it gives something back. Perfection is pretty boring. It doesn’t really exist anyway... only in death. Death is perfect.” We zouden het zelf niet beter kunnen zeggen.

Duitsland speelt een belangrijke rol als het vrouwelijke electronica-artiesten aanbelangt, en heeft met artiesten als Ellen Allien, Ada, Xenia Beliayeva serieuze klasbakken in huis. Laat ons vanaf nu daar ook Helena Hauff aan toevoegen, want als het van ons afhangt is dit ook een dame die haar steentje bijdraagt aan ‘s lands glorie.

Met een metronoombeat en prominent aanwezige synths dendert ‘Tripartite Pact’ binnen, ‘Spur’ dat het ook moet hebben van heerlijke synthpartijen, en een fijne techno beat die ons doet denken aan Legowelt, maken ons al meteen enthousiast voor deze veelzijdige artieste, in die mate zelfs dat onze favoriete ‘Berlinette’ Ellen Allien voor de geest komt, en zijn deze twee songs van een dusdanig sterk niveau dat we stilletjes durven operen dat het toch al weer een tijdje geleden is dat de Duitse queen van de minimal techno, Allien dus, nog zulke sterke nummers uitgebracht heeft.

‘L’Homme Mort’, bevat het soort beat dat het ook goed zou doen op een zwarte fuif, en is een lang uitgesponnen nummer dat naar een tranceverwekkend hoogtepunt opbouwt, en brengt de veelzijdigheid van zowel de artieste als haar invloeden mooi in kaart.

Ook ‘Funeral Morality’ doet met een een beat als van een metronoom, en moet het verder hebben van zijn experimentele synthgeluiden die in de categorie avant-garde electronica vallen te catalogiseren, zonder daarbij de toegankelijk- en dansbaarheid uit het oog te verliezen.

Mooi, mooi, we zijn nog maar halverwege de plaat en we spreken al van een zeer opmerkelijk debuutalbum.

Ook op de tweede helft van de cd vallen de nodige parels te ontdekken, ‘Piece Of Pleasure’ bijvoorbeeld, dat zijn titel volledig waar maakt, ‘Tryst’, dat rechtstreeks uit de spacelabs van Kraftwerk lijkt komen aangevlogen, de dreigende hartslagbeat op ‘Silver Sand & Boxes Of Mould’, heerlijke minimal techno, noem maar op...

Aangevuld met nog enkele korte electronische spielereien, kunnen we na ettelijke luisterbeurten enkel maar concluderen dat we hier te maken hebben met een artieste waar we in de toekomst hopelijk nog veel van mogen horen.

Experiment en toegankelijkheid gaan hand in hand, een combinatie die zeer moeilijk te bereiken is, maar die Hauff op een sublieme wijze weet te bereiken.

Het is immers zeer sterk dat Hauff haar experimenten beknopt kan houden, vaak is het zo dat in dit soort muziek de nummers vreselijk lang uitgesponnen worden, wat zeer monumentale albums oplevert, die eerder langdradig dan interessant te noemen zijn.

En zo is Discreet Desires de belichaming van Helena’s diepgewortelde overtuigingen over muziek als zijnde een radicale kracht en verenigende beweging. Iets dat blijkt uit haar groeiende status en haar enthousiasme voor muzikale subculturen van punk tot nu wave, industrial, krautrock en avant garde electro -allemaal geworteld in rauwe experimenteerdrift en die bestonden in polaire tegenstelling tot de perfectie, in deze gepolijste mainstream.

En met de boodschap die op het hoesje van de promo geplakt was, kon Helena op instemmende sympathie van al onze redatieleden rekenen: "DO NOT LEAK -Before you copy, burn or upload these recordings, please take a moment to think about what you're doing. You are not "striking a blow against outdated copyright laws." or "liberating content from the corporations", nor are you "promoting our records for us". You are making it much harder for the musicians on our label to make anything like a living wage for creating the music which you think is good enough to share. You are making it harder for an independent label to stay in business, we're not trying to rip anyone off -we split all profits 50/50 with our artists and put out music we believe in."

Voila, wijze woorden, laat ze aub niet in dovemansoren vallen!

Helena Hauff

Dimi Brands
14/09/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 07/12/2021 : Gedenk Mortemia!

Na elf jaar stilte is de Noorse multi-instrumentalist, producer en artiest Morten Veland (ex-Tristania, Sirenia) terug met zijn soloproject Mortemia. En met een gloednieuw concept. ‘The Pandemic Pandemonium Sessions’ is een serie goth metal liedjes die elke maand op het internet losgelaten worden. Fijn om weten, telkens met een ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...