casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.300 items

   

Hekate
Totentanz
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Dark Wave - Medieval
18/05/2018 : Hekate - Totentanz
Prophecy Productions  Prophecy Productions
18/05/2018, Dimi Brands

Berichtje aan de WGT’ers: ben je nog volop aan het puzzelen met de programmatie, of heb je nog geen idee hoe je dag er morgen uit zal zien?

Sta ons dan toe om het optreden van Hekate in het Heidens Dorp te tippen.

Al 27 jaar staan deze Duitsers immers garant voor zowel sterke platen als dito optredens.

U zal er morgen getuige zijn van de voorstelling van hun zesde langspeler Totentanz, die vandaag het levenslicht ziet.

Zoals je kan zien aan de titel mag er weer gedanst worden van de band uit Koblenz. Na eerdere releases Sonnentanz (2000) en Tempeltänze (2001) lijkt Totentanz, althans de titel, een feestje in mineur in te luiden.

Opener ‘The Old King’ komt en traag en slepend vol dreiging op gang. Wanneer de trommels en gitaren invallen krijgen we een Hekate song uit het boekje. We hebben maar liefst zeven jaar moeten wachten op deze opvolger van Die Welt Der Dunklen Garten, maar Hekate maakt het meteen goed door een nummer te brengen dat zo gevarieerd is dat we meer dan blij zijn om hen terug te mogen verwelkomen. Let vooral op de versnelling van de trommels en de doedelzakken (hoewel mijn meest gehate instrument, storen ze zelfs mij niet).

‘Lost And Broken’ blijft het in het Engels doen, en zou het kunnen schoppen tot (bescheiden) hitje op neofolk feestjes. Niet dat het nummer zich kan meten met klassiekers als ‘Die Gedanken Sind Frei’ of ‘Barbarossa’, of voorlopig nog niet... We zullen zien wat de reactie van het publiek in deze zal zijn.

Dat Hekate geïnspireerd is door de Romantiek (de periode) was reeds bekend, en ook op Totentanz onderstrepen ze dit. Onder andere door een interpretatie van het gedicht ‘Mondnacht’ (van de Pruisische dichter Joseph von Eichendorff) tot een schitterend einde te brengen.

Wat tussen de veelheid van instrumenten meteen opvalt, is de kracht van de trommels. Een andere constante in het verzamelde werk van Hekate. Schoonheid en kracht vormen dan ook hier weer een droomkoppel. ‘Luzifer Morgenstern’ is hier een mooi voorbeeld van.

Over een feestje in mineur waarbij we zoals gezegd bij de titel dus even aan dachten, is dus geen sprake. Hoewel de toon van de eerste helft van het album vrij somber is, laten onze Duitse vrienden het niet na om toch hier en daar een sprankeltje hoop te laten doorschemeren.

Maar eenieder die maar een beetje spiritueel aangelegd is, zal vertrouwd zijn met de idee dat ieder einde (we hebben het immers over een Totentanz) een nieuw begin inluidt.

Het valt dan ook op dat de tweede helft van het album minder donker van aard is, enkel afgaande op titels als ‘Ascension Day’, ‘Spring Of Life’, ‘Embrace The Light’ en ‘Desire’.

Niet toevallig zit het sombere titelnummer netjes verstopt tussen dit rijtje. Aan contrast in deze dus ook geen gebrek.

Ook opvallend is dat op dit deel van de plaat Susanne Grosche het meerendeel van de zang voor haar rekening neemt.

Dit maakt ons immer blij, want ze weet de blend tussen neofolk en darkwave, die ‘Totentanz’ is, met haar stem tot een van de absolute hoogtepunten van het album op te tillen. Fans van meer zweverige klanken zoals Daemonia Nymphe of Dead Can Dance, weten dan weer raad met ‘Spring Of Life’. Ook het meer elektronische ‘Embrace The Light’ blijft in ijle, zweverige sferen zweven.

Dood en wedergeboorte, laat ons zo het album Totentanz bondig samenvatten. Hopend dat we spijkers met koppen slaan, want een band als Hekate, met nog steeds tonnen creativiteit, is wat ons betreft nog een lang leven beschoren. Totentanz is niet mijn favoriete Hekate album, maar herbergt genoeg schoonheid om de aankoop te rechtvaardigen (en dat zegt ook meer over het uitermate hoge niveau van de voorgaande albums).

Extra aandacht besteden we ook aan de mooie hoes van de hand van de Duitse art nouveau kunstenaar en symbolist Franz Stassen. Ook het boekwerk is opgefleurd met mooie inkttekeningen uit de “Apokalyptische Landschaften”-reeks van Herman Wöhler, een schilder die beïnvloed was door het magisch realisme.

Naast goede muziek, heeft Axel Menz dus ook duidelijk een oog voor kunst, want al deze werken komen uit ‘s mans persoonlijke kunstcollectie.

U weet dus wat u te doen staat morgen in Leipzig. U mag ons op ons woord geloven dat u het zich niet zal beklagen, net zomin als wanneer u dit album meegrist als u de cd standjes afschuimt.

Lees hier nog eens het boeiende interview dat collega Xavier Kruth had met Hekate, enkele jaren geleden.

Hekate

Dimi Brands
18/05/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...