casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.420 items

   

Haus Arafna
Asche
Power Electronics
11/10/2020 : Haus Arafna - Asche
Galakthorrö  Galakthorrö
11/10/2020, Dimi Brands

Je kan Haus Arafna vele dingen verwijten. Seuten kunnen bijvoorbeeld aanhalen dat het duo mede verantwoordelijk is voor het salonfähig maken van misantropie. Wanneer ik iemand in een gesprek dit hatelijke woord in de mond hoor nemen, dan denkt de misantroop (aangewakkerd door Boyd Rice en niet Haus Arafna, ter uwer informatie) in mijzelf dat de persoon in kwestie openlijk solliciteert voor een welgemikte kogel tussen beide oogleden.

Hoewel het bij aanvang van het project reeds een uitgemaakte zaak was, kan je het Haus Arafna nog steeds verwijten dat ze weigeren live op te treden. Ervaringsdeskundige fans van :Wumpscut: en Sopor Aeternus staan al klaar om een schouder aan te bieden om op uit te huilen. Als fan kan je ook klagen over het feit dat het steeds weer zo lang wachten is op een nieuw album van het koppel. Akkoord, we hebben nog November Növelet achter de hand.

Wat je Haus Arafna echter niet kan verwijten is dat ze de deur naar de wondere wereld der power electronics die voor velen amper op een kiertje stond, wagenwijd open geschopt hebben.

Haus Arafna is zeker niet mijn favoriete act binnen het genre, maar de invloed (luister maar eens naar de acts op hun Galakthorrö label, ik grap er soms over dat het een vereiste is om als kopie van de grootmeesters te klinken wil je aldaar een contract in de wacht slepen) en de populariteit van dit Duitse koppel (die zich nog steeds laten aanspreken als Mr. en Mrs. Arafna) is ook 30 jaar na oprichting torenhoog te noemen.

Persoonlijk ben ik vooral erg te spreken van de eerste drie albums van Haus Arafna (Blut (Trilogie Des Blutes) (1995), Children Of God (1998) en Butterfly (2003)). De twee latere albums, te weten You (2010) en het uitzonderlijk vrij snel daarop volgende New York Rhapsody (2011) neigden naar mijn mening te veel naar November Növelet, en miste de scherpe kantjes die dat eerste trio zo onweerstaanbaar maakte. Beide acts liepen muzikaal wat in elkaar over, wat dan vooral betekende dat Haus Arafna een nog minimaler pad ging bewandelen.

De persoonlijke verwachtingen omtrent Asche, na negen jaar eindelijk nog eens nieuw werk, waren aanvankelijk niet te hoog gespannen. Slecht is Haus Arafna immers nooit geweest, versta me niet verkeerd. De vraag bij ondergetekende was vooral of we ons nog eens aan een (of meerdere) brok(ken) herrie dan wel aan onderkoelde minimal mochten verwachten.

We kunnen u alvast meegeven dat beide antwoorden juist zijn. Asche lijkt een bloemlezing doorheen het oeuvre van Haus Arafna, en hoewel ze niet gegroepeerd staan zoals op debuut Blut het geval was, lijkt het er hier ook sterk op dat de nummertjes zich in doordachte bundeltjes aan ons aanbieden. ‘Für Immer’, zowat het eerste en waarschijnlijk eerste nummer dat power electronics deed klinken als popmuziek, krijgt er met ‘Keine Tränen (Keine Keine Keine Eine)’ een stevige concurrent bij. Maar wat ons vooral blij maakt is een herrieschopper als ‘Eroberung Der Einsamkeit (Gefühle sind Krankheit)’ die als een heus ‘Swastika Kommando’ (zie ook Blut -en voor uw Antifa alarm begint te branden: Swastika Kommando was de naam van een power electronics act uit de vroege jaren 80) de nostalgie in ons aanwakkert. De stevige nummers ‘Kreise Um Das Nichts (Rauschen in der Nacht)’ en ‘Sieh Mich Nicht An (Wenn ich dich berühre)’ houden die vlam stevig brandende.

Liefhebbers van de meer minimale sound van het duo hebben dan weer een vette kluif aan het titelnummer, ‘Ausbluten (Pulsschlag der Freiheit)’ en ‘Deine Liebe (Durchdringt die Welten)’, een liefdeslied zowaar! In Haus Arafna stijl uiteraard, waarbij we ons graag voorstellen dat het lijdend voorwerp waarvoor deze ode aan de onovertroffen liefde aangeheven wordt reeds ligt af te koelen in een lijkzak.

Inderdaad, u kan het reeds afleiden aan de titels: Haus Arafna gaat op Asche helemaal voor de Duitse taal. Het is de bedoeling van Mr. Arafna om te klinken als een stem uit het hiernamaals die door de zware elektronische vervorming vaak moeilijk verstaanbaar is. De donkere poezië van de nummers die lezen als ware begrafenisredes staan voor de liefhebbers gelukkig wel netjes afgedrukt in het begeleidende boekje. Het cliché van as tot as en stof tot stof dat bij zulke gelegenheden graag de kop opduikt, was een dankbare bron voor de titel van een plaat die doordrenkt is van de dood. Naast het tekstuele uit zich dit ook door de pikzwarte geluiden die uit de synthesizers komen vloeien tot metalen percussie die als een onregelmatige hartslag het onheil lijkt aan te kondigen.

Heeft Haus Arafna zichzelf overtroffen op Asche? Misschien niet, maar het zal niet veel gescheeld hebben. Nu, het koningskoppel van het genre waren ze reeds, en daar komt met Asche alleszins geen verandering in. Het hoge niveau dat hun handelsmerk is werd integraal behouden en maakt van dit album zonder ook maar 1 zwak moment iets wat zowel de fans van het eerste uur als de neofiet met open armen mag ontvangen. Nee, Haus Arafna valt niets te verwijten.

Haus Arafna

Dimi Brands
11/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...