casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.357 items

   

HAUL
Separation
Dark Wave - Post Punk
31/07/2016 : HAUL - Separation
Progress Productions  Progress Productions
31/07/2016, Danny Quetin

Sceptisch, we geven het toe. Dat waren we na het lezen van de perstekst die melding maakt van een geluid tussen Joy Division, The Sisters Of Mercy en SPK en Einstürzende Neubauten. Zou dit mogelijk zijn of was het eerder een bewuste keuze van namedropping als marketing-tool ?

Edoch, na een eerste luisterbeurt verdween het scepticisme even snel als de spaarcenten van de middenklasse. We hebben het over de debuutplaat van het Zweedse HAUL dat met Separation één van de gitzwartste platen van het jaar afleverde.

Disablot en Grallistrix zijn instrumentale tracks, waarbij vooral de opener opvalt door zijn in monotonie gedrenkte donkerheid. Het experimentele van een SPK gekoppeld aan een basriff die ergens het midden houdt tussen The Cure en Joy Division. Grallistrix klinkt dan weer even bevreemdend met de analoge synth en de postpunk-gitaar alwaar de overblijfselen van diezelfde JD in rondspoken.

Als we dan toch bezig zijn met wat namedropping voeg ik er graag The Soft Moon aan toe. Hetzelfde koude sfeerbeeld van Luis Vasquez doet ook hier zijn ding in Blood Satisfaction. Met Separation houdt dit duo de gordijnen voor altijd gesloten. Geen straaltje zonlicht is toegelaten, de titeltrack ontgint zich daar waar het daglicht zijn weg nog niet heeft gevonden. Met een geluidsmuur waar zelfs de witte raaf zijn pluimen verliest.

Componeren en tegelijkertijd als zanger dienst doen is niet altijd een sinecure, vandaar dat dit album best wel wat instrumentale nummers kent. Al doet dit zeker geen afbreuk aan het geheel. Een van nature postpunkig nummer als Draumaz krijgt door het experiment van het keyboard een nog meer neerslachtiger karakter.

Laten we deze Separation zeker geen eentonige plaat noemen. Integendeel, met Nornir wordt het experiment van de genoemde SPK en Neubauten drones-gewijs richting ondergrondse weemoedigheid gestuurd.

Er zijn zeker elementen terug te vinden die anderen hen reeds voordeden, toch doet HAUL er in grote lijnen zijn eigen ding mee. Black Wings bijvoorbeeld is de perfectie invulling van eigenbereide in eigen nat sudderende postpunk.

De eeuwigdurende zonsverduistering vindt daar plaats waar Dave Must Die op termijn zal begraven worden. De monotonie als vergeldingsdrang voor de algehele duisternis.

Met het meer dan 10 minuten durend Fylgia wordt afgesloten zoals het begon. Donker, duister en gebukt onder de muzikale genialiteit van het experiment.

Als zelfs de zon vergeet de maan te voorzien van enig licht, en de duisternis pikzwart wordt, mag HAUL voor de soundtrack zorgen.

Of zoals het ook in hun perstekst staat : HAUL is not the new black. HAUL IS BLACK. En daar is geen letter van gelogen.

Facebook

Danny Quetin
31/07/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/09/2020 : Euphemia Rise zegt bij debuut reeds vaarwel.

Bent u van mening dat er binnen de hedendaagse alternatieve rock te veel op veilig gespeeld wordt en zodoende vooral risico’s vermeden worden? Dan staat u qua denken op één lijn met Wim Lankriet, die we via zijn project Syrenomelia reeds aan u voorstelden. Om zich nog meer te bevrijden van de door de muziekindustrie opgelegde ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Rosetta Stone met nieuw album en box!

Het kan niet op. Als trouwe lezer merkte u allicht reeds dat Dark Entries (en ik niet in het minst) een hart heeft voor gothic rock. Zo verscheen nog maar pas het leuke nieuws dat het Amerikaanse The Wake uitpakt met een nieuw album en nu mag ik ook zeggen dat hun Britse evenknie Rosetta Stone in 2020 hetzelfde doet. Waar het album “Seems ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Van Post Mortem tot Somnus

Na vele positieve reacties op ‘Post Mortem’ (2018) en vele memorabele optredens met onder andere Wiegedood, Wolvennest, en Marche Funèbre wil Splendidula graag een nieuw teken van leven tonen. Deze Belgische atmospheric doom metal band zal begin 2021 een nieuwe plaat uitgeven, getiteld ‘Somnus’ en dit via het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...