casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

HAUL
Separation
Dark Wave - Post Punk
31/07/2016 : HAUL - Separation
Progress Productions  Progress Productions
31/07/2016, Danny Quetin

Sceptisch, we geven het toe. Dat waren we na het lezen van de perstekst die melding maakt van een geluid tussen Joy Division, The Sisters Of Mercy en SPK en Einstürzende Neubauten. Zou dit mogelijk zijn of was het eerder een bewuste keuze van namedropping als marketing-tool ?

Edoch, na een eerste luisterbeurt verdween het scepticisme even snel als de spaarcenten van de middenklasse. We hebben het over de debuutplaat van het Zweedse HAUL dat met Separation één van de gitzwartste platen van het jaar afleverde.

Disablot en Grallistrix zijn instrumentale tracks, waarbij vooral de opener opvalt door zijn in monotonie gedrenkte donkerheid. Het experimentele van een SPK gekoppeld aan een basriff die ergens het midden houdt tussen The Cure en Joy Division. Grallistrix klinkt dan weer even bevreemdend met de analoge synth en de postpunk-gitaar alwaar de overblijfselen van diezelfde JD in rondspoken.

Als we dan toch bezig zijn met wat namedropping voeg ik er graag The Soft Moon aan toe. Hetzelfde koude sfeerbeeld van Luis Vasquez doet ook hier zijn ding in Blood Satisfaction. Met Separation houdt dit duo de gordijnen voor altijd gesloten. Geen straaltje zonlicht is toegelaten, de titeltrack ontgint zich daar waar het daglicht zijn weg nog niet heeft gevonden. Met een geluidsmuur waar zelfs de witte raaf zijn pluimen verliest.

Componeren en tegelijkertijd als zanger dienst doen is niet altijd een sinecure, vandaar dat dit album best wel wat instrumentale nummers kent. Al doet dit zeker geen afbreuk aan het geheel. Een van nature postpunkig nummer als Draumaz krijgt door het experiment van het keyboard een nog meer neerslachtiger karakter.

Laten we deze Separation zeker geen eentonige plaat noemen. Integendeel, met Nornir wordt het experiment van de genoemde SPK en Neubauten drones-gewijs richting ondergrondse weemoedigheid gestuurd.

Er zijn zeker elementen terug te vinden die anderen hen reeds voordeden, toch doet HAUL er in grote lijnen zijn eigen ding mee. Black Wings bijvoorbeeld is de perfectie invulling van eigenbereide in eigen nat sudderende postpunk.

De eeuwigdurende zonsverduistering vindt daar plaats waar Dave Must Die op termijn zal begraven worden. De monotonie als vergeldingsdrang voor de algehele duisternis.

Met het meer dan 10 minuten durend Fylgia wordt afgesloten zoals het begon. Donker, duister en gebukt onder de muzikale genialiteit van het experiment.

Als zelfs de zon vergeet de maan te voorzien van enig licht, en de duisternis pikzwart wordt, mag HAUL voor de soundtrack zorgen.

Of zoals het ook in hun perstekst staat : HAUL is not the new black. HAUL IS BLACK. En daar is geen letter van gelogen.

Facebook

Danny Quetin
31/07/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...