casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Handkerchief
Mutiny Ballads & Fishguarding Songs
Blues - Jazz - Rockabilly - Surf - Wereldmuziek
26/02/2021 : Handkerchief - Mutiny Ballads & Fishguarding Songs
Starman Records
26/02/2021, Henk Vereecken

Het nieuwe album van deze Antwerpse band rond zanger/songschrijver/gitarist/accordeonist Christof Annaert. Handkerchief is een jong collectief dat zich op de muzikale kaart zette met een bonte mix aan genres als rock’n’roll, blues, ska, gypsy, surf, calypso en rumba. Een sound die steunt op rootsmuziek en wereldmuziek dus. We horen gitaar, bass, blazers (trompet en saxofoons), percussie uiteraard, af en toe toetsen en marimba of viool. En we horen ook veelvuldig een ‘trekzak’ (harmonica voor de Nederlanders). Handkerchief is een band die zijn thuishaven wel moet hebben in een multiculturele havenstad als Antwerpen. De zielige bekrompen tegenstanders hiervan zetten we hierbij een ferme neus, maar aangezien muziek de zeden verzacht, mogen ze na de vaccinatiecampagne in het Nieuwe Normaal toch eens komen kijken op voorwaarde dat ze zich koest houden. De band heeft immers een ijzersterke live reputatie en ze kunnen er misschien nog wat van opsteken. En het zou niet het eerste Vlaambelangstemmertje zijn dat met zijn zatte kloten staat te verbroederen met Afrikanen of Puertoricanen om daarna een vette pitta met looksaus te gaan steken bij de Turk.

Frontman Christof Annaert heeft een groepje van maar liefst 12 muzikanten om zich heen verzameld en zingt zich met zijn hese whiskey-en-sigaretten-stem een weg doorheen het nieuwe album “Mutiny Ballads & Fishguarding Songs” (12 tracks, 48 minuten).

Handkerchiefs debuut(mini)album “Dancing Bones” werd enthousiast verwelkomd in 2015 en met het dubbel-album “Sea Rain River” uit 2017, gingen ze ook op tournee door Nederland. Datzelfde jaar schreven ze ook de soundtrack voor de bekroonde graphic novel “Red Rider” van Lectrr & Stedho. Een song van deze soundtrack (“Soldier’s Lament”) sluit trouwens dit nieuwe album af.

Waarmee kunnen we Handkerchief het best vergelijken? Tom Waits begeleid door een klezmer band? Arno die een gipsy orkestje om zich heen heeft verzameld? Zoiets. Ik moet ook denken aan de projecten van de in alternatieve kringen bekende en beruchte Antwerpse antifa gipsy-punk Gregor ‘Terror’ Engelen, zoals de punkfanfare Antifare (La Familia) ontstaan in krakerskringen rond de Scheld'Apen, de Ambrassband, Gregor Terror And The Calypso Gigolos of The Antwerp GipsySka Orchestra. En ja hoor, ik had nog niet naar de line-up gekeken toen de vergelijking bij me opkwam, maar hij staat er tussen als vocalist. Naast nog een paar andere Antwerpse muzikanten trouwens zoals Gunter Nagels (Donkey Diesel, Prima Donkey, Pasmans) op vocals en accordeon en Siemen Van Gught (Fanfaar Fatal) op marimba.

De vaste kern van de band bestaat naast Christof Annaert uit Nele Paelinck (viool, accordeon), Simon Beeckaert (contrabas), Tijs Bonner (toetsen, gitaar en zang), Floris De Smet (bassax), Tom De Wilde (drums en percussie), Sebastian Fischer (baritonsax), Reinout Reggers (tenorsax) en Lies Vandeburie (trompet, zang).

Zoals de albumtitel al suggereert, is het stoere zeemansbestaan één van de terugkerende thema's in de muziek van Handkerchief, qua songtitel het meest duidelijk in “A Ship Leaves A Harbour Everyday”. In hun tijdloze zeemansblues volgen ze telkens weer de lokroep van het zilte sop en voorafgaand aan dit album gingen ze straffe verhalen verzamelen in en rond de Antwerpse havenkroegen.

De schitterende opener “They Drive By Night” haalde als single zelfs Radio 1. Het melancholische maar toch up-tempo dansbare “Rain” hoort dan weer thuis in een rokerige (Antwerpse maar daar is tegenwoordig toch overal een rookverbod?) bruine havenkroeg terwijl buiten een druilerige regen de kasseistenen doet glimmen.

De songs zijn soms eerder rustig en ballad of chanson-achtig (“Soldier’s Lament”, “Ballad Of Clarence Alexander” of de mooie bluesballad “Blues On Parade”), maar meestal behoorlijk dansbaar en opzwepend zoals in het stomende “Dance Of The Rubber Man” of “It’s Good” dat noopt tot een wilde rock ‘n’ roll dans.

“Den Ontsnappingskoning” is het enige nummer in het Nederlands (enfin het Antwaarps) met ook een flard Frans en dan wordt het helemaal Arno... “The Basement”, ook een heel goeike, is dan weer het enige nummer met vrouwelijke lead vocals. Nee een saai nummer staat er gewoon niet op tussen de 12 tracks van dit album.

Ben je een new waver (nog altijd ons doelpubliek) of alternatieve muziekliefhebber die niet vies is van Tom Waits en Arno, van wat roots muziek als countryblues of gipsyjazz of van acts als daar zijn: Les Negresses Vertes, Mano Negra, Manu Chao of zelfs The Pogues, leg dan zeker je oor eens te luisteren bij Handkerchief.

Ook live moet dit dus een ganse ervaring zijn. We zien ze zo concerteren in pubs of op pleinen van Glasgow tot Havana, op de Grote Markt van Brussel of tijdens de Zomer Van Antwerpen op de Dageraadplaats. Den deze staat alvast op de eerste rij. (De albumrelease staat trouwens samen met een concert van Donkey Diesel gepland voor zaterdag 3 april in de Borgerhoutse Rataplan maar of dit op deze datum kan doorgaan is om de gekende redenen zeer onzeker).

Website

Facebook

Henk Vereecken
26/02/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gnl Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...