casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

GX Jupitter-Larsen + A Week Of Kindness + Richard Ramirez
Acognitive Culture
Experimental - Industrial - Noise
24/06/2016 : GX Jupitter-Larsen + A Week Of Kindness + Richard Ramirez - Acognitive Culture
4iB Records  4iB Records
24/06/2016, Dimi Brands

Op Acognitive Culture slaan GX Jupitter-Larsen (die we kennen van The Haters), A Week Of Kindness (oftewel Sean E. Matzus van o.a. Black Leather Jesus) en Richard Ramirez (tevens Black Leather Jesus en Werewolf Jerusalem) de handen in elkaar, om in 5 stukken deze noisepuzzel te leggen.

Deze drie Amerikanen hebben al een zodanig imposante staat van dienst dat een enkele Ikea kast niet zou volstaan om alles in op te bergen waar ze elk afzonderlijk een hand in hebben gehad.

Het is niet duidelijk wie welk nummer voor zijn rekening neemt, al nemen we aan dat het hier een joint venture betreft tussen de drie verschillende artiesten. Wel weten we dat Richard Ramirez uiteindelijk instond voor de eindmix van Acognitive Culture.

Part 1 gaat meteen wild te keer, boven een broeihaard van gitzwarte industriële klanken schalt een eentonige, scherpe drone als een alarm als ware het om ons warm te maken voor hetgeen ons nog te wachten zal staan op deze release. Net op het moment dat de eentonigheid begint op te vallen (na een kleine vijf minuten), komt er nog een fel scheurend geluid om de hoek loeren om onze aandacht weer volledig naar zich toe te trekken. Hoewel eentonigheid overheerst in dit nummer, blijft het op de een of andere manier zijn volle tien minuten toch aardig boeien.

Variatie moeten we in de nummers zelf overigens ook niet zoeken, want dan zou je weleens van een kale reis kunnen terugkeren. Wel schuilt er enorm veel variatie tussen de vijf nummers onderling. Want, allemaal onder de brede noemer van industrial/noise, krijgen we hier vijf keer een andere invulling van het genre.

Deel twee gaat meer voor de atmosferische variant, in plaats van een rechtstreekse lawaai aanval. Niet dat dit een comfortabele luistertrip inhoudt, het is en blijft noise, maar niet het soort waarvan je instant tinnitus oploopt. Wat je dan weer eerder kan zeggen over het derde deel, overheersende feedback gaan hand in hand met old school industrial sounds (in gedachten zien we ijzer en allerlei ander metaal gesmeten en bewerkt worden).

Het korte vierde deel (slechts 3 en een halve minuut) gaat nog een stapje verder: in deze kakofonie worden de bijeengeraapte metalen nog een tikkeltje harder mishandeld, en blijven we in de buurt van old school industrial. De zwaar met distortion bewerkte vocals duwen ons zelfs even in de death industrial hoek. Afsluiten doen we terug met een lange track (net als het eerste deel, goed voor een speeltijd van tien minuten).

De herrie van de twee voorgaande tracks smelt als sneeuw voor de zon, want track 5 borduurt verder op het eentonige patroon van track 1. Een overheersende piep met onder zich een brei van akelige industriële geluiden vormt net als het begin, ook het einde van deze boeiende samenwerking. Door het gebruik van samples uit films, maar ook angstaanjagende screams die plots uit het niets komen opduiken, is dit een hapje dat we met veel smaak naar binnen lepelen.

Zo is Acognitive Culture een fijne ‘beginner’s guide to noise music’ geworden, alwaar drie belangrijke protagonisten uit het genre, je laten kennismaken met enkele facetten van dit wonderbaarlijke genre... dat, alle goede wil ten spijt, slechts bereikbaar zal blijven voor de ‘happy few’.

GX Jupitter-Larsen

Richard Ramirez

Dimi Brands
24/06/2016

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...