casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.579 items

   

Gudrun Gut
Moment
Electro - Glitch / IDM - Techno
14/12/2018 : Gudrun Gut - Moment
Monika-Enterprise
14/12/2018, Dimi Brands

We wisten al een tijdje dat er na een break van 6 jaar nog eens een nieuwe plaat van Berlijn icoon Gudrun Gut zou uitkomen. Om de een of andere reden mocht dit in geen geval bekend gemaakt worden tot het zover was. Misschien om de verwachtingen wat te temperen, want eerlijk gezegd, geheel bevredigend vinden we deze Moment niet.

Wat wil je ook, als je weet dat deze dame in de vroege jaren 80 als lid van zowel Malaria!, ManiaD en Einstürzende Neubauten deel uitmaakte van de ‘Geniale Dilettanten’ beweging (een fusie van de West-Berlijnse new wave en post-punk scene).

In de late jaren 80 vormde ze samen met Beate Bartel (eveneens ManiaD en Neubauten maar ook gekend van Liaisons Dangereuses) en Manon Duursma (o.a. Malaria!) het industrial pop trio Matador om zich in de jaren 90 te storten op elektronische muziek onder haar eigen naam.

U herinnert zich misschien nog het singletje ‘Die Sonne’ dat ze in 1996 met Blixa Bargeld opnam voor haar plaat Members Of The Ocean Club. In deze club, naast Bargeld ook nog mooi volk als Danielle De Picciotto, Anita Lane. Ocean Club was ook de naam van een reeks evenementen en feestjes die door Gut werden georganiseerd met een een steeds wisselende line-up. Tevens was het de naam van de wekelijkse radio show die ze samen met Thomas Fehlmann bracht tussen 1997 en 2012 op de Berlijnse zender Radio Eins.

Gut staat ook aan het hoofd van platenlabels Monika Enterprise (“de thuisbasis voor een nieuwe generatie Duitse muzikanten die zich hebben afgewend van de glansrijke wereld van het zakelijke clubben en de tamme formules van indie gitaarrock.”) en Moabit Musik (een label dat draait om Malaria! en alle hieruit ontsproten groepen).

Ook was ze een van de medeoprichtsters van het prestigieuze Female:Pressure netwerk: een internationaal netwerk van vrouwelijke, transgender en genderqueer artiesten in het elektronische muziekveld en digitale kunsten.

Maar net zozeer is ze actief op het technische veld van de industrie, als producer.

We hebben heel wat regeltjes nodig om haar activiteiten neer te pennen, want zoals u kan zien ademt deze invloedrijke dame muziek.

Na een relatief lange periode van 6 jaar achtte ze het “moment” dus rijp om nog eens een solo album op de markt te brengen.

De titel Moment is daarbij niet zomaar gekozen. De vluchtigheid die ervan afstraalt vindt ook zijn weerklank in de gepresenteerde muziek.

Gut roept om de eeuwigheid van een album even te vergeten. In plaats van in gewichtige termen te denken, eerder de ‘flow’ alles te laten bepalen.

Geniet van het moment, zoals u tussen de regeltjes al had kunnen lezen. Iets wat op deze plaat wel heel letterlijk te nemen valt, als je weet dat 5 van de 14 nummers zeer korte, haast nietszeggende interludia vormen. Voor haar waren deze momentopnamen essentieel om op te nemen, maar als niet betrokken luisteraar kan je er echter niet veel mee. Misschien kijken we nog steeds met de verkeerde bril naar het begrip ‘album’.

De uiteindelijke bedoeling van Gut was om momenten uit de opnamesessies te halen. Door de alomtegenwoordige computer te vermijden en veel vrije elektronische improvisatie te gebruiken met oud en nieuw speelgoed. De ene keer wel, de andere keer niet gesynchroniseerd, en de songs uiteindelijk hun gangetje laten gaan en er op die manier verder mee te spelen. Van hieruit heeft ze enkele speciale momenten gebruikt om deze vervolgens volop te bewerken.

Moment begint nochtans veelbelovend met ‘Startup Loch’ waarover een waas van Guts waveverleden boven de elektronica hangt. Ook het hierop volgende ‘Musik’, zoals ook reeds aangehaald deze dame haar bestaansreden, is heerlijk bezwerende techno zoals die vaak vanuit Berlijn komt overwaaien.

Blij worden we ook van ‘Glieder’, alwaar Barbara Morgenstern haar steentje bijdraagt op keyboards.

Een stem die de leeftijd (haar 61-jarige leeftijd belet haar niet om nog steeds de club op te zoeken met dansbare ritmes) niet kan maskeren draagt een steentje bij wat authenticiteit betreft, en beschouwen we geen enkel moment als storend.

Ongeacht de leeftijd blijven swingen, dus. Daarom misschien dat ze koos om ‘Boys Keep Swinging’ van Bowie naar haar hand te zetten. Enkele jaren geleden deed Boyd Rice dit ook op een volledig uit homo-erotische clichés opgetrokken wijze met zijn zijproject Hirsute Pursuit (indien u deze hilarische versie nog niet hoorde, raden we u ten stelligste aan deze eens op te zoeken). Met nu nog een gender verbuigende versie er bovenop, beginnen we haast te denken dat deze Bowie song goed op weg is om zich tot nieuwe gay hymne te kronen. ‘Smalltown Boy’ en ‘I Will Survive’ hebben we immers al meer dan genoeg moeten horen.

Hoewel we maar matig enthousiast zijn, het album heeft zijn ‘momenten’ zullen we maar zeggen, lijkt het ons een fijne soundtrack om tijdens een wandeling door Berlijn uit je iPod te laten klinken.

Moment omvat en refereert ook naar veel van de verschillende genres en scenes waaraan Gut gedurende vier decennia in Berlijn aan weerszijden van de muur heeft deelgenomen.

En zo ervaren we haar verleden als het grootste obstakel van deze plaat. Zo’n rijk gevulde carrière laat zich immers moeilijk samenvatten in een luttele 45 minuten. Binnen deze beperkte periode kan je slechts een momentopname tonen... of wacht eens, was dat niet haar bedoeling?

Gudrun Gut

Dimi Brands
14/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...